„...Gyerünk a moziba be!” – Magyar filmplakátok újragondolva

Date:
Keménykalap és krumpliorr, Megáll az idő, Csinibaba, Apa, Isten hozta, őrnagy úr! – ki ne hallott volna ezekről a filmekről? Minden idők legnézettebb magyar filmklasszikusaihoz készítettek izgalmas kortárs plakátokat a MOME Tervezőgrafika szak illusztrátor hallgatói egy, a Filmintézet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében megvalósuló kurzuson. Az alkotásokat a magyar film napja alkalmából a MOME Zugligeti úti Campusán és a Corvin moziban is meg lehet tekinteni, utóbbi helyszínen a filmeket is újra nagy vásznon, teljeskörűen felújítva láthatjuk.

Film és közönség: a köztük lévő kapcsolat megteremtésében a mozi kezdetei óta jelentős szerepe van a filmplakátnak. Ez az a grafikai alkotás, amely elsőként szólítja meg a leendő nézőt, amely felkelti az érdeklődését, és amelynek alapján aztán eldönti, bemegy-e a moziba, vagy sem... A filmplakát olyan kulcsfontosságú vizuális műfaj, amelyet tervezőgrafikusként ismerni és gyakorolni kell, médium, amelynek megjelenése sorsdöntő egy-egy film életében.  

 A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) huszonegy Tervezőgrafika BA Illusztráció specializáció hallgatója a Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére egy közös kurzus keretében arra vállalkozott, hogy ezen a nagy kihívást jelentő területen alkosson, hogy friss tervezői gondolkodással régen látott filmklasszikusokat hozzon a felszínre. Az elmúlt hónapokban a hallgatók újranézték Szabó István Apa (1966), Fábri Zoltán Isten hozta, őrnagy úr! (1969), Bácskai Lauró István Keménykalap és krumpliorr (1978), Gothár Péter Megáll az idő (1982) és Tímár Péter Csinibaba (1997) című korszakos, mára kultikus filmjeit, majd a Filmintézet „Alapfilmek” online filmtörténeti platformjának segítségével mélyedtek el a filmek keletkezésének történetében, vizuális világában, s így vágtak neki a tervezésnek.

Így készültek el ezeknek a régi magyar filmeknek a kortárs plakátjai, amelyek egyszerre helyezik új kontextusba a kiváló alkotásokat, és viszik tovább a hazai plakátművészet méltán elismert hagyományait. Olyan egyedi alkotások születtek, amelyek megfelelnek a plakátműfaj eredeti célkitűzésének, és egyben önálló művészeti alkotások is.

Nagy László, a MOME Illusztráció specializáció vezetője és oktatója, Tóth Andrej társkonzulens oktató, illusztrátor/tervezőgrafikus, valamint Gorka-Focht Máté elméleti oktató, kurátor kísérték végig a tervezési folyamatot, amelynek során végül ötven izgalmas filmplakát készült el a kiválasztott filmekhez.
 

A „Régi filmek, új plakátok” projekt alkotói: 

Baksa Nóra Korina, Deák Kitti, Gátos Luca, Grandpierre Karina, Ilosvai Dorottya Emese, Imre Kinga, Klapka Aliz Liza, Kovács Zoltán, Lázár Flóra, Nagy Boglárka, Pauer Patrik, Petrovszki Hanna Kata, Pintér Zia Gréta, Ring Noémi, Schnell Fruzsina, Sógor Sólyom Dávid, Somogyvári Szonja, Szalai Petra, Szalóki Lilla, Taar Alexandra-Andreea, Zsiros Beatrix.

More news

Budapest–Róma A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Collegium Hungaricum Róma rezidenciaprogramot indít a művészi kreativitás, az interdiszciplinaritás és a kulturális értékteremtés jegyében. A két intézmény együttműködésében létrejövő Római Hallgatói Rezidenciaprogram ünnepélyes szerződésének az aláírására október 21-én, a MOME Campusán került sor.

Az Elle magazin harmadik alkalommal rendezi meg az ELLE Decoration International Design Awards Hungaryt (EDIDA), amelyen a hazai design kiemelkedő alkotóit díjazzák. A MOME-alumni tervezői idén is nagy számban szerepelnek a díj shortlistjén, mind „Az Év Fiatal Tervezője”, „Az Év Terméke”, „Az Év Márkája” és „Az Év Fenntartható Kezdeményezése” kategóriákban.

A fenntarthatóság és a környezetvédelem iránti elkötelezettségének újabb bizonyítékaként, valamint a FISU Healthy Campus program részeként a GreenGo- és a MOL Bubi-együttműködés keretében a MOME új, zöld közlekedési lehetőségeket biztosít minden hallgató, oktató és dolgozó számára, zöld közlekedésre ösztönözve az egyetem közösségét a Zugligeti úti Campus vonzatában is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121