Szerethető tárgyak a jövő otthonaiba - MOME x S/ALON 2023

Date:
A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

A program jónéhány különleges élményt és egyedi tervezői találkozást tartogat, idén a központi téma a természet, a természetközeliség lesz “Új egységet alkot a dizájn és a természet – lakástrendek mesterfokon” címmel. A S/ALON BUDAPEST célja, hogy inspirációt nyújtson a lakásfelújításra, építkezésre készülőknek, laikusoknak és szakmabelieknek egyaránt. A designmagazinok világát hétezer négyzetméteren hozza kézzelfogható közelségbe, a magyar és nemzetközi vendégekkel.  

A klasszikusok mellett a legfrissebb trendekkel, innovációkkal és újdonságokkal várják a látogatókat, idén is lesz Hello Magyar Design!, ahol számos MOME-alumni tervező termékével találkozhatunk, de bemutatkoznak a MOME Design Intézet frissen végzett hallgatói is, akik már a jövő anyagaival kísérletezve a jövő otthonába terveznek tárgyakat. A mindennapi nehézségek leküzdésére, legyen szó akár az elidegenedésről, az álmatlanságról, időhiányról, zajról vagy energiaválságról, a Design Intézet hallgatói innovatív megoldási javaslatokkal állnak elő.

Az itt zajló tervezői tevékenységet széles körűen bemutató válogatásban több mint 30 munka látható, a többségében kisbútorokat, lámpákat, textileket és kisebb használati tárgyakat felvonultató önálló standon kiállított munkák tervezésében fontos szerepet kapott a kortárs témák feldolgozása, a fenntarthatóság, az anyagkísérletek és a jövőtervezés.

Számos a fénnyel, a világítással összefüggő munka mutatkozik be: az esemény alkalmával Budapesten is láthatjuk majd a tavasszal Stockholmban debütált WAVE lámpát, amelyet Varga Ildikó és Melegh Benjámin készítettek a BE LIGHT! X MOME KFI kurzusán, de a látogatók találkozhatnak Hankó Eszter Eclipse lámpájával és Kovács Kristóf stúdiólámpájával is.

Az álmatlanság, a digitális eszközöktől való elszakadás nehézségeire reagál Nagy Tamás Máté Lámpaoltás! projektje, amely az esti és reggeli rutin káros tényezőit enyhíti egy olyan éjjeli lámpával, amely segít ráhangolódni az elalvásra, megkönnyíti a felkelést és csökkenti az elektronikai eszközökhöz kötődő negatív szokások befolyását.  

 

Szintén a digitális eszközök, a virtuális világban eltöltött idő eluralkodásának problémájára válaszol Újváry Berta Otthon projektje, amely egy szövött kollekció. Az érintésre invitáló lakástextilek a jacquard technológiát felhasználva, pusztán a szövésminta segítségével hívják életre a motívumokat, ezzel ráirányítva figyelmünket a textúrára, a megérinthető valóságra.


 

A kísérletibb irányt reprezentálja Németh Veronika, aki a digitális divattervezés világában merült el és most Metaverse pattern című munkáját állítja ki, de Szilágyi Dóra MiConn - micélium kompozitból készült akusztikai eleme is, amely egy anyagkísérlet, alkalmazható beltéri falburkolatként is, de a belsőépítészet több területén hasznosítható.

 

A kézművesség, a kraft hagyományainak tisztelete tükröződik például Zagiba Mátyás Gemerske dripp kávékészletében, Fodor Tünde Benyomás nevű vajtartójában vagy Bechtold Fülöp egyedi üveghalacskáiban. Sógor Sarolt a MOME Ékszertervezés és fémművesség MA szakán készült Kapcsolódások című munkájával egyedi gyűjtői darabokat felvonultató vörösréz, üveg, ezüst tárgysorozatát is megcsodálhatjuk a kiállításon, a sorozat a tál, edény, tenyér, kéz, megtartás, megfogás, bőkezűség, kínálás, fogalmak halmazából születtek. 

 

Az érzelmi kapcsolatról szól Erdei Dóra recollection reconnection című lakástextil kollekciója is, amelyet az alkotó a nagymamája kelengyéjére, és a saját emlékképeire alapozott, ezekből tervezett új mintákat.

Az energiaválság témája ihlette Kovács Martina diplomamunkáját, aki egy kisméretű, könnyen összeépíthető, lokális szempontokat szem előtt tartó, ökotűzterű cserépkályhát tervezett (Babka), amelynek megjelenése babhoz hasonló formájával és intenzív narancssárga színű kerámiacsempéjével újszerű és friss.

Mindemellett pedig látható lesz Cserba Anna LINUS széke, amely a BAUHAUS 100. évfordulójának alkalmából készült, annak meghatározó jegyeiben, de Kisgyörgy Balázs bútora is, amely a klasszikus éjjeliszekrény és a szobainas kombinációja, valamint Krémer Zoltán színes Permutations polcának elemei, amely a Multipraktik és a MOME együttműködésében létrejött egyedülálló kurzuson indult, ahol a hallgatók a pingpong ütő alapanyagaként ismert rétegelt lemez felhasználási módjait gondolták újra.

A kiállítás megtekinthető: 2023. SZEPTEMBER 22-23-24.
Helyszín: Budapest Aréna
https://salonbudapest.hu/ 

More news

A Pilsenben rendezett CEE Animation Forum a régió kiemelt jelentőségű animációs szakmai pitchfóruma, ahol animációs szakemberek mutathatják be ötleteiket és bővíthetik networkjüket. A MOME Animáció szakos hallgatói évről évre jelen vannak az eseményen – idén Diószeghy Dániel és Nagy Zoé prezentálták diplomaprojektjeiket, mellettük pedig a szak egy külön előadással és kiállítással is jelentkezett.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) rendszeresen vetítik filmjeit, amelyek minden generációt képesek a filmvászon elé szögezni, hiszen a rendszerváltás előtti Magyarországról ezekből lehet hiteles képet alkotni. Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője, akit 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választottak. 2023-tól pedig Moholy-Nagy-díjas is, az elismerést iskolateremtő pedagógiai tevékenységéért veheti át november 30-án Fülöp József rektortól.

Párizs novemberben a fotográfia fellegvára, ekkor rendezik meg a Paris Photo-t, mely a világ legnagyobb fotográfiai eseménye. A sok tízezer helyi és nemzetközi érdeklődőt vonzó vásárral azonos időben a Concorde Atlantique nevű hajó ad helyet a Polycopies nevű, kifejezetten a fotókönyvekre fókuszáló vásárnak. A Fotográfia szak 2023 november 8-12 között először vett részt saját standdal a Polycopies-on.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121