Rangos európai szemlén mutatkozik be két MOME-diplomamunka

Date:
Az idei GRADUATION PROJECTS nyertesei közé jutott két tavaly végzett hallgatónk, Fülöp Szabolcs (Tervezőgrafika MA) és Jiang Erzsébet (Divat és Textiltervezés MA). A cseh, lengyel, magyar és szlovák designfelsőoktatás hallgatóinak munkáit évente áttekintő szemle története 2002-re nyúlik vissza, már számos magyar hallgatót ismertek el, akik közül többen egyetemünkről kerültek ki.

A zsűri ezúttal 215 munkából választotta ki azt a 29-et, amelyet a Cieszyn kastélyban rendezett kiállításon mutatnak be. 

A nagymúltú versenybe a visegrádi országok design és művészeti felsőoktatási intézményeinek mind alap, mind mesterképzésben végzett hallgatói beadhatják diplomamunkáikat. Az 5-5 tagú zsűri munkájában Balogh Balázs mediadesigner és Laufer Ferenc, a Flying Objects társalapítója is részt vettek, mindketten a MOME alumni tagjai. A pályamunkákat két kategóriában értékelik, 2D - alkalmazott grafikai tervezés, beleértve a honlaptervezést, az aktív designt és az alkalmazás-tervezést és 3D - ipari tervezés, melyhez a jármű- és tárgytervezés mellett a szövet-, ruha-, üveg- és kerámiadesign is kapcsolódik. 

A pénteken nyílt kiállításon szerepel Fülöp Szabolcs 2022-es diplomamunkája, a Signal zone, amely az elektroszmog témáját kuatatásalapú módon dolgozza fel.  Diplomaprojektjében az emberi szem számára láthatatlan elektromágneses mezők jelenlétét vizualizálja nem mindennapi módon, mindehhez installációkat is társít.  

A korábban MOME rektori különdíjjal elismert Jiang Erzsébet Prettier than you’ll ever be című mestermunkája itt is a legjobbak közé került. A kollekció öltözékein és mintáin a K-pop által közvetített androgünitást jeleníti meg. A sajátos, eltúlzott esztétikai világot is takaró stílusban a nyugati mainstreamtől eltérő szerepfelfogások és ideálok működnek, ez inspirálta Jiang munkáját is. 

A kiállításon emellett még két magyar végzett hallgató, Feil Liza (Budapesti Metropolitan Egyetem) és Szendrei Anna (Eszterházy Károly Egyetem, Eger) munkája látható. 

A kiállítás május 28-ig minden nap megtekinthető a Cieszyn kastély kiállítótermében. 

A nyertesek munkái online is megtekinthetők: http://www.graduationprojects.eu/en/projects/2022 

More news

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121