MOME-animációk hódítják meg a nemzetközi filmfesztiválokat

Date:
A hétköznapokból álomvilágba menekülő fiatal lány, és egy barokk kastély sötét mulatsága – két rangos nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjába is bejutottak kisfilmek a MOME Animáció szakon végzett alkotóktól. Buda Flóra Anna 27 című rövidfilmje egyszerre versenyez a 76. cannes-i fesztiválon és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon, míg Mira Zénó Fox Tossing című alkotása az utóbbin lesz látható.

12 ország több mint négyezer filmje közül került be a kategóriájának 11 kiválasztott alkotása közé Buda Flóra Anna 27 című kisfilmje, amely a cannes-i filmfesztivál rövidfilmes programjában lesz látható, és egy huszonéves lány útkeresését mutatja be szürreális hangulatban, mégis teljesen valós problémák mentén. 

A történet középpontjában a 27 éves Alice áll, aki még mindig a szüleivel él, a mindennapjait pedig az álmodozás tölti ki. A személyes ihletettségű sztori a valóság és a képzelet határán játszódik, és a fiatal felnőttek személyes és kollektív nehézségeire egyaránt reagál: az intimitáshoz való ambivalens viszonyra éppúgy, mint a lakhatási válságra.  

Buda Flóra Anna neve nem ismeretlen a nemzetközi fesztiválokon. Miután 2018-ban diplomázott a MOME animáció mesterszakán, Entropia című diplomafilmjével megnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Teddy-díjat a 2019-es Berlinalén. A 27 tervét az annecy-i fesztivál MIFA pitchfórumának Ciclic-díjával méltatták először, és ennek köszönhetően fejleszthette tovább Franciaországban hat hónapon keresztül. A film a francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült.  

A cannes-i fesztivál után alig pár héttel, június 11-én kezdődik az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivál, Európa legrangosabb animációs eseménye. Buda Flóra Anna alkotása mellett, melyet a rövidfilmes szekcióba válogattak be, a szintén MOME animáció szakán végzett hallgató, Mira Zénó mesterszakos diplomamunkája is látható lesz. A fekete-fehér, sajátos grafikai stílusú Fox Tossing című kisfilm a diplomafilmek szekcióban 46 másik filmmel versenyez majd. 

A Fox Tossing a 17-18. századi európai arisztokrácia brutális szórakozását, a rókadobálást eleveníti fel, mely során rókákat és más kisállatokat dobáltak a levegőbe. Ezt, a kifinomult barokk főúri mulatságok feledésbe merült kegyetlen játékát fekete-fehérben, expresszív grafikával mutatja be az alkotó, aki a film teljes egészét maga rajzolta és animálta.  

Mira Zénó 2020-ban végzett az MA animáció programjában, jelenleg ugyanitt posztgraduális hallgató. Nyolc éve dolgozik animációs és grafikai tervezőművészként, de képzőművészettel is foglalkozik. Ez az érdeklődés és a kísérleti animáció iránti szenvedély érhető egyértelműen tetten a Fox Tossing-ban is, amelyet több mint három évig készített az alkotó. 

A következő hetekben a régió animációs fesztiváljain is több, a MOME animációs szakjához köthető film bukkan majd fel: a zágrábi Animafestre az alumni Hegyi Olivér The Garden of Heart című rövidfilmje, a szlovák Fest Anca fesztivál programjába pedig 5 jelenlegi és egy volt hallgató munkája került be.  

2023 őszétől új fejezet kezdődik a nemzetközi sikereket maga mögött tudható MOME Animáció szak életében: a nemzetközi színvonalú képzés angol nyelven folytatódik és további szakirányokkal egészül ki. A filmrendező képzés mellett a Videojáték (Video Game) vagy az Immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling) specializációt is választhatják az itt hallgató diákok.

More news

Júniusban két hazai filmfesztivál programjában is számos egykori és idén diplomázó MOME hallgató alkotásával találkozhatunk: a nyarat a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál indítja, a következő állomás pedig a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál lesz.

Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, a filmet a magyar közönség a június 1-én indult Friss Hús Fesztiválon láthatja

Mennyire design-érettek a közép-kelet-európai vállalkozások, azaz milyen mértékben alkalmazzák a design eszközeit növekedésük, üzleti teljesítményük javítása érdekében?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121