Moholy-Nagy University of Art and Design

Prettier than you'll ever be

B(ehind) T(he) S(cenes)
Project overview
Student name
Jiang Erzsébet
Degree level
Year of project
2022
Témafelvetésemben, a napjainkban egyre inkább a köztudatba begyűrűző K-pop zenei irányzatot és ennek kettőségekkel teli illúziókon épülő világának az öltözékre és divatszociológiára gyakorolt hatásait vizsgálom.
Ezen belül specifikusan a műfaj férfi idoljainak ábrázolásmódjával, a feminin és androgünitás definiálásával és megjelenítésével foglalkozom. Fontos jelzői az ikonográfia, bálvány, rajongás, valamint a végletekig megkoreografált színpadi személyiség. Egy olyan férfiaknak szánt kísérleti öltözék-és mintaegyüttest tervezek, mely reflektál erre a játékos és fluid alternatív valóságra
Kizárólagosan kortárs jelenség-e a feminin férfiideálok vizualizálása a napjaink popkultúrájában? A szakdolgozatomnak ez az alapvető kérdésfeltevése, melynek megcáfolásaképpen kultúrákon és korokon átívelő jelenségeket elemeztem a divatszociológia és viselettörténet segítségével. Felhasználtam különböző történelmi és magaskultúrabéli kiutalásokat, kerestem a közös metszetet a színjátszás hagyományos női szerepeinek férfiak által eljátszott ábrázolásmódja és a ’60-as ’70-es és ’80-as évek popkultúrájának androgün férfiikonjai között. Az előtanulmány elvégzése után párhuzamba állítottam a saját kutatási témámmal a K-pop zenei irányzattal, mely során olyan modern társadalomtudományi elméleteket alkalmaztam, mint a dekolonizáció vagy a sokféle modernitás. Kitértem a sztár és rajongó egymásra utalt kapcsolatára, ezeknek a hírességeknek a globális, gazdasági és kulturális erejére, melynek segítségével különböző nemzetközi márkákkal képesek együttműködni. Lezárásképpen konkrét idolok megjelenésükön és munkásságukon vezetem le az összefüggéseket, az előzetes anyagok segítségével keresem a választ alap kérdésemre, különböző divatmagazinok, interjúk, zenei videóklippek, internetes rajongói megnyilvánulások felhasználásával.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121