Rangos európai szemlén mutatkozik be két MOME-diplomamunka

Date:
Az idei GRADUATION PROJECTS nyertesei közé jutott két tavaly végzett hallgatónk, Fülöp Szabolcs (Tervezőgrafika MA) és Jiang Erzsébet (Divat és Textiltervezés MA). A cseh, lengyel, magyar és szlovák designfelsőoktatás hallgatóinak munkáit évente áttekintő szemle története 2002-re nyúlik vissza, már számos magyar hallgatót ismertek el, akik közül többen egyetemünkről kerültek ki.

A zsűri ezúttal 215 munkából választotta ki azt a 29-et, amelyet a Cieszyn kastélyban rendezett kiállításon mutatnak be. 

A nagymúltú versenybe a visegrádi országok design és művészeti felsőoktatási intézményeinek mind alap, mind mesterképzésben végzett hallgatói beadhatják diplomamunkáikat. Az 5-5 tagú zsűri munkájában Balogh Balázs mediadesigner és Laufer Ferenc, a Flying Objects társalapítója is részt vettek, mindketten a MOME alumni tagjai. A pályamunkákat két kategóriában értékelik, 2D - alkalmazott grafikai tervezés, beleértve a honlaptervezést, az aktív designt és az alkalmazás-tervezést és 3D - ipari tervezés, melyhez a jármű- és tárgytervezés mellett a szövet-, ruha-, üveg- és kerámiadesign is kapcsolódik. 

A pénteken nyílt kiállításon szerepel Fülöp Szabolcs 2022-es diplomamunkája, a Signal zone, amely az elektroszmog témáját kuatatásalapú módon dolgozza fel.  Diplomaprojektjében az emberi szem számára láthatatlan elektromágneses mezők jelenlétét vizualizálja nem mindennapi módon, mindehhez installációkat is társít.  

A korábban MOME rektori különdíjjal elismert Jiang Erzsébet Prettier than you’ll ever be című mestermunkája itt is a legjobbak közé került. A kollekció öltözékein és mintáin a K-pop által közvetített androgünitást jeleníti meg. A sajátos, eltúlzott esztétikai világot is takaró stílusban a nyugati mainstreamtől eltérő szerepfelfogások és ideálok működnek, ez inspirálta Jiang munkáját is. 

A kiállításon emellett még két magyar végzett hallgató, Feil Liza (Budapesti Metropolitan Egyetem) és Szendrei Anna (Eszterházy Károly Egyetem, Eger) munkája látható. 

A kiállítás május 28-ig minden nap megtekinthető a Cieszyn kastély kiállítótermében. 

A nyertesek munkái online is megtekinthetők: http://www.graduationprojects.eu/en/projects/2022 

More news

Hogyan mutathatja be a grafikai tervezés a toleranciát? Mirko Ilić Boszniában született, ma New Yorkban élő és dolgozó művész hat éve indította útjára a Tolerance Poster Showt, amelyet április 2-ig a MOME Groundban lehet megtekinteni.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121