Moholy-Nagy University of Art and Design

Debreceni tűzesetek vizuális emlékezete

Adatfizikalizáció installáció
Project overview
Year of project
2023
Members
Kocsi Olga
Debrecen történetét alapvetően határozták meg a tűzesetek, amelyek gyakran és nagy mértékben pusztítottak egészen a XIX. század derekáig. A Debrecen Városa a Nagytemplomi Református Egyházközséggel közösen elhatározta, hogy emléket állít ezeknek a tűzeseteknek. A debreceni levéltárban fellelhető jegyzőkönyvek és írásos dokumentumok alapján Kocsi Olga a MOME megbízására az adatalapú installációt készített, amely segítségével megmutatják a város tüzeinek történetét. A projektben a MOME más polgárai is részt vettek, köztük Minkó Mihály kutató.
Az adatvizualizáció segítségével megörökített tűzesemények képei válnak láthatóvá az üveglapokon, amelyek a múlt tragédiáit megidézik, ugyanakkor a város megújulására reflektáló alkotásban az újjáépítés anyagai is megjelennek: a fa, az üveg, a fém és a beton egymást kiegészítve adják tovább a város történetének ezt a meghatározó narratíváját, melynek üzenete, hogy a város és lakói mindig is képesek voltak talpra állni, a megpróbáltatások után új erőt meríteni.
Az üveg installáció belső részén az idő függőlegesen van felosztva, a város területe pedig vízszintesen került felszeletelésre. Az üveglapokon a karikák nagysága a leégett házak mennyiségének függvényében változik, így átláthatóvá válik a történelmi események ismétlődése, és kirajzolódnak a várost pusztító nagyobb tűzvészek. fotók: Miskolczi János
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121