FRUSKA: Design-workshop hátrányos helyzetű fiatal lányoknak a MOME-n

Date:
Sikeresen zárult a FRUSKA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ (MOME IK) interdiszciplináris designképző és termékfejlesztő műhelyének első sorozata a Láthatatlan Tanodával együttműködésben. A program, mely az IK Social Design Hubjának megvalósításában jött létre, hétköznapi tárgyak tervezési és gyártási folyamatain keresztül segíti elő a hátrányos helyzetű fiatal nők társadalmi mobilitását.

A FRUSKA néven indult kutatási projekt és workshop-sorozat olyan 10–18 év közötti lányok számára teszi lehetővé a kreatív tanulást és a közös alkotást, akiknek ez a lehetőség máskülönben nem adott. A cél, hogy a résztvevők egyrészt technológiai, eszközhasználati tudásra tegyenek szert, másrészt a létrehozott tárgyak személyre szabásán keresztül megtapasztalják a döntés szabadságát és következményeit, ezáltal pedig képessé váljanak a tágabb környezetüket is alakítani.

Egy hátrányos helyzetű nőnek ma is különösen sok akadályt kell leküzdenie élete során, azonban a társadalmi helyzetéből adódó tanult tehetetlenség valamelyest még formálható adekvát tapasztalatok és élmények segítségével gyermek- és fiatalkorban” – mondta el Csernák Janka, a projekt vezető kutatója, a MOME IK Social Design Hubjának tagja. 

A FRUSKA workshopjain kiemelt fontosságot kap a támogató pedagógiai folyamat. A bevonó tervezésen és kölcsönös tanuláson alapuló programmal a lányok önbizalmát és önrendelkezését erősítik, hogy később az életben és a munkaerőpiacon is jobb esélyekkel indulhassanak.

A négy szakaszból felépülő sorozat első foglalkozásán a résztvevők a makettkészítés révén tanulhattak a tárgyalkotás alapjairól, míg második alkalommal egy tükörrel való munkán keresztül ismerhették meg jobban önmagukat. A május 19-ei záró eseményre való felkészülésként a saját tereikről gondolkodva készítettek terveket, melyek alapján végül ülőbútorokat készítettek és dekoráltak.

Jelenleg egy céges partnereknek szóló program kidolgozása zajlik. A vállalati résztvevők a workshopot már sikeresen befejező lányok mentori jelenléte révén egyszerre tanulnak egy hátrányos helyzetű fiataltól, miközben a közös alkotómunkán keresztül maguk is gyakorlati ismeretekkel gazdagodnak. A corporate workshopok megvalósításához a MOME IK jelenleg olyan partnercégeket keres, akiknek fontos a társadalmi felelősségvállalás és a női munkavállalók kiemelt támogatása.

(c) Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

--

A FRUSKA projektcsapatának a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központja (MOME IK) ad otthont, mely Közép-és Kelet-Európa egyik legnagyobb kreatív-innovációs központjaként design- és művészeti design kompetenciák felhasználásával a gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásokra keres megoldásokat. A MOME IK Open Call címen 2021-ben először írta ki nyílt pályázatát, mellyel az egyetemi közösséget és a kapcsolódó szélesebb szakmai kört megszólítva emelte magasabb szintre kutatás-fejlesztési tevékenységét. A társadalmi és ökológiai felelősséget középpontba helyező projektek a fenntartható ipar, szociális design, jövő anyagai, interakció és immerzió, valamint az adat- és történetmesélés területeiről kerültek ki.

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121