Moholy-Nagy University of Art and Design

Re-built Glass

Hulladékfeldolgozás vizsgálata az üveg területén
Project overview
Student name
Gereczné Deák Zsuzsanna
Mentor
Mohácsi András
Programme
Kerámiatervezés MA
Degree level
MA
Department
Design Intézet
Year of project
2022
Diplomamunkám üvegfelületeinek tervezésében a népi építészet logikus egyszerű osztottságára, az eredeti szerkezet értelmezésén alapuló, puritán szerkesztési elvek alkalmazására törekedtem.
Ez a projekt egyrészt arról szól, hogy hogyan gondolhatjuk át a hulladékmennyiség csökkentésének folyamatát. Másrészt arról, hogyan kell átalakítani az eredeti üveghulladékot, hogyan tudjuk láttatni ezt a megváltozott, új anyagot. Feltárni, milyen szép és meglepő felületeket, textúrákat hozhatunk létre belőlük, művészi igényű munkáknál, építészeti elemeknél. A tervezésemben olyan design létrehozása a célom, amelyben a fenntartható fejlődés szempontjait igyekeztem figyelembe venni és az ökológia védelmében a teljes termelési ciklusra való tervezést részesítettem előnyben.
Szakdolgozatom áttekinti a kérdéskör hazai és külföldi helyzetét, a témában született kutatásokat a veszprémi anyagkutató tanszék segítségével, majd saját kísérleteimre összpontosít, amelyeknek komoly eredményei születtek: egy új találmány és újfajta anyagok!
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121