Moholy-Nagy University of Art and Design

A micélium találkozása a gasztronómiával

Project Phases
Partners
Project overview
A Michelin csillagos budapesti étterem, a SALT egy micélium kompozitból készült desszerttálaló tányér megalkotására kért fel minket. A megrendelővel egyeztetve kidolgozott egyedi design kivitelezése kihívást jelentő, ugyanakkor hálás feladatot jelentett, amelynek során hozzájárulhatunk a gasztronómia körkörösebbé tételéhez.
A MOME Innovációs Központjának Anyagkutatás Hubja az utóbbi években a micélium alternatív felhasználási módjait vizsgálta. A piac már felfedezte az ebben rejlő potenciált, különösen az olyan ágazatokban, mint a bútor- vagy a csomagolóipar. Jelenlegi kutatási projektünk valódi újdonsága az anyagkutatás és az alkalmazott design gasztronómiai fókuszú ötvözésében rejlik. A micélium és kender elegyéből készült tálaló tányérok a két anyag tulajdonságainak köszönhetően megőrzik a desszerttányér megtartásához szükséges kívánt formát, egyúttal többszöri használathoz is kellő tartósságot biztosítanak.
A tárgyak további izgalmas sajátossága a biológiai lebomlás, azaz idővel teljesen lebomlanak anélkül, hogy hulladék maradna utánuk. A műélvezet itt új értelmet nyer: a csúcsgasztronómia évek óta szemet gyönyörködtető fogásokkal kápráztat el minket, amelyekkel pillanatok alatt végzünk, ráadásul most már a kísérőedények is teljesen lebomló anyagokból készülnek. Valóban a körkörösebb gasztronómia korába léptünk volna?

Project Phases

Tervezés

Az anyagra emlékeztető organikus forma. A maga egyszerűségében szép forma gravírozása a MOME TechPark tárgyalkotó laboratóriumában történt.

Töltés

A biokompozit speciális öntőformákba töltése. Az öntőformák a MOME TechPark Forma műhelyében készültek.

Növesztés

A termesztési szakasz során több héten át állandó hőmérsékletre és páratartalomra van szükség.

Szárítás

A kész terméket ki kell szárítani ahhoz, hogy tartóssá és használatra késszé váljon.

Kész Termék

Ha a tányér elkészült, már csak egy dolog van hátra: desszerttálalóként használni és felmérni, hogyan viselkedik a micélium az éttermi környezetben.

Tervezés

Töltés

Növesztés

Szárítás

Kész Termék

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121