Moholy-Nagy University of Art and Design

Csuhé: Mezőgazdasági melléktermékből csomagolásra és tárolásra alkalmas alapanyag

A csomagolás múltja, jelene és jövője
Project overview
Student name
Maczák Gabriella
Degree level
Year of project
2022
Fogyasztói társadalmunk elengedhetetlen részét képezi a termékek csomagolásukban való értékesítése, csakhogy ez napjainkban egy globális problémává nőtte ki magát.
A papír csomagolóanyagok fenntarthatósága és ezáltal népszerűségének növekedése miatt lett célom egy olyan cellulóz kifejlesztése, amely lokálisan, Magyarországon hozzáférhető nyersanyagból áll. Választásom a kukorica melléktermékére esett, ugyanis a növény sokrétű felhasználása miatt ez az egyik legkedveltebb és legnagyobb számban termesztett növény, mely mellékterméke nagy mennyiségben rendelkezésre áll. Ezzel a projekttel szeretném csökkenteni az ökológiai lábnyomot, valamint munkám eredménye egy fenntartható megoldást adhat a csomagolásra és tárolásra.
A csomagolások okozta hulladék globális problémává nőtte ki magát a fogyasztói társadalmakban és elindult egy folyamat a környezetre gyakorolt terhek csökkentésére. Hazánkban is egyre népszerűbbek lettek a csomagolásmentes boltok, viszont az erre irányuló történelmi és társadalmi áttekintésből kiderült, hogy a csomagolások olyan feladatot is ellátnak, melyek elengedhetetlenek napjaink fogyasztói kultúrája számára. Ezek a védelem, szállítás, kommunikáció és higiénia. Ezen funkciók jelen vannak a csomagolásmentes üzletekben is, hiszen itt éppúgy szükség van rájuk, mint a hipermarketek polcain, viszont mindez nem mehet a bolygó egészségének rovására ezért, ökológiai szempontból fenntartható megoldásokat kell találnunk. A piacon már jelen vannak alternatív, lebomló és gyorsan megújuló alapanyagokból készített csomagolások, mint a bambusz és cukornád termékek, viszont egy globális problémát nem tud egyetlen térség (Ázsia) megoldani, Európában európiai megoldásokra van szükség. A „Think global, Act local” szellemiségében olyan helyi növényi anyagok kutatása ajánlott, melyek alkalmasak csomagolásnak megfelelő cellulóz készítésre, ezáltal csökkentenék az ökológia lábnyomot és mérsékelné a hulladékokból keletkező károkat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121