STEAM – módszertani workshopon vehettek részt tanárszakos hallgatóink

Date:
A MOME Design- és vizuálisművészet tanár MA képzés hallgatói számára 2023. februárjában tartott élmény alapú, pedagógiai módszertani (STEAM) workshopot Dr. Fenyvesi Kristóf, a Finn Oktatáskutató Intézet munkatársa. A foglalkozás keretében a hallgatók megismerkedtek a finn oktatási rendszerrel és a STEAM módszertan elméletével és gyakorlatával, ahol természettudományi jelenségek oktatását a művészet és a design kreatív szemléletével ötvözik.

A finnországi magyar kutató a Jyväskyläi Egyetem Finn Oktatáskutató Intézetének munkatársa, az Élmény Műhely alapítója, szakterületei közé tartozik a tudományközi tanulás (STEM & STEAM), a matematika és a művészet kapcsolata. Egyetemünk számos más projekten keresztül (HEAD, BeSTEAM, UGRÁS A JÖVŐBE!) is kapcsolódik a STEAM módszertanhoz, Fenyvesi pedig már tartott előadást a MOME-n fenntartható egyetem, oktatásfejlesztési témában a MOME MAG 2022-es nyári eseményén. 

A nemrég megtartott foglalkozás keretében a hallgatók megismerkedtek a finn oktatási rendszerrel és a STEAM módszertan elméletével és gyakorlatával. A STEAM már régóta benne van a pedagógiai köztudatban; a mozaikszó kibontásából (Science, Technology, Engineering, Art&Craft, Math) sejthető, hogy a kifejezés interdiszciplináris szemléletű módszert takar: a természet- és műszaki tudományos, illetve művészeti tantárgyakat, valamint a matematikát foglalja magába, azok élményszerű oktatását célozza. A STEAM módszer alapvetően arra a problémára reagál, hogy a tanulók között ezek a tantárgyak egyre veszítenek a népszerűségükből. 

A STEAM módszertanról itt olvashattok többet: https://designakozoktatasban.mome.hu/szakirodalom/szakirodalom-steam/ 

More news

A MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztésű járműve forradalmasíthatja a városi áruszállítást - Hidrogénnel és napenergiával működő járművet mutatott be a dubaji klímacsúcson a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Neumann János Egyetem. A két egyetem kollaborációjában készült három kerekű, multifunkcionális szállító járművet december 1-én láthatta először a nagyközönség az ENSZ COP28 klímacsúcson. A prototípus egyenesen a fejlesztők keze alól, a műhelyből utazott Dubajba.

Hogyan tanulhatunk a MOME-en tíz, vagy éppen húsz év múlva? Milyen képzésekkel, kurzusokkal maradhat az egyetem naprakész, és adhat hiteles válaszokat a jövő társadalmi, piaci és hallgatói igényeire? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány a modellváltás részeként kérte fel az egyetem közösségét, hogy dolgozza ki az intézmény új korszakához, nemzetközi ambícióihoz illeszkedő, 21. századi képzési modellt, azaz a "Jövő Egyeteme 2025-2045" programot. A MOME december eleji szenátusi ülésén a programot tartózkodás és ellenszavazat nélkül, százszázalékos szavazataránnyal biztosította támogatásáról az egyetem szenátusa - ilyen támogatottságú reformra még sosem volt példa az intézmény történetében.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektorának köszöntőjével vehette át a 17. Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121