Oscar-díjas filmrendező és a New York-i MoMA kurátora köszönti a MOME végzőseit

Date:
Megújuló diplomaosztója keretében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) világhírű kreatívipari szakembereket, alkotókat lát vendégül. Idén Paola Antonelli, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátora és Elizabeth Chai Vasarhelyi magyar származású Oscar-díjas filmrendező köszönti a MOME friss diplomásait.

A tavaly újragondolt diplomaosztó ünnepségek célja, hogy a végzett alkotók számára útravalót, inspirációt nyújtson, a részvételre olyan, a kreatív ipar területein nemzetközileg jegyzett, neves szakembereket, alkotókat kér fel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány, akiknek pályája, életútja példa lehet a hallgatók számára is. 2022 nyarán Byung-Chul Han, világhírű filozófus és Gorden Wagener, a Mercedes-Benz vezető designere osztotta meg gondolatait az egyetem végzőseivel.

Idén júniusban a mesterszakon végzettek Elizabeth Chai Vasarhelyi magyar származású Oscar-díjas filmrendező, az alapszakosok Paola Antonelli világhírű építész, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátorának, kutatás-fejlesztési igazgatójának beszédét hallhatják.  

Paola Antonelli nemcsak kivételes építész és kurátor, de tanított a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen, a Harvard Graduate School of Designban és a New York-i School of Visual Arts MFA programjában is. A TIME Magazin a világ legfontosabb design-vizionáriusai közé választotta, kurátori működése paradigmaváltó: 2012-ben ő vásárolt először a múzeum gyűjteményébe videojátékokat. Missziója, hogy elősegítse a design szerepének átértelmezését, megismerését és pozitív hatását, miközben designkritikusként annak a mindennapi életre gyakorolt hatását kutatja, elemzi. Műfajokat átértelmező munkásságát számos könyvében, például a Design Emergency címűben is nyomon követhetjük.  

Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin közös filmje, a Free Solo 2019-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. Az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású dokumentumfilmje Alex Honnold expedícióját követi: a hegymászó biztosítókötél és technikai segédeszközök nélkül hódítja meg az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban található, El Capitan gránitsziklát. A magyar származású New York-i filmrendező összehasonlító irodalomtudományokat tanult a Princeton Egyetemen, és mindjárt az első filmjével, A Normal Life-al díjat nyert. 

A MOME diplomafolyamatának egyik érdekessége, hogy a diplomamunkákat a nagyközönség is megnézheti, hiszen nem csak a mestermunkákat felvonultató kiállításra, de egyes szakok diplomavédéseire is várja az egyetem a design iránt érdeklődőket. A többnapos kiállításon többek között a divat- és textiltervezők, formatervezők és az építőművészek diplomamunkáit lehet majd megtekinteni a campuson.  

More news

Közel 250 hallgató életének egyik legfontosabb eseménye zajlik hamarosan, ahogy korábban, 2023-ban is számos diplomavédés lesz nyilvános, melyekre június 5-21. között kerül sor. A mestermunkákból nyíló Diplomakiállítás június 17-18. között látogatható majd a Campus több pontján. A MOME ünnepélyes diplomaosztójának vendégeként ismét világhírű alkotók érkeznek Budapestre, olyanok, akiknek pályája, életútja példa lehet a hallgatók számára.

Mit hoz a jövő 20 év múlva az oktatás, az egészségügy vagy a közlekedés terén? Milyen lesz az élet 2043-ban? Ezeken a kérdéseken gondolkodhatnak közösen az Ugrás a jövőbe! kreatív pályázat résztvevői a MOME oktatóival. A résztvevők a második fordulóban az egyetem tanárainak segítségével fejleszthetik tervüket egy többhetes intenzív mentorációs folyamat keretében.

A MOME tanárképzésében mindig kiemelt helyet kap az iskolai tanítási gyakorlat, hiszen a tanári pályára készülők számára a valós iskolai környezet biztosítja a legjobb felkészülési terepet. A MOME Design és vizuálisművészet tanárszakjain évente 10-en végeznek, a szakok országos szinten is az egyik legnépszerűbb képzési területhez, a pedagógusképzéshez tartoznak, ahová évente kiemelten sokan jelentkeznek.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121