Nemzetközi sikerszéria a MOME Tervezőgrafika szakon

Date:
Termékeny és sikeres időszak áll a MOME Tervezőgrafika szak mögött. Az utóbbi hónapokban a hallgatók és oktatók egyaránt számos nemzetközi díjat és elismerést könyvelhettek el.

A MOME Tervezőgrafika nemzetközi láthatósága eddig is jelentősnek számított, az elmúlt hónapok pedig kiemelkedően sok elismerést hoztak a szak hallgatóinak és oktatóinak is. A legfrissebb ezek közül a Red Dot díj Brands and communication design szekciójának Tipográfia kategóriájában nyert első helyezés, mellyel oktatónkat, Simon Péter Bencét méltatták. A díjnyertes munka a TYPO LANTERNS plakát, mely a A KECD (Korea Ensemble of Contemporary Design) felkérésére, a „Beautiful Seoul” tematikára készült. 
 

Több díj is született az IDEEC 2023 KOREA konferencia Portfolio Exhibition kiállításán: a Best Student Work kategóriában hallgatóink arany, ezüst, valamint az eseményt támogató Sanddoll különdíjat is hazavihették. Torma Sára Olívia Requiem for a Dream című munkájáért részesült az arany díjban, Répás Róza Kökörcsin Art Book című alkotásával pedig az ezüstben, míg Tóth Péter BETU Type Specimen című munkájával hozta el a különdíjat. Az eseményen a Best Professor Work kategóriában ezüst díjjal ismerték el Simon Péter Bencét is, aki a hallgatók versenyen való részvételét szervezte, kurálta a kiállítási anyagot, illetve mentorálta a hallgatók pályázását is. 

Nagy örömmel osztjuk meg azt a hírt is, hogy szintén a Tervezőgrafika szak két hallgatója, Oláh Zsuzsa (BA) és Nagy Dorottya (MA) is díjazott lett a nemzetközi szinten is kiemelkedő Applied Arts Awards design verseny Student kategóriájában, melyre a szak a 2023 őszi félévének Best of Grafika díjas hallgatóit nevezte.  

Mindeközben László Emese (BA) nyerte el a bronz közönségdíjat az ETIVERA European Label Award, nemzetközi csomagolásversenyen. A shortlistre, vagyis a legjobb 55 munka közé beválogatásra került Babicz Babetta (BA) és Galántai Maja (BA) címke terve is. 

A díjazások mellett a szak több külföldi kiállításon és vásáron is képviseltette magát. Áprilisban saját standdal jelent meg az április 27. és 30. között megrendezett Lipcsei Könyvvásáron, a könyv- és médiaipar legfontosabb tavaszi eseményén, ahol 40 ország több mint 2000 kiállítója mutatkozott be. A szak három oktatója Marcell Tamás, Herbszt László és Nagy László pedig a berlini Pictoplasma Festival-on, a világ elsőszámú kortárs karaktertervezési és művészeti platformján képviselték a MOME-t. 

More news

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.

Tíz csapat kezdhette el az izgalmas munkát MOME-mentoraikkal, a projektek közt pedig több, az űrbeli növénytermesztésre fókuszáló, valamint az elveszett Föld helyett új élettereket kialakító munka van. A 7-10. osztályosoknak szóló Ugrás a jövőbe! pályázat 2024-es kiadásának fő témája az űr, a második forduló pedig máris elkezdődött. Az új tagokkal bővült zsűrinek nem volt könnyű dolga, az ország szinte minden részéből jelentkező, a korábbinál elkötelezettebb diákok 52 pályázata közül választotta ki a továbbjutókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121