Két hallgatói pályamű is elnyerte az idei Deák Erika Támogatást

Date:
Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.

A MOME Elméleti Intézetének hallgatói 2020 óta pályázhatnak az egy évre szóló támogatására, amely kifejezetten elméleti szakemberek és kurátorok pályakezdését támogatja.  

Az 500 000 forintos ösztöndíjat a pályázat benyújtását követő évben diplomázó Designelmélet vagy Design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgató kaphatja, a nyertest pedig a MOME egyetemi oktatóiból álló zsűri választja ki. A zsűri tagjai idén Ébli Gábor, German Kinga, Szentpéteri Márton és Zwickl András voltak, a támogatást életre hívó Deák Erika mellett.  

Az ösztöndíj a hallgatókat szakmai attitűdjük erősítésében, diplomamunkájuk kidolgozásában, és az egyetemet érintő projektjeik megvalósításában is szeretné segíteni, így az értékelés során a zsűri a pályázatok továbbfejlesztését segítő javaslatokkal látta el az idén - rendhagyó módon - megosztott támogatásban részesült díjazottakat.  

Szabó Eszter Sára kiállítási terve A test rekódolása – A manöken szerepének újragondolása a kortárs vizuális kultúrában címmel a manökenek és próbababák szerepét és jelentéstörténeti változásait vizsgálja, mutatja be a kortárs művészetben, melyhez szorosan kapcsolódik a női test idealizált ábrázolásának kontextusa a nyilvános terekben. A zsűri értékelésében a pályázat kiemelkedő erényeként értékelte, hogy kutatását és az abból születő kiállítást a hallgató kivinné a megszokott kiállítóterekből, ezáltal téve még transzparensebbé a női testtel kapcsolatos, a mindennapokban is gyakran felmerülő problémákat. A témafelvetést nagyon aktuálisnak találták, és azt is értékelték, hogy a szerző a MOME hallgatóin túl két külföldi művészt is beemelt a koncepciójába.

Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor saját, egyetemi tapasztalataikból építkezve fejlesztették ki a MOME KIKI, azaz MOME Kipakolás Kiállítás című koncepciójukat, mely a hallgatók számára biztosított nyilvános megjelenési lehetőségek hiányának problémájából indul ki. Pályamunkájuk célja, hogy a tervező hallgatók az intézmény falain kívül is megjelenhessek, ezzel biztosítva számukra a szakmai megmérettetés és a szélesebb publikum előtt való bemutatkozás lehetőségét is.  A zsűri a hallgatói és oktatói részről is jelenlevő valós igény felismerése miatt méltatta a pályázatot, és szorgalmazza, hogy a 2024-es év elején valósuljon meg az első kiállítás.  

Deák Erika 2023 őszén, egy külön erre az alkalomra szervezett ünnepségen köszöntötte a támogatásban részesülőket.  

More news

A Pilsenben rendezett CEE Animation Forum a régió kiemelt jelentőségű animációs szakmai pitchfóruma, ahol animációs szakemberek mutathatják be ötleteiket és bővíthetik networkjüket. A MOME Animáció szakos hallgatói évről évre jelen vannak az eseményen – idén Diószeghy Dániel és Nagy Zoé prezentálták diplomaprojektjeiket, mellettük pedig a szak egy külön előadással és kiállítással is jelentkezett.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) rendszeresen vetítik filmjeit, amelyek minden generációt képesek a filmvászon elé szögezni, hiszen a rendszerváltás előtti Magyarországról ezekből lehet hiteles képet alkotni. Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője, akit 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választottak. 2023-tól pedig Moholy-Nagy-díjas is, az elismerést iskolateremtő pedagógiai tevékenységéért veheti át november 30-án Fülöp József rektortól.

Párizs novemberben a fotográfia fellegvára, ekkor rendezik meg a Paris Photo-t, mely a világ legnagyobb fotográfiai eseménye. A sok tízezer helyi és nemzetközi érdeklődőt vonzó vásárral azonos időben a Concorde Atlantique nevű hajó ad helyet a Polycopies nevű, kifejezetten a fotókönyvekre fókuszáló vásárnak. A Fotográfia szak 2023 november 8-12 között először vett részt saját standdal a Polycopies-on.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121