Oscar-díjas filmrendező és a New York-i MoMA kurátora köszönti a MOME végzőseit

Date:
Megújuló diplomaosztója keretében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) világhírű kreatívipari szakembereket, alkotókat lát vendégül. Idén Paola Antonelli, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátora és Elizabeth Chai Vasarhelyi magyar származású Oscar-díjas filmrendező köszönti a MOME friss diplomásait.

A tavaly újragondolt diplomaosztó ünnepségek célja, hogy a végzett alkotók számára útravalót, inspirációt nyújtson, a részvételre olyan, a kreatív ipar területein nemzetközileg jegyzett, neves szakembereket, alkotókat kér fel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány, akiknek pályája, életútja példa lehet a hallgatók számára is. 2022 nyarán Byung-Chul Han, világhírű filozófus és Gorden Wagener, a Mercedes-Benz vezető designere osztotta meg gondolatait az egyetem végzőseivel.

Idén júniusban a mesterszakon végzettek Elizabeth Chai Vasarhelyi magyar származású Oscar-díjas filmrendező, az alapszakosok Paola Antonelli világhírű építész, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátorának, kutatás-fejlesztési igazgatójának beszédét hallhatják.  

Paola Antonelli nemcsak kivételes építész és kurátor, de tanított a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen, a Harvard Graduate School of Designban és a New York-i School of Visual Arts MFA programjában is. A TIME Magazin a világ legfontosabb design-vizionáriusai közé választotta, kurátori működése paradigmaváltó: 2012-ben ő vásárolt először a múzeum gyűjteményébe videojátékokat. Missziója, hogy elősegítse a design szerepének átértelmezését, megismerését és pozitív hatását, miközben designkritikusként annak a mindennapi életre gyakorolt hatását kutatja, elemzi. Műfajokat átértelmező munkásságát számos könyvében, például a Design Emergency címűben is nyomon követhetjük.  

Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin közös filmje, a Free Solo 2019-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. Az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású dokumentumfilmje Alex Honnold expedícióját követi: a hegymászó biztosítókötél és technikai segédeszközök nélkül hódítja meg az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban található, El Capitan gránitsziklát. A magyar származású New York-i filmrendező összehasonlító irodalomtudományokat tanult a Princeton Egyetemen, és mindjárt az első filmjével, A Normal Life-al díjat nyert. 

A MOME diplomafolyamatának egyik érdekessége, hogy a diplomamunkákat a nagyközönség is megnézheti, hiszen nem csak a mestermunkákat felvonultató kiállításra, de egyes szakok diplomavédéseire is várja az egyetem a design iránt érdeklődőket. A többnapos kiállításon többek között a divat- és textiltervezők, formatervezők és az építőművészek diplomamunkáit lehet majd megtekinteni a campuson.  

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121