Korea legrangosabb művészeti egyetemeivel működik együtt a MOME

Date:
A nemzetközi partnerségek bővítése és az intézmények közötti tapasztalatcsere volt a célja annak az ötnapos látogatásnak, melyet a MOME delegáltjai tettek Koreában. Az utazás lehetőséget nyújtott a már megkezdett együttműködések fejlesztésére és új kollaborációk kiépítésére is.

A MOME képviseletében Fülöp József, rektor, Matheidesz Réka, vezérigazgató, German Kinga, egyetemi docens, Falvai Györgyi, nemzetköziesítési vezető koordinátor, Harmati Hedvig DLA, a Doktori Iskola vezetője, és Szabó Viktória, az Animáció MA szakvezetője vett részt azon a koreai látogatáson, melyre április 24-28. között került sor. 

A program a Seoul Cyber University-n, egy teljesen online formában oktató intézményen indult, majd a Nemzeti Hangeul Múzeum igazgatójával és csapatával való találkozással folytatódott. Ez utóbbival, valamint a budapesti Koreai Kulturális Központtal közösen a MOME tavaly szervezett párhuzamosan két kiállítást Budapesten. A Túl a tipográfián – a koreai írásrendszer perspektívái című, nagy sikerű tárlathoz egy kurzusheti workshop is kapcsolódott, mely arra kérdésre kereste a választ, hogy milyen szimbólumokkal és esztétikával értelmezhető újra a koreai írásrendszer.

Hasonlóképp a Chung-Ang University is kapcsolatban áll már az egyetemmel – most nemcsak egy új kutatási projekt pályázati lehetőségeiről tárgyalt velük a MOME, hanem az Animáció szakkal való együttműködés kialakításáról is. A CAU ugyanis régóta figyelemmel kíséri a MOME nemzetközi animációs sikereit: az angol nyelvű szak indítása, valamint a játékfejlesztés- és immerzív történetmesélési szakirányok pedig különösképp felkeltették a figyelmüket. 

A Hongik University és a MOME között szintén számtalan közös pont van, elsősorban a tárgyalkotás, textil– és divattervezési képzések területén, ezért a két egyetem között elindult a hallgatói és oktatói csereprogram kiépítése. 

A Szöultól délre található Namseoul Egyetemen nagy elismeréssel, és már ismerősként üdvözölték a MOME delegációját. A tavaly őszi kurzushét keretében az intézmény grafika professzora, Byoung Il Sun dolgozott együtt MOME hallgatókkal, ráadásul a diákjaink munkái a Namseoul campusán kiállítás formájában is bemutatkoztak. Fülöp József, rektor itt “Made in Hungary” címmel tartott előadást a magyar design és grafika kiemelkedő tervezőiről és sikereiről, a MOME történetéről, és jelenlegi tevékenységéről. Az előadás, melyen közel 100 hallgató vett részt, nagy sikert aratott, a diákok rengeteg kérdést tettek fel. A MOME képviselőinek ezután lehetősége nyílt az építészet, a tárgyalkotás, a grafika, az animáció és az immerzív média szakok műhelyeinek és munkáinak megtekintésére is.

A Korea második legnagyobb városában, Busanban található Dongseo Egyetem kiemelt jelentőséggel bírt a program során, hiszen 2030-ban Busan ad majd otthont a világkiállításnak. A két egyetem közötti együttműködési megállapodás, a hivatalos Memorandum of Understanding dokumentum aláírási ceremóniáját a Dongseo két campusának megtekintése követette: az egyik a belvárosban helyezkedik el, és az audiovizuális szakok otthona, remek felszereltségű stúdiókkal, a másik pedig a tengerparti campuson az előadóművészetekre fókuszál. Szintén a Dongseo Egyetemen működik az Asia Design Center for Future Research Hub is, mely hasonló tevékenységet folytat a MOME Innovációs Központjával, így e két szervezet között is elindult egy pályázati együttműködés egyeztetése. 

A Seoul Design Foundation meglátogatása szintén inspiratívan hatott, hiszen a MOME képviselete megismerhette a Seoul Design Award koncepcióját, melynek idei felhívására olyan design pályaműveket várnak, amelyek a mindennapok fenntarthatóságához, az ember és a környezet harmóniájához járulnak hozzá. A program részét képezte a Korea National University of Arts is, mely a kortárs képzőművészet leghaladóbb intézményeivel működik együtt. Mivel az egyetemen még nem működik elméleti és menedzserképzés, a tapasztalatcsere számukra is előremutatónak bizonyult.  

Az utazás során a MOME képviseletének lehetősége volt a Magyar Nagykövetségre is ellátogatni, ahol Szerdahelyi István, a Koreai Magyar Nagykövet látta őket vendégül.  

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121