Huszonöt rászoruló diák vehet részt hamarosan a MOME ösztöndíjprogramjában

Date:
Az ország szinte minden részéből, összesen nyolcvanan jelentkeztek középiskolás diákok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 'Tiéd a holnap - a jövő kreatív tehetségeiért' ösztöndíjprogramjára. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a MOME összefogásában megvalósuló kezdeményezés küldetése, hogy Magyarország legszegényebb régióiban élő tehetséges diákoknak is esélyt teremtsen a kreatívipari továbbtanulásra.

A program csapata nemrég országjárásra indult, melyet a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégiumban tartott előadás zárt. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) munkatársai Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyékben összesen tizennyolc intézménybe látogattak el, az út során közel ezer középiskolásnak mutatták be az egyetemünkön folyó képzést, valamint az ösztöndíjprogramot.   

Az ösztöndíjprogram pályázatra nyolcvanan jelentkeztek az ország szinte minden részéből, még az első évre kijelölt három vármegyén túlról is. A másfél éves ösztöndíjprogram, melyet kevésbé jó körülmények közt élő középiskolások számára indított a MOME küldetése, hogy közelebb hozza a nehezebb sorsú fiatalok –és családjaik számára–a kreatív, alkotói életpálya lehetőségét, és hogy szakmai és mentális felkészítéssel évente huszonöt fiatalt juttasson el a sikeres felvételi kapujába.  

Az idén indított program során évről évre huszonöt nehéz sorsú diáknak biztosít ösztöndíjat a MOME. A nyertes diákok februárban először látogatnak majd Budapestre, majd fél éven át egy kreatív készségfejlesztő kurzuson vesznek részt, közel húsz hétvégi alkalom segíti majd őket portfoliójuk elkészítésében, a szakmai és mentális felkészítő alkalmak mellett szabadidős programok, sportfoglalkozások, közösségépítő események várják majd a résztvevőket. A program ideje alatt nem csak a résztvevők kreatív felkészítésére, felvételi portfóliójuk összeállítására, de mentálihigiénés fejlesztésükre, önbizalmuk erősítésére is kiemelten figyelnek majd a szakemberek, emellett bevonják a munkába pedagógusaikat és szüleiket is.   

A program a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány, a Nemzeti Tehetség Központ és az EOX Kft segítségével valósul meg.  

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121