Két hallgatói pályamű is elnyerte az idei Deák Erika Támogatást

Date:
Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.

A MOME Elméleti Intézetének hallgatói 2020 óta pályázhatnak az egy évre szóló támogatására, amely kifejezetten elméleti szakemberek és kurátorok pályakezdését támogatja.  

Az 500 000 forintos ösztöndíjat a pályázat benyújtását követő évben diplomázó Designelmélet vagy Design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgató kaphatja, a nyertest pedig a MOME egyetemi oktatóiból álló zsűri választja ki. A zsűri tagjai idén Ébli Gábor, German Kinga, Szentpéteri Márton és Zwickl András voltak, a támogatást életre hívó Deák Erika mellett.  

Az ösztöndíj a hallgatókat szakmai attitűdjük erősítésében, diplomamunkájuk kidolgozásában, és az egyetemet érintő projektjeik megvalósításában is szeretné segíteni, így az értékelés során a zsűri a pályázatok továbbfejlesztését segítő javaslatokkal látta el az idén - rendhagyó módon - megosztott támogatásban részesült díjazottakat.  

Szabó Eszter Sára kiállítási terve A test rekódolása – A manöken szerepének újragondolása a kortárs vizuális kultúrában címmel a manökenek és próbababák szerepét és jelentéstörténeti változásait vizsgálja, mutatja be a kortárs művészetben, melyhez szorosan kapcsolódik a női test idealizált ábrázolásának kontextusa a nyilvános terekben. A zsűri értékelésében a pályázat kiemelkedő erényeként értékelte, hogy kutatását és az abból születő kiállítást a hallgató kivinné a megszokott kiállítóterekből, ezáltal téve még transzparensebbé a női testtel kapcsolatos, a mindennapokban is gyakran felmerülő problémákat. A témafelvetést nagyon aktuálisnak találták, és azt is értékelték, hogy a szerző a MOME hallgatóin túl két külföldi művészt is beemelt a koncepciójába.

Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor saját, egyetemi tapasztalataikból építkezve fejlesztették ki a MOME KIKI, azaz MOME Kipakolás Kiállítás című koncepciójukat, mely a hallgatók számára biztosított nyilvános megjelenési lehetőségek hiányának problémájából indul ki. Pályamunkájuk célja, hogy a tervező hallgatók az intézmény falain kívül is megjelenhessek, ezzel biztosítva számukra a szakmai megmérettetés és a szélesebb publikum előtt való bemutatkozás lehetőségét is.  A zsűri a hallgatói és oktatói részről is jelenlevő valós igény felismerése miatt méltatta a pályázatot, és szorgalmazza, hogy a 2024-es év elején valósuljon meg az első kiállítás.  

Deák Erika 2023 őszén, egy külön erre az alkalomra szervezett ünnepségen köszöntötte a támogatásban részesülőket.  

More news

Minden évben megismétlődik, mégis mindig különleges, egyedi a MOME diplomaidőszaka, amikor is számos izgalmas tárgy- és koncepciótervvel, művészeti alkotással találkozhatunk. Ismét lesznek nyilvános diplomavédések, ezekre június 3–20. között kerül sor. Jó hír, hogy a mestermunkákból nyíló MOME- diplomakiállítás idén tovább, június 15–21. között tekinthető meg a Campus több pontján, de az is újdonság, hogy az első angol nyelven indított szakok hallgatói is most diplomáznak majd.

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években?

Friss, valódi, esettanulmányokban bővelkedő tananyagból készülhetnek a B2D kurzuson tanulók a kreatívipar piaci kihívásaira: nemcsak a vendégként meghívott kiemelkedő kreatív szakemberektől, de nemsokára egy, a folyamatos fejlesztés eredményeként létrejött videósorozatból is tanulhatnak, melyben többek közt a DE_FORM, az YKRA és a Flying Objects alapítói is megszólalnak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121