Oscar-díjas filmrendező és a New York-i MoMA kurátora köszönti a MOME végzőseit

Date:
Megújuló diplomaosztója keretében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) világhírű kreatívipari szakembereket, alkotókat lát vendégül. Idén Paola Antonelli, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátora és Elizabeth Chai Vasarhelyi magyar származású Oscar-díjas filmrendező köszönti a MOME friss diplomásait.

A tavaly újragondolt diplomaosztó ünnepségek célja, hogy a végzett alkotók számára útravalót, inspirációt nyújtson, a részvételre olyan, a kreatív ipar területein nemzetközileg jegyzett, neves szakembereket, alkotókat kér fel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány, akiknek pályája, életútja példa lehet a hallgatók számára is. 2022 nyarán Byung-Chul Han, világhírű filozófus és Gorden Wagener, a Mercedes-Benz vezető designere osztotta meg gondolatait az egyetem végzőseivel.

Idén júniusban a mesterszakon végzettek Elizabeth Chai Vasarhelyi magyar származású Oscar-díjas filmrendező, az alapszakosok Paola Antonelli világhírű építész, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátorának, kutatás-fejlesztési igazgatójának beszédét hallhatják.  

Paola Antonelli nemcsak kivételes építész és kurátor, de tanított a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen, a Harvard Graduate School of Designban és a New York-i School of Visual Arts MFA programjában is. A TIME Magazin a világ legfontosabb design-vizionáriusai közé választotta, kurátori működése paradigmaváltó: 2012-ben ő vásárolt először a múzeum gyűjteményébe videojátékokat. Missziója, hogy elősegítse a design szerepének átértelmezését, megismerését és pozitív hatását, miközben designkritikusként annak a mindennapi életre gyakorolt hatását kutatja, elemzi. Műfajokat átértelmező munkásságát számos könyvében, például a Design Emergency címűben is nyomon követhetjük.  

Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin közös filmje, a Free Solo 2019-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. Az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású dokumentumfilmje Alex Honnold expedícióját követi: a hegymászó biztosítókötél és technikai segédeszközök nélkül hódítja meg az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban található, El Capitan gránitsziklát. A magyar származású New York-i filmrendező összehasonlító irodalomtudományokat tanult a Princeton Egyetemen, és mindjárt az első filmjével, A Normal Life-al díjat nyert. 

A MOME diplomafolyamatának egyik érdekessége, hogy a diplomamunkákat a nagyközönség is megnézheti, hiszen nem csak a mestermunkákat felvonultató kiállításra, de egyes szakok diplomavédéseire is várja az egyetem a design iránt érdeklődőket. A többnapos kiállításon többek között a divat- és textiltervezők, formatervezők és az építőművészek diplomamunkáit lehet majd megtekinteni a campuson.  

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121