Láthatóvá tenni a toleranciát - Világhírű utazó poszterkiállítás a MOME-n

Date:
Hogyan mutathatja be a grafikai tervezés a toleranciát? Mirko Ilić Boszniában született, ma New Yorkban élő és dolgozó művész hat éve indította útjára a Tolerance Poster Showt, amelyet április 2-ig a MOME Groundban lehet megtekinteni.

A világ grafikus szakmai elitjének alkotásait felvonultató, eddig 40 országban bemutatott anyagban többek közt Paula Scher, Ed Fella, Seymour Chwast, Götz Gramlich, Erich Brechbühl, vagy Milton Glaser egy-egy munkáját láthatjuk, de magyar alkotók is csatlakoztak a kiállításhoz.  

A tolerancia témája ma aktuálisabb, mint valaha, a kurátor Ilić ezért a világ grafikai tervezőit arra kérte fel, hogy vizualizálják a fogalmat. A társadalmi célú kezdeményezés eredménye egy ma már többszáz plakátból álló, a nemzetközi design nagyjaitól származó gyűjtemény, amely vándorkiállításként járja a világot. Az ebből válogatott plakátokat szokatlan módon a padlóra installálva lehet megtekinteni, úgy, hogy azok körbejárhatók. A most Budapesten látható projekt már 158 kiállítást ért meg. 

Az eredeti plakátkiállítás első állomásai 2017-ben Ljubljana, Szarajevó, Belgrád voltak, majd Madrid, Johannesburg, Jakarta, Helsinki, New York, Bejrút és a világ számos más városa következett. Az újabb állomásokon a helyi grafikusok, illusztrátorok is csatlakoznak alkotásaikkal: Budapesten a Tervezőgrafika szak oktatói, így Balla Dóra DLA habil., egyetemi docens, Vargha Balázs habil., egyetemi docens, Molnár Gyula, a MOME nyugalmazott egyetemi tanára, valamint Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész és Korolovszky Anna, tervezőgrafikus művész munkái kerültek a válogatásba. A magyar szekció kurátora Simon Péter Bence volt, a budapesti kiállítást Vargha Balázs habil., egyetemi docens, a MOME Média Intézetének igazgatója Ilić -el közösen nyitotta meg március 28-án este. 

A Tolerance Poster Show alapítója és kurátora egyébként egy New York-i székhelyű stúdiót működtet és a School of Visual Arts professzora. Számos munkája, kiadványa, arculata és plakátja jelent meg Amerikában. Munkái, többek között, megtalálhatók a MoMA kollekciójában és a San Francisco Museum of Modern Art-ban is, nemrég pedig két könyve is megjelent. A világhírű grafikus március 28-án 18 órától tartott teltházas előadást a MOME Auditóriumában, Design Activism címmel, majd több workshopot is a MOME hallgatóinak. 

  
Látogatható: 2023. 04. 02-ig   
Helyszíne: 1121 Bp. Zugligeti út 9-25 / MOME Ground  
Facebook esemény: https://fb.me/e/3kFSiGnI8  

Az eseményt a Global Voices at MOME, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány támogatja. 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121