Huszonöt rászoruló diák vehet részt hamarosan a MOME ösztöndíjprogramjában

Date:
Az ország szinte minden részéből, összesen nyolcvanan jelentkeztek középiskolás diákok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 'Tiéd a holnap - a jövő kreatív tehetségeiért' ösztöndíjprogramjára. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a MOME összefogásában megvalósuló kezdeményezés küldetése, hogy Magyarország legszegényebb régióiban élő tehetséges diákoknak is esélyt teremtsen a kreatívipari továbbtanulásra.

A program csapata nemrég országjárásra indult, melyet a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégiumban tartott előadás zárt. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) munkatársai Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyékben összesen tizennyolc intézménybe látogattak el, az út során közel ezer középiskolásnak mutatták be az egyetemünkön folyó képzést, valamint az ösztöndíjprogramot.   

Az ösztöndíjprogram pályázatra nyolcvanan jelentkeztek az ország szinte minden részéből, még az első évre kijelölt három vármegyén túlról is. A másfél éves ösztöndíjprogram, melyet kevésbé jó körülmények közt élő középiskolások számára indított a MOME küldetése, hogy közelebb hozza a nehezebb sorsú fiatalok –és családjaik számára–a kreatív, alkotói életpálya lehetőségét, és hogy szakmai és mentális felkészítéssel évente huszonöt fiatalt juttasson el a sikeres felvételi kapujába.  

Az idén indított program során évről évre huszonöt nehéz sorsú diáknak biztosít ösztöndíjat a MOME. A nyertes diákok februárban először látogatnak majd Budapestre, majd fél éven át egy kreatív készségfejlesztő kurzuson vesznek részt, közel húsz hétvégi alkalom segíti majd őket portfoliójuk elkészítésében, a szakmai és mentális felkészítő alkalmak mellett szabadidős programok, sportfoglalkozások, közösségépítő események várják majd a résztvevőket. A program ideje alatt nem csak a résztvevők kreatív felkészítésére, felvételi portfóliójuk összeállítására, de mentálihigiénés fejlesztésükre, önbizalmuk erősítésére is kiemelten figyelnek majd a szakemberek, emellett bevonják a munkába pedagógusaikat és szüleiket is.   

A program a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány, a Nemzeti Tehetség Központ és az EOX Kft segítségével valósul meg.  

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121