STEAM – módszertani workshopon vehettek részt tanárszakos hallgatóink

Date:
A MOME Design- és vizuálisművészet tanár MA képzés hallgatói számára 2023. februárjában tartott élmény alapú, pedagógiai módszertani (STEAM) workshopot Dr. Fenyvesi Kristóf, a Finn Oktatáskutató Intézet munkatársa. A foglalkozás keretében a hallgatók megismerkedtek a finn oktatási rendszerrel és a STEAM módszertan elméletével és gyakorlatával, ahol természettudományi jelenségek oktatását a művészet és a design kreatív szemléletével ötvözik.

A finnországi magyar kutató a Jyväskyläi Egyetem Finn Oktatáskutató Intézetének munkatársa, az Élmény Műhely alapítója, szakterületei közé tartozik a tudományközi tanulás (STEM & STEAM), a matematika és a művészet kapcsolata. Egyetemünk számos más projekten keresztül (HEAD, BeSTEAM, UGRÁS A JÖVŐBE!) is kapcsolódik a STEAM módszertanhoz, Fenyvesi pedig már tartott előadást a MOME-n fenntartható egyetem, oktatásfejlesztési témában a MOME MAG 2022-es nyári eseményén. 

A nemrég megtartott foglalkozás keretében a hallgatók megismerkedtek a finn oktatási rendszerrel és a STEAM módszertan elméletével és gyakorlatával. A STEAM már régóta benne van a pedagógiai köztudatban; a mozaikszó kibontásából (Science, Technology, Engineering, Art&Craft, Math) sejthető, hogy a kifejezés interdiszciplináris szemléletű módszert takar: a természet- és műszaki tudományos, illetve művészeti tantárgyakat, valamint a matematikát foglalja magába, azok élményszerű oktatását célozza. A STEAM módszer alapvetően arra a problémára reagál, hogy a tanulók között ezek a tantárgyak egyre veszítenek a népszerűségükből. 

A STEAM módszertanról itt olvashattok többet: https://designakozoktatasban.mome.hu/szakirodalom/szakirodalom-steam/ 

More news

Júniusban két hazai filmfesztivál programjában is számos egykori és idén diplomázó MOME hallgató alkotásával találkozhatunk: a nyarat a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál indítja, a következő állomás pedig a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál lesz.

Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, a filmet a magyar közönség a június 1-én indult Friss Hús Fesztiválon láthatja

Mennyire design-érettek a közép-kelet-európai vállalkozások, azaz milyen mértékben alkalmazzák a design eszközeit növekedésük, üzleti teljesítményük javítása érdekében?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121