MOME-animációk hódítják meg a nemzetközi filmfesztiválokat

Date:
A hétköznapokból álomvilágba menekülő fiatal lány, és egy barokk kastély sötét mulatsága – két rangos nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjába is bejutottak kisfilmek a MOME Animáció szakon végzett alkotóktól. Buda Flóra Anna 27 című rövidfilmje egyszerre versenyez a 76. cannes-i fesztiválon és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon, míg Mira Zénó Fox Tossing című alkotása az utóbbin lesz látható.

12 ország több mint négyezer filmje közül került be a kategóriájának 11 kiválasztott alkotása közé Buda Flóra Anna 27 című kisfilmje, amely a cannes-i filmfesztivál rövidfilmes programjában lesz látható, és egy huszonéves lány útkeresését mutatja be szürreális hangulatban, mégis teljesen valós problémák mentén. 

A történet középpontjában a 27 éves Alice áll, aki még mindig a szüleivel él, a mindennapjait pedig az álmodozás tölti ki. A személyes ihletettségű sztori a valóság és a képzelet határán játszódik, és a fiatal felnőttek személyes és kollektív nehézségeire egyaránt reagál: az intimitáshoz való ambivalens viszonyra éppúgy, mint a lakhatási válságra.  

Buda Flóra Anna neve nem ismeretlen a nemzetközi fesztiválokon. Miután 2018-ban diplomázott a MOME animáció mesterszakán, Entropia című diplomafilmjével megnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Teddy-díjat a 2019-es Berlinalén. A 27 tervét az annecy-i fesztivál MIFA pitchfórumának Ciclic-díjával méltatták először, és ennek köszönhetően fejleszthette tovább Franciaországban hat hónapon keresztül. A film a francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült.  

A cannes-i fesztivál után alig pár héttel, június 11-én kezdődik az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivál, Európa legrangosabb animációs eseménye. Buda Flóra Anna alkotása mellett, melyet a rövidfilmes szekcióba válogattak be, a szintén MOME animáció szakán végzett hallgató, Mira Zénó mesterszakos diplomamunkája is látható lesz. A fekete-fehér, sajátos grafikai stílusú Fox Tossing című kisfilm a diplomafilmek szekcióban 46 másik filmmel versenyez majd. 

A Fox Tossing a 17-18. századi európai arisztokrácia brutális szórakozását, a rókadobálást eleveníti fel, mely során rókákat és más kisállatokat dobáltak a levegőbe. Ezt, a kifinomult barokk főúri mulatságok feledésbe merült kegyetlen játékát fekete-fehérben, expresszív grafikával mutatja be az alkotó, aki a film teljes egészét maga rajzolta és animálta.  

Mira Zénó 2020-ban végzett az MA animáció programjában, jelenleg ugyanitt posztgraduális hallgató. Nyolc éve dolgozik animációs és grafikai tervezőművészként, de képzőművészettel is foglalkozik. Ez az érdeklődés és a kísérleti animáció iránti szenvedély érhető egyértelműen tetten a Fox Tossing-ban is, amelyet több mint három évig készített az alkotó. 

A következő hetekben a régió animációs fesztiváljain is több, a MOME animációs szakjához köthető film bukkan majd fel: a zágrábi Animafestre az alumni Hegyi Olivér The Garden of Heart című rövidfilmje, a szlovák Fest Anca fesztivál programjába pedig 5 jelenlegi és egy volt hallgató munkája került be.  

2023 őszétől új fejezet kezdődik a nemzetközi sikereket maga mögött tudható MOME Animáció szak életében: a nemzetközi színvonalú képzés angol nyelven folytatódik és további szakirányokkal egészül ki. A filmrendező képzés mellett a Videojáték (Video Game) vagy az Immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling) specializációt is választhatják az itt hallgató diákok.

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121