Tányér micéliumból és kenderből - Fenntartható design-innováció a gasztronómia területén a MOME és a Michelin-csillagos SALT együttműködésében

Dátum: 2023.09.26
Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A régió egyik legfontosabb kreatívipari központja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Michelin-csillagos SALT étterem létrehozta az első teljesen környezetbarát, micélium-kender ötvözetű tányért. A prémium éttermekben is bevethető tartós tálalóeszköz alkotóelemeinek köszönhetően megőrzi a kívánt formát, szilárdsága többszöri használatot tesz lehetővé, és hulladékot sem hagy maga után. 

A MOME Innovációs Központjának Anyagkutatás Hubja évek óta vizsgálja a micélium alternatív felhasználási módjait: az anyagkutatás és az alkalmazott design gasztronómiai területén azonban most találkozhatunk először ezzel az újdonsággal.

A gombák segítségével előállított micélium biokompozit a hagyományos gyártási technológiák helyett mikroorganizmusok segítségével növesztve jön létre. Az alternatív anyagok közül a csomagolástól az építészetig alkalmas lehet különböző műanyagok kiváltására, a könnyű, porózus, de jó tűzálló tulajdonságokkal bíró matéria valahol a hungarocell és a parafa között helyezhető el. Attól függően, hogy milyen gombafajokkal dolgoznak, különböző tulajdonságokkal bírhat, lehet keményebb vagy puhább, de a nedvszívóképességük is változóan alakulhat.

Minkó Mihály, az Innovációs Központ kutatója szerint a biokompozit anyagok térnyerése elkerülhetetlen a környezetkárosító anyagokkal szemben. Ezek az anyagok egyelőre jórészt kísérleti fázisban vannak, azonban van közöttük néhány, például a micélium alapú biokompozit, amelynek már zajlik az ipari felhasználása. Segítségükkel talán már a közeljövőben csökkenthető azoknak a környezeti károknak a mértéke, amelyeket az elmúlt évtizedek során okozott az emberiség a bolygó ökoszisztémájának.

Tóth Szilárd a SALT étterem séfje elmondta: “A SALT filozófiájának fontos része a fenntartható design, ez az együttgondolkodás és a közös munka a MOME-val is azt mutatja, hogy a gasztronómia, a tudomány és az anyagkutatás tud együtt haladni. Az étteremben mindennek története van, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a micéliumgomba-tányér már a SALT  történetének része lett és meg tudjuk mutatni a mindennapokban a hozzánk betérő vendégeinknek is.”

Egyetemünk névadója, a Bauhaus kiemelkedő zsenije, Moholy-Nagy László a design szerepe kapcsán úgy fogalmazott, hogy sosem a tárgy, hanem az ember a cél, és ami igazán fontos, az a különböző műfajok, szakterületek közti átjárás és együttműködés. A SALT és MOME projektje is pontosan erről szól: a régió meghatározó design és innovációs központjaként szeretnénk összekötni a design és a gasztronómia, az üzleti és az akadémiai élet legkiválók szakembereit, nagyszerű tervezőket, séfeket, kutatókat, hogy létrehozzunk együtt valami újat, és ezen keresztül a fenntarthatóság gondolata is kézzelfoghatóan, élményszerűen kerüljön közelebb az emberekhez” – emelte ki Matheidesz Réka, a MOME vezérigazgatója.

Az első egyedi micéliumtányérokat, valamint a kutatási projektet egy SALT pop-up brunch keretében mutatták be és avatták fel a MOME Campusán, de az együttműködésről az anyagkutatás legfontosabb trendjeivel foglalkozó, 2. Future Materials konferencián is hallhatnak az érdeklődők 2023. szeptember 28-án és 29-én.

További hírek

Idén először a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) is részt vesz a Budapest100 eseménysorozatban, amely 2025-ben a városi zöldfelületek, kertek és parkok fontosságára hívja fel a figyelmet. A MOME 15 ezer négyzetméteres, megújuló campuskertje nemcsak helyszínként csatlakozik, hanem aktív, ökotudatos fejlesztéseivel és közösségi programjaival is. A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál a közösségek és a város ünnepe, az esemény közelebb hozza egymáshoz a városlakó szomszédokat. 2025. május 22–25. között a városi zöldfelületeket, belső udvarokat, kerteket, zöld gangokat és az azokat gondozó közösségeket ünnepeljük.

Tizedik alkalommal rendezték meg 2025–ben a Startup Safarit, a magyar startup-ökoszisztéma legnagyobb közösségi eseményét, a kétnapos esemény 700 ember részvételével, 200 programelemmel, hét helyszínen zajlott, ebből az egyik legizgalmasabb programkínálatot a Zugligeti úti campus nyújtotta az érdeklődőknek. A konferencia második napján nem csak a helyszín volt a MOME, de olyan szakmai események házigazdája is, amelyek megismertették a résztvevőket az egyetem szakembereinek jövőbemutató projektjeivel, innovatív együttműködéseivel.

Milyen eszközökkel tanul ma egy formatervező, építész vagy médiaművész? Hogyan készül fel a MOME a jövő generációinak technológiai és szakmai igényeire, és miért alap, hogy egy tervező tudjon bánni 3D nyomtatóval, lézervágóval? Ebbe nyerhettek betekintést a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) bemutatóján, ahol a legfrissebb fejlesztésekkel találkozhattak a résztvevők. Ezeknek köszönhetően a hallgatók a hagyományos technikák elsajátítása mellett a high-tech eszközök vagy a professzionális filmes felszerelések használatát is megtanulhatják.