Új európai doktori program indul a design-kutatás területén

Date:
Megnyílt a jelentkezési felülete a CoDesign4Transitions (The Sustainable Transitions through Democratic Design Doctoral Network) programnak, melyben jelentős szerepet kapott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is. A hét ország nyolc egyetemével közösen létrehozott interdiszciplináris doktori programba tizenhárom jelölt kerülhet be, akik közül egy Budapesten, a MOME-n kutathat majd három éven át.

A négy éven át tartó Marie Sklodowska Curie projekt célja, hogy a design új megközelítésű kutatásaival segítse az aktuális globális kihívások leküzdését, a zöld átmenetet. A fókuszban alapvetően a klímavédelem és az innováció demokratizálása áll, ezen belül a témák változatosak lehetnek, legyen szó idősekről, oktatásról vagy az energiafelhasználás területéről. A kutatási területek több designterület - így például a co-design, a termék és szolgáltatástervezés és egyéb területek keresztmetszetét érintik, valamint fontos szempont a design és egyéb tudományterületek közti átjárhatóság.

Az a doktorjelölt, aki a MOME-n fog kutatni, a tervek szerint a design, a klímatudományok, a társadalmi szerepvállalás határterületeire fókuszál majd, elsősorban gyakorlat-alapú kutatási eszközök alkalmazásával, célja pedig, hogy a jövőben valóban alkalmazható koncepciókat és keretrendszereket dolgozzon ki a nemzetközi tréningekkel egybekötött tanulmányai alatt - összegezte Fehér Bori, a MOME IK Social Hub vezetője, tudományos főmunkatárs, a program egyik budapesti témavezetője.

A résztvevők nem csak nemzetközi tapasztalatot nyernek a program során, de egy határozott idejű egyetemi pozíciót is, folyamatosan dolgozhatnak mentorálás mellett és piaci, vállalati partnerekkel, kormányzati szereplőkkel, civil szervezetekkel működhetnek együtt.

A MOME-n a program a Doktori iskola és az Innovációs Központ együttműködésében valósul meg, a témavezetők Bényei Judit egyetemi docens és Fehér Bori tudományos főmunkatárs lesznek. A további résztvevő kiemelkedő egyetemek a Politecnico di Milano, az Aalborg Universitet, a Uniwersytet SWPS, a Vrije Universiteit Brussel, a Syddansk Universitet - University of Southern Denmark, az RMIT Europe és a University of the Arts London.

A programba február 26-ig lehet jelentkezni. 

A következő online info-esemény január 25-én lesz.

Regisztráció

További információk

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121