Megjelent Szántó András új könyve

Date:
A múzeum jövője - 28 párbeszéd címmel jelent meg magyarul Szántó András új interjúkötete, melyben 28 intézmény vezetőjével beszélget a 2020-as járványügyi rendelkezések, lezárások kapcsán. A kulturális területen közismert, nemzetközi hírű tanácsadó, kutató és író Szántó András intézményünk stratégiai tanácsadójaként a MOME Brand fejlesztésében is közreműködik. A szerző dedikálással egybekötött könyvbemutatót tartott egyetemünkön, ahol az egyetemi polgárság jobban megismerhette a mostantól a MOME könyvtárában is elérhető kötetet.

A múzeum jövője - 28 párbeszéd címmel jelent meg magyarul Szántó András új interjúkötete, melyben 28 intézmény vezetőjével beszélget a 2020-as járványügyi rendelkezések, lezárások kapcsán. A kulturális területen közismert, nemzetközi hírű tanácsadó, kutató és író Szántó András intézményünk stratégiai tanácsadójaként a MOME Brand fejlesztésében is közreműködik. A szerző dedikálással egybekötött könyvbemutatót tartott egyetemünkön, ahol az egyetemi polgárság jobban megismerhette a mostantól a MOME könyvtárában is elérhető kötetet

Miután a múzeumok a 2020-as járvány ideje alatt ideiglenesen bezártak, a New Yorkban élő kulturális stratégiai tanácsadó, Szántó András virtuális beszélgetés-sorozatot kezdeményezett a legnevesebb nemzetközi múzeumok vezetőivel - írja a portfolio.hu. A megkérdezett igazgatók nyíltan beszéltek a kihívásokról és a művészeti múzeumokban rejlő kiaknázatlan lehetőségekről.

A kötet kiválóan reflektál a gyorsan növekedő, változó és sokszínű múzeumi szféra világszerte megfigyelhető kísérleteire: az új működési modellek fejlesztésében gyakran Latin-Amerika, Ázsia, Afrika és Ausztrália intézményei járnak élen. A pandémia rávilágított számos múzeum időszaki kiállításokra alapozó üzleti modelljének rejtett gyengeségére, valamint az állami és magántámogatások korlátozottságára is. Az interjúk feltárják a különböző módszereket, ahogyan a múzeumok új bevételi forrásokat keresnek, valamint azokat az új ötleteket, melyek a látogatók elkötelezettségének és az intézményvezetés korszerűsítésének növelését hozhatják.

A könyvben nyilatkozó múzeumvezetők összesen négy tucat intézményért felelnek, az intézményekben bemutatott összesen 7 millió műtárgyat évente több, mint 36 millió látogató tekintette meg rendszeresen a pandémia kitörése előtt. Szántó interjúalanyainak köre a világ 6 kontinensének 14 országára terjed ki. Olyan nagy new yorki múzeumok vezetőivel készített interjút, mint a The High Line, a The Metropolitan Museum of Art és a Brooklyn Museum, de a londoni Royal Academy of Arts, a pekingi UCCA Center for Contemporary Art, a Tel Aviv Museum of Art, a fokvárosi Zeitz Museum of Contemporary Art, de a melbourne-i Australian Center for the Moving Image igazgatója is szerepel a kötetben.

A 28 beszélgetés mindegyike egy-egy, a mai és a jövőbeli művészeti intézmények szempontjából releváns, konkrét témát jár körbe. A könyv ismerteti a múzeumi szektor meghatározó trendjeit, emellett betekintést nyerhetünk a múzeumok mindennapi működésébe és innovatív tevékenységeibe is, a technológiai újításokat és a modern marketing megoldásokat is beleértve, továbbá abba is, hogy a világ múzeumai miként találják fel és értékelik újra magukat a megváltozott környezetben. 

Az angol nyelvű könyvet Európában a Hatje Cantz adja ki; nyomtatott vagy elektronikus (e-book) formában a honlapon megvásárolható.

​​A nemzetközi sikernek örvendő könyv mostantól egyetemünk könyvtárában is hozzáférhető magyar nyelven. 

Forrás: portfolio.hu 

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121