Megjelent Szántó András új könyve

Date:
A múzeum jövője - 28 párbeszéd címmel jelent meg magyarul Szántó András új interjúkötete, melyben 28 intézmény vezetőjével beszélget a 2020-as járványügyi rendelkezések, lezárások kapcsán. A kulturális területen közismert, nemzetközi hírű tanácsadó, kutató és író Szántó András intézményünk stratégiai tanácsadójaként a MOME Brand fejlesztésében is közreműködik. A szerző dedikálással egybekötött könyvbemutatót tartott egyetemünkön, ahol az egyetemi polgárság jobban megismerhette a mostantól a MOME könyvtárában is elérhető kötetet.

A múzeum jövője - 28 párbeszéd címmel jelent meg magyarul Szántó András új interjúkötete, melyben 28 intézmény vezetőjével beszélget a 2020-as járványügyi rendelkezések, lezárások kapcsán. A kulturális területen közismert, nemzetközi hírű tanácsadó, kutató és író Szántó András intézményünk stratégiai tanácsadójaként a MOME Brand fejlesztésében is közreműködik. A szerző dedikálással egybekötött könyvbemutatót tartott egyetemünkön, ahol az egyetemi polgárság jobban megismerhette a mostantól a MOME könyvtárában is elérhető kötetet

Miután a múzeumok a 2020-as járvány ideje alatt ideiglenesen bezártak, a New Yorkban élő kulturális stratégiai tanácsadó, Szántó András virtuális beszélgetés-sorozatot kezdeményezett a legnevesebb nemzetközi múzeumok vezetőivel - írja a portfolio.hu. A megkérdezett igazgatók nyíltan beszéltek a kihívásokról és a művészeti múzeumokban rejlő kiaknázatlan lehetőségekről.

A kötet kiválóan reflektál a gyorsan növekedő, változó és sokszínű múzeumi szféra világszerte megfigyelhető kísérleteire: az új működési modellek fejlesztésében gyakran Latin-Amerika, Ázsia, Afrika és Ausztrália intézményei járnak élen. A pandémia rávilágított számos múzeum időszaki kiállításokra alapozó üzleti modelljének rejtett gyengeségére, valamint az állami és magántámogatások korlátozottságára is. Az interjúk feltárják a különböző módszereket, ahogyan a múzeumok új bevételi forrásokat keresnek, valamint azokat az új ötleteket, melyek a látogatók elkötelezettségének és az intézményvezetés korszerűsítésének növelését hozhatják.

A könyvben nyilatkozó múzeumvezetők összesen négy tucat intézményért felelnek, az intézményekben bemutatott összesen 7 millió műtárgyat évente több, mint 36 millió látogató tekintette meg rendszeresen a pandémia kitörése előtt. Szántó interjúalanyainak köre a világ 6 kontinensének 14 országára terjed ki. Olyan nagy new yorki múzeumok vezetőivel készített interjút, mint a The High Line, a The Metropolitan Museum of Art és a Brooklyn Museum, de a londoni Royal Academy of Arts, a pekingi UCCA Center for Contemporary Art, a Tel Aviv Museum of Art, a fokvárosi Zeitz Museum of Contemporary Art, de a melbourne-i Australian Center for the Moving Image igazgatója is szerepel a kötetben.

A 28 beszélgetés mindegyike egy-egy, a mai és a jövőbeli művészeti intézmények szempontjából releváns, konkrét témát jár körbe. A könyv ismerteti a múzeumi szektor meghatározó trendjeit, emellett betekintést nyerhetünk a múzeumok mindennapi működésébe és innovatív tevékenységeibe is, a technológiai újításokat és a modern marketing megoldásokat is beleértve, továbbá abba is, hogy a világ múzeumai miként találják fel és értékelik újra magukat a megváltozott környezetben. 

Az angol nyelvű könyvet Európában a Hatje Cantz adja ki; nyomtatott vagy elektronikus (e-book) formában a honlapon megvásárolható.

​​A nemzetközi sikernek örvendő könyv mostantól egyetemünk könyvtárában is hozzáférhető magyar nyelven. 

Forrás: portfolio.hu 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121