Rangos európai szemlén mutatkozik be két MOME-diplomamunka

Date:
Az idei GRADUATION PROJECTS nyertesei közé jutott két tavaly végzett hallgatónk, Fülöp Szabolcs (Tervezőgrafika MA) és Jiang Erzsébet (Divat és Textiltervezés MA). A cseh, lengyel, magyar és szlovák designfelsőoktatás hallgatóinak munkáit évente áttekintő szemle története 2002-re nyúlik vissza, már számos magyar hallgatót ismertek el, akik közül többen egyetemünkről kerültek ki.

A zsűri ezúttal 215 munkából választotta ki azt a 29-et, amelyet a Cieszyn kastélyban rendezett kiállításon mutatnak be. 

A nagymúltú versenybe a visegrádi országok design és művészeti felsőoktatási intézményeinek mind alap, mind mesterképzésben végzett hallgatói beadhatják diplomamunkáikat. Az 5-5 tagú zsűri munkájában Balogh Balázs mediadesigner és Laufer Ferenc, a Flying Objects társalapítója is részt vettek, mindketten a MOME alumni tagjai. A pályamunkákat két kategóriában értékelik, 2D - alkalmazott grafikai tervezés, beleértve a honlaptervezést, az aktív designt és az alkalmazás-tervezést és 3D - ipari tervezés, melyhez a jármű- és tárgytervezés mellett a szövet-, ruha-, üveg- és kerámiadesign is kapcsolódik. 

A pénteken nyílt kiállításon szerepel Fülöp Szabolcs 2022-es diplomamunkája, a Signal zone, amely az elektroszmog témáját kuatatásalapú módon dolgozza fel.  Diplomaprojektjében az emberi szem számára láthatatlan elektromágneses mezők jelenlétét vizualizálja nem mindennapi módon, mindehhez installációkat is társít.  

A korábban MOME rektori különdíjjal elismert Jiang Erzsébet Prettier than you’ll ever be című mestermunkája itt is a legjobbak közé került. A kollekció öltözékein és mintáin a K-pop által közvetített androgünitást jeleníti meg. A sajátos, eltúlzott esztétikai világot is takaró stílusban a nyugati mainstreamtől eltérő szerepfelfogások és ideálok működnek, ez inspirálta Jiang munkáját is. 

A kiállításon emellett még két magyar végzett hallgató, Feil Liza (Budapesti Metropolitan Egyetem) és Szendrei Anna (Eszterházy Károly Egyetem, Eger) munkája látható. 

A kiállítás május 28-ig minden nap megtekinthető a Cieszyn kastély kiállítótermében. 

A nyertesek munkái online is megtekinthetők: http://www.graduationprojects.eu/en/projects/2022 

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121