Moholy-Nagy University of Art and Design

Csuhé: Mezőgazdasági melléktermékből csomagolásra és tárolásra alkalmas alapanyag

A csomagolás múltja, jelene és jövője
Project overview
Student name
Maczák Gabriella
Programme
Ékszertervezés és fémművesség MA
Degree level
MA
Department
Design Intézet
Year of project
2022
Fogyasztói társadalmunk elengedhetetlen részét képezi a termékek csomagolásukban való értékesítése, csakhogy ez napjainkban egy globális problémává nőtte ki magát.
A papír csomagolóanyagok fenntarthatósága és ezáltal népszerűségének növekedése miatt lett célom egy olyan cellulóz kifejlesztése, amely lokálisan, Magyarországon hozzáférhető nyersanyagból áll. Választásom a kukorica melléktermékére esett, ugyanis a növény sokrétű felhasználása miatt ez az egyik legkedveltebb és legnagyobb számban termesztett növény, mely mellékterméke nagy mennyiségben rendelkezésre áll. Ezzel a projekttel szeretném csökkenteni az ökológiai lábnyomot, valamint munkám eredménye egy fenntartható megoldást adhat a csomagolásra és tárolásra.
A csomagolások okozta hulladék globális problémává nőtte ki magát a fogyasztói társadalmakban és elindult egy folyamat a környezetre gyakorolt terhek csökkentésére. Hazánkban is egyre népszerűbbek lettek a csomagolásmentes boltok, viszont az erre irányuló történelmi és társadalmi áttekintésből kiderült, hogy a csomagolások olyan feladatot is ellátnak, melyek elengedhetetlenek napjaink fogyasztói kultúrája számára. Ezek a védelem, szállítás, kommunikáció és higiénia. Ezen funkciók jelen vannak a csomagolásmentes üzletekben is, hiszen itt éppúgy szükség van rájuk, mint a hipermarketek polcain, viszont mindez nem mehet a bolygó egészségének rovására ezért, ökológiai szempontból fenntartható megoldásokat kell találnunk. A piacon már jelen vannak alternatív, lebomló és gyorsan megújuló alapanyagokból készített csomagolások, mint a bambusz és cukornád termékek, viszont egy globális problémát nem tud egyetlen térség (Ázsia) megoldani, Európában európiai megoldásokra van szükség. A „Think global, Act local” szellemiségében olyan helyi növényi anyagok kutatása ajánlott, melyek alkalmasak csomagolásnak megfelelő cellulóz készítésre, ezáltal csökkentenék az ökológia lábnyomot és mérsékelné a hulladékokból keletkező károkat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121