MOME DIPLOMA 2023

Date:
Közel 250 hallgató életének egyik legfontosabb eseménye zajlik hamarosan, ahogy korábban, 2023-ban is számos diplomavédés lesz nyilvános, melyekre június 5-21. között kerül sor. A mestermunkákból nyíló Diplomakiállítás június 17-18. között látogatható majd a Campus több pontján. A MOME ünnepélyes diplomaosztójának vendégeként ismét világhírű alkotók érkeznek Budapestre, olyanok, akiknek pályája, életútja példa lehet a hallgatók számára.

Az egész egyetemi közösség számára meghatározó MOME Diploma eseménysorozat több jelentős részből áll, kezdve a portréfotózással, mintegy ráhangolódva a következő egy hónap történéseire, egészen az oklevél ünnepélyes átvételéig. 


A diplomázókról készülő portréfotók koncepcióalkotására és kivitelezésére, és a diplomaarculat megtervezésére minden évben egy-egy hallgató vagy hallgatói csoport kap felkérést benyújtott pályázata alapján. Idén a grafikai megjelenést Petrucz Ágnes, Tervezőgrafika MA szakos hallgató alkotta meg, míg a fotográfiai munkákat Petri Csenge és Szabó Márk BA Fotográfia szakos hallgatók alkotópárosa végezte. Ezekkel azután több felületen, például a közösségi médiában, a diplomaosztón és a diplomázókat minden évben egyenként bemutató platformon is találkozhatunk, melynek archívumában 2008 óta az összes MOME-diplomás portréfotója, diplomatémájának összefoglalója mellett az eddigi diplomaarculatokat is meg lehet tekinteni.  


A három egyetemi helyszínen, két hét alatt lezajló nyilvános MA diplomavédések keretében a hallgatók elkészült mestermunkáikat és szakdolgozataikat mutatják be vizsgabizottságnak. A különböző szakok beosztásának pontos időpontjairól és helyszíneiről, majd a kiállítás részleteiről egy a diplomához kapcsolódó aloldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. 

A védéseket követően a Zugligeti úti Campus több helyszínén is megvalósuló, mestermunkákat, hallgatói terveket és koncepciókat bemutató kiállítás várja az érdeklődőket. Prototípusoktól maketteken át látványtervekig számos munka lesz látható a kétnapos szemlén, melyen mind a négy - a Design, az Elméleti, az Építészeti és a Média - intézet mesteroklevelet szerző hallgatói képviseltetik magukat. 

Mindezek után az egyetem diplomaosztó ünnepségén a végzős hallgatók életreszóló útravalót, inspirációt kapnak: az alkalomra ismét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány meghívására érkeznek olyan, a kreatív ipar területein nemzetközileg jegyzett, neves szakemberek, akikkel meghatározó élmény a személyes találkozás. A mesterszakon végzettek Elizabeth Chai Vasarhelyi magyar származású Oscar-díjas filmrendező, az alapszakosok Paola Antonelli világhírű építész, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátorának, kutatás-fejlesztési igazgatójának inspiráló beszédét hallhatják.  Bővebben... 

More news

A Pilsenben rendezett CEE Animation Forum a régió kiemelt jelentőségű animációs szakmai pitchfóruma, ahol animációs szakemberek mutathatják be ötleteiket és bővíthetik networkjüket. A MOME Animáció szakos hallgatói évről évre jelen vannak az eseményen – idén Diószeghy Dániel és Nagy Zoé prezentálták diplomaprojektjeiket, mellettük pedig a szak egy külön előadással és kiállítással is jelentkezett.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) rendszeresen vetítik filmjeit, amelyek minden generációt képesek a filmvászon elé szögezni, hiszen a rendszerváltás előtti Magyarországról ezekből lehet hiteles képet alkotni. Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője, akit 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választottak. 2023-tól pedig Moholy-Nagy-díjas is, az elismerést iskolateremtő pedagógiai tevékenységéért veheti át november 30-án Fülöp József rektortól.

Párizs novemberben a fotográfia fellegvára, ekkor rendezik meg a Paris Photo-t, mely a világ legnagyobb fotográfiai eseménye. A sok tízezer helyi és nemzetközi érdeklődőt vonzó vásárral azonos időben a Concorde Atlantique nevű hajó ad helyet a Polycopies nevű, kifejezetten a fotókönyvekre fókuszáló vásárnak. A Fotográfia szak 2023 november 8-12 között először vett részt saját standdal a Polycopies-on.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121