MOME-animációk hódítják meg a nemzetközi filmfesztiválokat

Date:
A hétköznapokból álomvilágba menekülő fiatal lány, és egy barokk kastély sötét mulatsága – két rangos nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjába is bejutottak kisfilmek a MOME Animáció szakon végzett alkotóktól. Buda Flóra Anna 27 című rövidfilmje egyszerre versenyez a 76. cannes-i fesztiválon és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon, míg Mira Zénó Fox Tossing című alkotása az utóbbin lesz látható.

12 ország több mint négyezer filmje közül került be a kategóriájának 11 kiválasztott alkotása közé Buda Flóra Anna 27 című kisfilmje, amely a cannes-i filmfesztivál rövidfilmes programjában lesz látható, és egy huszonéves lány útkeresését mutatja be szürreális hangulatban, mégis teljesen valós problémák mentén. 

A történet középpontjában a 27 éves Alice áll, aki még mindig a szüleivel él, a mindennapjait pedig az álmodozás tölti ki. A személyes ihletettségű sztori a valóság és a képzelet határán játszódik, és a fiatal felnőttek személyes és kollektív nehézségeire egyaránt reagál: az intimitáshoz való ambivalens viszonyra éppúgy, mint a lakhatási válságra.  

Buda Flóra Anna neve nem ismeretlen a nemzetközi fesztiválokon. Miután 2018-ban diplomázott a MOME animáció mesterszakán, Entropia című diplomafilmjével megnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Teddy-díjat a 2019-es Berlinalén. A 27 tervét az annecy-i fesztivál MIFA pitchfórumának Ciclic-díjával méltatták először, és ennek köszönhetően fejleszthette tovább Franciaországban hat hónapon keresztül. A film a francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült.  

A cannes-i fesztivál után alig pár héttel, június 11-én kezdődik az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivál, Európa legrangosabb animációs eseménye. Buda Flóra Anna alkotása mellett, melyet a rövidfilmes szekcióba válogattak be, a szintén MOME animáció szakán végzett hallgató, Mira Zénó mesterszakos diplomamunkája is látható lesz. A fekete-fehér, sajátos grafikai stílusú Fox Tossing című kisfilm a diplomafilmek szekcióban 46 másik filmmel versenyez majd. 

A Fox Tossing a 17-18. századi európai arisztokrácia brutális szórakozását, a rókadobálást eleveníti fel, mely során rókákat és más kisállatokat dobáltak a levegőbe. Ezt, a kifinomult barokk főúri mulatságok feledésbe merült kegyetlen játékát fekete-fehérben, expresszív grafikával mutatja be az alkotó, aki a film teljes egészét maga rajzolta és animálta.  

Mira Zénó 2020-ban végzett az MA animáció programjában, jelenleg ugyanitt posztgraduális hallgató. Nyolc éve dolgozik animációs és grafikai tervezőművészként, de képzőművészettel is foglalkozik. Ez az érdeklődés és a kísérleti animáció iránti szenvedély érhető egyértelműen tetten a Fox Tossing-ban is, amelyet több mint három évig készített az alkotó. 

A következő hetekben a régió animációs fesztiváljain is több, a MOME animációs szakjához köthető film bukkan majd fel: a zágrábi Animafestre az alumni Hegyi Olivér The Garden of Heart című rövidfilmje, a szlovák Fest Anca fesztivál programjába pedig 5 jelenlegi és egy volt hallgató munkája került be.  

2023 őszétől új fejezet kezdődik a nemzetközi sikereket maga mögött tudható MOME Animáció szak életében: a nemzetközi színvonalú képzés angol nyelven folytatódik és további szakirányokkal egészül ki. A filmrendező képzés mellett a Videojáték (Video Game) vagy az Immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling) specializációt is választhatják az itt hallgató diákok.

More news

A MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztésű járműve forradalmasíthatja a városi áruszállítást - Hidrogénnel és napenergiával működő járművet mutatott be a dubaji klímacsúcson a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Neumann János Egyetem. A két egyetem kollaborációjában készült három kerekű, multifunkcionális szállító járművet december 1-én láthatta először a nagyközönség az ENSZ COP28 klímacsúcson. A prototípus egyenesen a fejlesztők keze alól, a műhelyből utazott Dubajba.

Hogyan tanulhatunk a MOME-en tíz, vagy éppen húsz év múlva? Milyen képzésekkel, kurzusokkal maradhat az egyetem naprakész, és adhat hiteles válaszokat a jövő társadalmi, piaci és hallgatói igényeire? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány a modellváltás részeként kérte fel az egyetem közösségét, hogy dolgozza ki az intézmény új korszakához, nemzetközi ambícióihoz illeszkedő, 21. századi képzési modellt, azaz a "Jövő Egyeteme 2025-2045" programot. A MOME december eleji szenátusi ülésén a programot tartózkodás és ellenszavazat nélkül, százszázalékos szavazataránnyal biztosította támogatásáról az egyetem szenátusa - ilyen támogatottságú reformra még sosem volt példa az intézmény történetében.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektorának köszöntőjével vehette át a 17. Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121