„...Gyerünk a moziba be!” – Magyar filmplakátok újragondolva

Date:
Keménykalap és krumpliorr, Megáll az idő, Csinibaba, Apa, Isten hozta, őrnagy úr! – ki ne hallott volna ezekről a filmekről? Minden idők legnézettebb magyar filmklasszikusaihoz készítettek izgalmas kortárs plakátokat a MOME Tervezőgrafika szak illusztrátor hallgatói egy, a Filmintézet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében megvalósuló kurzuson. Az alkotásokat a magyar film napja alkalmából a MOME Zugligeti úti Campusán és a Corvin moziban is meg lehet tekinteni, utóbbi helyszínen a filmeket is újra nagy vásznon, teljeskörűen felújítva láthatjuk.

Film és közönség: a köztük lévő kapcsolat megteremtésében a mozi kezdetei óta jelentős szerepe van a filmplakátnak. Ez az a grafikai alkotás, amely elsőként szólítja meg a leendő nézőt, amely felkelti az érdeklődését, és amelynek alapján aztán eldönti, bemegy-e a moziba, vagy sem... A filmplakát olyan kulcsfontosságú vizuális műfaj, amelyet tervezőgrafikusként ismerni és gyakorolni kell, médium, amelynek megjelenése sorsdöntő egy-egy film életében.  

 A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) huszonegy Tervezőgrafika BA Illusztráció specializáció hallgatója a Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére egy közös kurzus keretében arra vállalkozott, hogy ezen a nagy kihívást jelentő területen alkosson, hogy friss tervezői gondolkodással régen látott filmklasszikusokat hozzon a felszínre. Az elmúlt hónapokban a hallgatók újranézték Szabó István Apa (1966), Fábri Zoltán Isten hozta, őrnagy úr! (1969), Bácskai Lauró István Keménykalap és krumpliorr (1978), Gothár Péter Megáll az idő (1982) és Tímár Péter Csinibaba (1997) című korszakos, mára kultikus filmjeit, majd a Filmintézet „Alapfilmek” online filmtörténeti platformjának segítségével mélyedtek el a filmek keletkezésének történetében, vizuális világában, s így vágtak neki a tervezésnek.

Így készültek el ezeknek a régi magyar filmeknek a kortárs plakátjai, amelyek egyszerre helyezik új kontextusba a kiváló alkotásokat, és viszik tovább a hazai plakátművészet méltán elismert hagyományait. Olyan egyedi alkotások születtek, amelyek megfelelnek a plakátműfaj eredeti célkitűzésének, és egyben önálló művészeti alkotások is.

Nagy László, a MOME Illusztráció specializáció vezetője és oktatója, Tóth Andrej társkonzulens oktató, illusztrátor/tervezőgrafikus, valamint Gorka-Focht Máté elméleti oktató, kurátor kísérték végig a tervezési folyamatot, amelynek során végül ötven izgalmas filmplakát készült el a kiválasztott filmekhez.
 

A „Régi filmek, új plakátok” projekt alkotói: 

Baksa Nóra Korina, Deák Kitti, Gátos Luca, Grandpierre Karina, Ilosvai Dorottya Emese, Imre Kinga, Klapka Aliz Liza, Kovács Zoltán, Lázár Flóra, Nagy Boglárka, Pauer Patrik, Petrovszki Hanna Kata, Pintér Zia Gréta, Ring Noémi, Schnell Fruzsina, Sógor Sólyom Dávid, Somogyvári Szonja, Szalai Petra, Szalóki Lilla, Taar Alexandra-Andreea, Zsiros Beatrix.

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121