Rangos európai szemlén mutatkozik be két MOME-diplomamunka

Date:
Az idei GRADUATION PROJECTS nyertesei közé jutott két tavaly végzett hallgatónk, Fülöp Szabolcs (Tervezőgrafika MA) és Jiang Erzsébet (Divat és Textiltervezés MA). A cseh, lengyel, magyar és szlovák designfelsőoktatás hallgatóinak munkáit évente áttekintő szemle története 2002-re nyúlik vissza, már számos magyar hallgatót ismertek el, akik közül többen egyetemünkről kerültek ki.

A zsűri ezúttal 215 munkából választotta ki azt a 29-et, amelyet a Cieszyn kastélyban rendezett kiállításon mutatnak be. 

A nagymúltú versenybe a visegrádi országok design és művészeti felsőoktatási intézményeinek mind alap, mind mesterképzésben végzett hallgatói beadhatják diplomamunkáikat. Az 5-5 tagú zsűri munkájában Balogh Balázs mediadesigner és Laufer Ferenc, a Flying Objects társalapítója is részt vettek, mindketten a MOME alumni tagjai. A pályamunkákat két kategóriában értékelik, 2D - alkalmazott grafikai tervezés, beleértve a honlaptervezést, az aktív designt és az alkalmazás-tervezést és 3D - ipari tervezés, melyhez a jármű- és tárgytervezés mellett a szövet-, ruha-, üveg- és kerámiadesign is kapcsolódik. 

A pénteken nyílt kiállításon szerepel Fülöp Szabolcs 2022-es diplomamunkája, a Signal zone, amely az elektroszmog témáját kuatatásalapú módon dolgozza fel.  Diplomaprojektjében az emberi szem számára láthatatlan elektromágneses mezők jelenlétét vizualizálja nem mindennapi módon, mindehhez installációkat is társít.  

A korábban MOME rektori különdíjjal elismert Jiang Erzsébet Prettier than you’ll ever be című mestermunkája itt is a legjobbak közé került. A kollekció öltözékein és mintáin a K-pop által közvetített androgünitást jeleníti meg. A sajátos, eltúlzott esztétikai világot is takaró stílusban a nyugati mainstreamtől eltérő szerepfelfogások és ideálok működnek, ez inspirálta Jiang munkáját is. 

A kiállításon emellett még két magyar végzett hallgató, Feil Liza (Budapesti Metropolitan Egyetem) és Szendrei Anna (Eszterházy Károly Egyetem, Eger) munkája látható. 

A kiállítás május 28-ig minden nap megtekinthető a Cieszyn kastély kiállítótermében. 

A nyertesek munkái online is megtekinthetők: http://www.graduationprojects.eu/en/projects/2022 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121