Korea legrangosabb művészeti egyetemeivel működik együtt a MOME

Date:
A nemzetközi partnerségek bővítése és az intézmények közötti tapasztalatcsere volt a célja annak az ötnapos látogatásnak, melyet a MOME delegáltjai tettek Koreában. Az utazás lehetőséget nyújtott a már megkezdett együttműködések fejlesztésére és új kollaborációk kiépítésére is.

A MOME képviseletében Fülöp József, rektor, Matheidesz Réka, vezérigazgató, German Kinga, egyetemi docens, Falvai Györgyi, nemzetköziesítési vezető koordinátor, Harmati Hedvig DLA, a Doktori Iskola vezetője, és Szabó Viktória, az Animáció MA szakvezetője vett részt azon a koreai látogatáson, melyre április 24-28. között került sor. 

A program a Seoul Cyber University-n, egy teljesen online formában oktató intézményen indult, majd a Nemzeti Hangeul Múzeum igazgatójával és csapatával való találkozással folytatódott. Ez utóbbival, valamint a budapesti Koreai Kulturális Központtal közösen a MOME tavaly szervezett párhuzamosan két kiállítást Budapesten. A Túl a tipográfián – a koreai írásrendszer perspektívái című, nagy sikerű tárlathoz egy kurzusheti workshop is kapcsolódott, mely arra kérdésre kereste a választ, hogy milyen szimbólumokkal és esztétikával értelmezhető újra a koreai írásrendszer.

Hasonlóképp a Chung-Ang University is kapcsolatban áll már az egyetemmel – most nemcsak egy új kutatási projekt pályázati lehetőségeiről tárgyalt velük a MOME, hanem az Animáció szakkal való együttműködés kialakításáról is. A CAU ugyanis régóta figyelemmel kíséri a MOME nemzetközi animációs sikereit: az angol nyelvű szak indítása, valamint a játékfejlesztés- és immerzív történetmesélési szakirányok pedig különösképp felkeltették a figyelmüket. 

A Hongik University és a MOME között szintén számtalan közös pont van, elsősorban a tárgyalkotás, textil– és divattervezési képzések területén, ezért a két egyetem között elindult a hallgatói és oktatói csereprogram kiépítése. 

A Szöultól délre található Namseoul Egyetemen nagy elismeréssel, és már ismerősként üdvözölték a MOME delegációját. A tavaly őszi kurzushét keretében az intézmény grafika professzora, Byoung Il Sun dolgozott együtt MOME hallgatókkal, ráadásul a diákjaink munkái a Namseoul campusán kiállítás formájában is bemutatkoztak. Fülöp József, rektor itt “Made in Hungary” címmel tartott előadást a magyar design és grafika kiemelkedő tervezőiről és sikereiről, a MOME történetéről, és jelenlegi tevékenységéről. Az előadás, melyen közel 100 hallgató vett részt, nagy sikert aratott, a diákok rengeteg kérdést tettek fel. A MOME képviselőinek ezután lehetősége nyílt az építészet, a tárgyalkotás, a grafika, az animáció és az immerzív média szakok műhelyeinek és munkáinak megtekintésére is.

A Korea második legnagyobb városában, Busanban található Dongseo Egyetem kiemelt jelentőséggel bírt a program során, hiszen 2030-ban Busan ad majd otthont a világkiállításnak. A két egyetem közötti együttműködési megállapodás, a hivatalos Memorandum of Understanding dokumentum aláírási ceremóniáját a Dongseo két campusának megtekintése követette: az egyik a belvárosban helyezkedik el, és az audiovizuális szakok otthona, remek felszereltségű stúdiókkal, a másik pedig a tengerparti campuson az előadóművészetekre fókuszál. Szintén a Dongseo Egyetemen működik az Asia Design Center for Future Research Hub is, mely hasonló tevékenységet folytat a MOME Innovációs Központjával, így e két szervezet között is elindult egy pályázati együttműködés egyeztetése. 

A Seoul Design Foundation meglátogatása szintén inspiratívan hatott, hiszen a MOME képviselete megismerhette a Seoul Design Award koncepcióját, melynek idei felhívására olyan design pályaműveket várnak, amelyek a mindennapok fenntarthatóságához, az ember és a környezet harmóniájához járulnak hozzá. A program részét képezte a Korea National University of Arts is, mely a kortárs képzőművészet leghaladóbb intézményeivel működik együtt. Mivel az egyetemen még nem működik elméleti és menedzserképzés, a tapasztalatcsere számukra is előremutatónak bizonyult.  

Az utazás során a MOME képviseletének lehetősége volt a Magyar Nagykövetségre is ellátogatni, ahol Szerdahelyi István, a Koreai Magyar Nagykövet látta őket vendégül.  

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121