Különleges, kísérleti kötetben jelent meg Veres Bálint legújabb írása

Date:
A független ausztrál kiadó, a Mont Publishing gondozásában megjelenő háromkötetes Aesthetic Literacy: A Book for Everyone, a 21. századi esztétikai műveltség teljes spektrumát átöleli 150 szerzője által jegyzett szélsőségesen különböző műfajú írásai révén.

A világ vezető esztétika professzorai, feltörekvő kutatók, művészek, írók, zsurnaliszták artikulálják aforizmák, esszék, pamfletek, manifesztumok, levelek, dialógusok révén a vonatkozások ama miriádjait, amelyek révén az esztétikai dimenzió áthatja életünket és tapasztalati világunkat – messze túlnyúlva az akadémia és a művészeti intézményrendszer határain. Ahogy a könyv alcíme is jelzi: ez a gyűjtemény nem a szakértők és beavatottak szűk körei számára készült – messziről kerüli a szakmai zsargonokat –, hanem mindenkinek, aki a saját egyéni és közösségi tapasztalatain kész eltűnődni. A többnyire 5-10 perc alatt elolvasható fejezetek önálló kérdésfelvetések, gondolkodásra ösztönzők – az önnevelés és önképzés útján hasznos támpontoknak bizonyulhatnak bárki számára.

Ahogy az esztéták világszervezetének egykori elnöke, Arnold Berleant fogalmaz a könyv mottójában:

“Philosophy is the study of how to live in this world.

 Aesthetics is the study of how to experience it.

All the rest is commentary. Now go and study.”

A könyv elektronikus verziójának első kötete már elérhető, valamint ingyenesen letölthető a Mont Publishing House Shopify oldalán.
 

A könyvsorozatban a kortárs esztétikai gondolkodás olyan meghatározói közölnek írásokat, mint Thomas Leddy, Yuriko Saito, Clive Cazeaux, Mieke Bal, Katya Mandoki, Richard Eldridge, Emily Brady, Paul C. Taylor, Wolfgang Welsch, Babette Babich, Max Ryynänen, Yrjö Sepänmaa, Elisabetta Di Stefano, Stefano Marino. A magyar esztétikai gondolkodást Bacsó Béla (ELTE), Horváth Nóra (SZE), Krémer Sándor (SZTE) és Veres Bálint (MOME Elméleti Intézet, Doktori Iskola) írásai képviselik.

More news

A MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztésű járműve forradalmasíthatja a városi áruszállítást - Hidrogénnel és napenergiával működő járművet mutatott be a dubaji klímacsúcson a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Neumann János Egyetem. A két egyetem kollaborációjában készült három kerekű, multifunkcionális szállító járművet december 1-én láthatta először a nagyközönség az ENSZ COP28 klímacsúcson. A prototípus egyenesen a fejlesztők keze alól, a műhelyből utazott Dubajba.

Hogyan tanulhatunk a MOME-en tíz, vagy éppen húsz év múlva? Milyen képzésekkel, kurzusokkal maradhat az egyetem naprakész, és adhat hiteles válaszokat a jövő társadalmi, piaci és hallgatói igényeire? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány a modellváltás részeként kérte fel az egyetem közösségét, hogy dolgozza ki az intézmény új korszakához, nemzetközi ambícióihoz illeszkedő, 21. századi képzési modellt, azaz a "Jövő Egyeteme 2025-2045" programot. A MOME december eleji szenátusi ülésén a programot tartózkodás és ellenszavazat nélkül, százszázalékos szavazataránnyal biztosította támogatásáról az egyetem szenátusa - ilyen támogatottságú reformra még sosem volt példa az intézmény történetében.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektorának köszöntőjével vehette át a 17. Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121