Új európai doktori program indul a design-kutatás területén

Date:
Megnyílt a jelentkezési felülete a CoDesign4Transitions (The Sustainable Transitions through Democratic Design Doctoral Network) programnak, melyben jelentős szerepet kapott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is. A hét ország nyolc egyetemével közösen létrehozott interdiszciplináris doktori programba tizenhárom jelölt kerülhet be, akik közül egy Budapesten, a MOME-n kutathat majd három éven át.

A négy éven át tartó Marie Sklodowska Curie projekt célja, hogy a design új megközelítésű kutatásaival segítse az aktuális globális kihívások leküzdését, a zöld átmenetet. A fókuszban alapvetően a klímavédelem és az innováció demokratizálása áll, ezen belül a témák változatosak lehetnek, legyen szó idősekről, oktatásról vagy az energiafelhasználás területéről. A kutatási területek több designterület - így például a co-design, a termék és szolgáltatástervezés és egyéb területek keresztmetszetét érintik, valamint fontos szempont a design és egyéb tudományterületek közti átjárhatóság.

Az a doktorjelölt, aki a MOME-n fog kutatni, a tervek szerint a design, a klímatudományok, a társadalmi szerepvállalás határterületeire fókuszál majd, elsősorban gyakorlat-alapú kutatási eszközök alkalmazásával, célja pedig, hogy a jövőben valóban alkalmazható koncepciókat és keretrendszereket dolgozzon ki a nemzetközi tréningekkel egybekötött tanulmányai alatt - összegezte Fehér Bori, a MOME IK Social Hub vezetője, tudományos főmunkatárs, a program egyik budapesti témavezetője.

A résztvevők nem csak nemzetközi tapasztalatot nyernek a program során, de egy határozott idejű egyetemi pozíciót is, folyamatosan dolgozhatnak mentorálás mellett és piaci, vállalati partnerekkel, kormányzati szereplőkkel, civil szervezetekkel működhetnek együtt.

A MOME-n a program a Doktori iskola és az Innovációs Központ együttműködésében valósul meg, a témavezetők Bényei Judit egyetemi docens és Fehér Bori tudományos főmunkatárs lesznek. A további résztvevő kiemelkedő egyetemek a Politecnico di Milano, az Aalborg Universitet, a Uniwersytet SWPS, a Vrije Universiteit Brussel, a Syddansk Universitet - University of Southern Denmark, az RMIT Europe és a University of the Arts London.

A programba február 26-ig lehet jelentkezni. 

A következő online info-esemény január 25-én lesz.

Regisztráció

További információk

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121