Moholy-Nagy University of Art and Design

Conscious Textile Kutatási Ösztöndíj

A MOME és a Nanushka közös kezdeményezése
Project overview
Year of project
2023 - ongoing
Members
Papp Zsófia
A Conscious Textile Group jelenleg egyéves, designvezérelt kutatási projektet folytat a textil újrahasznosításáról. A projekt célja, hogy újrahasznosított szálakból olyan kiváló minőségű textilanyagokat hozzon létre, amelyek újra felhasználhatóak a textilipari gyártásban, és így egy zárt, körkörös újrahasznosítási rendszer jöhet létre.
A Conscious Textile Group nemzetközi kutatókból, egyetemistákból, diákokból és ipari szakértőkből áll, akik mindannyian elkötelezettek a textilgyártás és -használat fenntartható törekvéseinek előmozdítása iránt a divatiparban. Ennek a kezdeményezésnek a részeként a MOME és a Nanushka egy pályázaton alapuló kutatási ösztöndíjprogramot hozott létre a "Down to the fiber" újrahasznosítás területén, amelynek célja, hogy érdemi eredményeket nyújtson a textil körforgásos felhasználása érdekében.
A kutatás középpontjában a fogyasztás előtti és utáni textilhulladék újrahasznosítására irányuló új stratégiák és technikák kifejlesztése áll. A cél az új anyagok iránti igény és az ipar által termelt hulladék felhalmozódásának minimalizálása. A körforgásos újrahasznosítási megközelítés lehetővé teszi, hogy a textilanyagok újrahasznosítása a textiliparban történjen, így egy folyamatos újrahasznosítási kör jöhet létre, amely jelentősen csökkenti a ruházati termékek környezeti hatását.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121