Új európai doktori program indul a design-kutatás területén

Date:
Megnyílt a jelentkezési felülete a CoDesign4Transitions (The Sustainable Transitions through Democratic Design Doctoral Network) programnak, melyben jelentős szerepet kapott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is. A hét ország nyolc egyetemével közösen létrehozott interdiszciplináris doktori programba tizenhárom jelölt kerülhet be, akik közül egy Budapesten, a MOME-n kutathat majd három éven át.

A négy éven át tartó Marie Sklodowska Curie projekt célja, hogy a design új megközelítésű kutatásaival segítse az aktuális globális kihívások leküzdését, a zöld átmenetet. A fókuszban alapvetően a klímavédelem és az innováció demokratizálása áll, ezen belül a témák változatosak lehetnek, legyen szó idősekről, oktatásról vagy az energiafelhasználás területéről. A kutatási területek több designterület - így például a co-design, a termék és szolgáltatástervezés és egyéb területek keresztmetszetét érintik, valamint fontos szempont a design és egyéb tudományterületek közti átjárhatóság.

Az a doktorjelölt, aki a MOME-n fog kutatni, a tervek szerint a design, a klímatudományok, a társadalmi szerepvállalás határterületeire fókuszál majd, elsősorban gyakorlat-alapú kutatási eszközök alkalmazásával, célja pedig, hogy a jövőben valóban alkalmazható koncepciókat és keretrendszereket dolgozzon ki a nemzetközi tréningekkel egybekötött tanulmányai alatt - összegezte Fehér Bori, a MOME IK Social Hub vezetője, tudományos főmunkatárs, a program egyik budapesti témavezetője.

A résztvevők nem csak nemzetközi tapasztalatot nyernek a program során, de egy határozott idejű egyetemi pozíciót is, folyamatosan dolgozhatnak mentorálás mellett és piaci, vállalati partnerekkel, kormányzati szereplőkkel, civil szervezetekkel működhetnek együtt.

A MOME-n a program a Doktori iskola és az Innovációs Központ együttműködésében valósul meg, a témavezetők Bényei Judit egyetemi docens és Fehér Bori tudományos főmunkatárs lesznek. A további résztvevő kiemelkedő egyetemek a Politecnico di Milano, az Aalborg Universitet, a Uniwersytet SWPS, a Vrije Universiteit Brussel, a Syddansk Universitet - University of Southern Denmark, az RMIT Europe és a University of the Arts London.

A programba február 26-ig lehet jelentkezni. 

A következő online info-esemény január 25-én lesz.

Regisztráció

További információk

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121