Moholy-Nagy University of Art and Design

Emerging Technology Conference

Program
Előadók
Social Impact Hackathon
Időpont
2023. december 8.
Helyszín
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25. MOME TWO (T_007)
Kapcsolat
digitaltransformation@mome.hu

A mai digitális világban a design és a mesterséges intelligencia (MI) együttesen formálja át az alkotás, a kommunikáció és világgal való interakció folyamatát.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egynapos konferenciát szervez „A jövő technológiáinak művészeti és design alkalmazásai" címmel, ahol a design és a legújabb technológiák dinamikus keresztmetszetét fedezzük fel. 

A művészet, a design és az emergens technológiák metszéspontja

Fedezd fel a művészet, a design és az emergens technológiák közötti szimbiotikus kapcsolatot, és azt, hogy ezek a területek hogyan definiálják újra a kreativitást és az önkifejezést.

Eseményünk lehetőséget biztosít a különböző nézőpontok találkozására és szinergiák kialakítására, elősegítve az oktatási intézmények és vállalkozások közötti együttműködést.

Célunk kutatócsoportok, partneri kapcsolatok és együttműködések létrehozása, amelyek a designt, mint szakterületet, a jövő irányába mozdítják elő.

Program

Előadók

Mérő László

Eredeti szakmája matematikus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzor emeritusa, fő kutatási területei a gondolkodás- és a gazdaságpszichológia. A szélesebb intellektuális közönség számára írt könyvei eddig 11 nyelven jelentek meg.

Prószéky Gábor

Számítógépes nyelvész, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi tanára. Az Európai Közösség számítógépes nyelvfeldolgozással kapcsolatos fórumainak szakértője és gyakori előadója. Közel 200 tudományos publikációja mellett három könyvet írt az emberi nyelvek számítógépes feldolgozásáról.

Tuan Trinh, PhD

Több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik technológiai vezetőként és innovátorként, erős K+F háttérrel. Széleskörű tapasztalattal rendelkezik az IKT területén, mind az iparban, mind a tudományos életben. MSc diplomáját informatikából szerezte, majd ugyanezen a területen a BME-n doktorált. Karrierje egyik legfontosabb állomása, hogy vezető szerepet vállalt két innovációs központ megalapításában.

Kommunikációkutató, egyetemi tanár, a MOME professzora. Főbb kutatási területei a klasszikus és modern retorika, az újmédia-kommunikáció és a jövőkészségek.  Ezeken a területeken négy önálló és négy társszerzős könyvet publikált, öt könyvet szerkesztett, illetve több mint kétszáz magyar és angol nyelvű tudományos-szakmai közleménye, tanulmánya jelent meg. A legutóbbi, társszerkesztett, szerzőként is szerzett kiadványa a 2023-ban megjelent Deepfake: A Valótlan valóság c. tanulmánykötet. 

Szauder Dávid

Médiaművész. Művészettörténetet tanult az ELTE-n és intermédiát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, majd mesterképzést végzett az Aalto Egyetem Művészeti, Design és Építészeti Karán. 2010-től a potsdami Filmakadémia vendégtanára volt, emellett interaktív médiával kapcsolatos workshopokat vezetett Berlinben és Budapesten. A MOME-n 2023 óta tart "AI" kurzusokat.

Szakmai karrierjét Németországban kezdte egy film sales ügynökségnél, ahol megismerte a filmkereskedelem alapjait, működési mechanizmusát és az európai filmes szakmai közeget. Bejárta Európa legfontosabb filmfesztiváljait, több fesztiválnyertes nagyjátékfilm marketinkg- és PR-kampányában vett részt. 

A MOME Adattudományi és Digitalizációs Központjának vezetőjeként az egyetem adatstratégiájának kialakításáért és végrehajtásáért felelős. Kutatópszichológusként több nemzetközi kutatásban vett részt és több nemzetközi tudományos publikáció köthető hozzá. Később adattudósként ipari és felsőoktatási területen szerzett tapasztalatokat.

Művész, jelenleg a MOME Interakció Tervezés szakán oktat kreatív technológiát. A Kitchen Budapest Media Lab és a Prezi korábbi kutatója, rendszeresen tart nemzetközi workshopokat nyílt forrású technológiák használatáról. Projektjei többek között szerepeltek a Massachusetts Institute of Technology, a Center for Media Art (ZKM), MUTEK Montreal eseményein. Fő kutatási területei a generatív művészet, kognitív computing, adatvizualizáció és szonifikáció, valamint a decentralizált hálózatok kulturális hatásai.

Moderátorok

Az interakció-tervezés szak vezetője a MOME-n. Ő alapította az egyik első MOME OPEN kurzust ugyanebben a témában, amely 2013 óta fut. 2015-ben elindított egy rövid szolgáltatástervezés kurzust, valamint egy interakció-tervezéssel foglalkozó labort. 

Solution designer, digitális transzformációs szakember, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem stratégiai fejlesztési igazgatója. Azok a feladatok érdeklik, ahol komplex problémákat kell megoldani és különbözőbb szakterületek innovatív megoldásait kell egyesíteni.

Fedezzük fel közösen a designban rejlő lehetőségeket, kihívásokat és etikai megfontolásokat a MI és a Big Data tükrében. Formáljuk együtt a designoktatás és -gyakorlat jövőjét.

A rendezvény elsődlegesen magyar nyelven zajlik majd, azonban az angol nyelvű látogatóink számára fordítógépet fogunk tudni biztosítani. 

Social Impact Hackathon

A konferencia ideje alatt egyetemünk hackathont is rendez a "Mesterséges intelligencia a zöld városokért" témakörben, melynek célja szintén a MI-ban rejlő lehetőségek bemutatása és megismerése, valamint a fenntartható tervezéssel való ötvözése.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121