Social Design Network szimpózium és kiállítás

2021. október 13., 19:00 - 2021. október 15., 17:00 MOME Auditórium, 1121, Zugligeti út 9-25.

A közös megoldásokat és a jövő útjait keresi a nemzetközi Social Design Network szimpóziuma és kiállítása Budapesten a Design Héten.

Egyedülálló eseménnyel jelentkezik az idei Budapest Design Weeken a MOME Innovációs Központ Kreatív Fenntarthatósági HUB-ja. A Social Design Network (SDN) szimpózium és kiállítás a MOME és a jeruzsálemi Hadassah Academic College vezetésével 2020-ban alapított európai szociális design hálózat szakmai munkáját mutatja be. A hálózatban résztvevő rangos európai egyetemek együttműködése kulcsfontosságú abban, hogy a szociális design minél szélesebb körben beágyazódjon a társadalmi, ökológiai problémák megoldási stratégiáiba. A egynapos szimpózium mellett megnyílik a Social Futures című kiállítás, amely a networkben dolgozó felsőoktatási intézmények hallgatói projektjeit mutatja be, így többek között a MOME, a barcelonai Elisava vagy az Universität der Künste Berlin szociális design vonatkozású munkái is láthatók lesznek.

Social Design Network szimpózium és kiállítás
2021. Október 13-14. / MOME Auditórium és aula

A Social Design Network (SDN) első jelenléti eseményét a hálózat létrejöttét kezdeményező egyetem, a MOME Campusán rendezik meg a Budapest Design Week 2021 keretében, nemzetközi szimpózium és kiállítás formájában. A rangos egyetemek bevonásával tavaly indult együttműködés célja a tudásmegosztás és a közös projektek, kutatások, kurzusok mentén a jövő szociálisan érzékeny designereinek és kreatív szakembereinek képzése, és a 21. századi kihívások, mint például a klímaválság, a migráció, desigközpontú újragondolása.

A Social Design Network partnerei
  • Central Saint Martins – University of the Arts London, London, UK
  • Elisava - Barcelona School of Design and Engineering, Barcelona, S
  • Estonian Academy of the Arts, Tallinn, ET
  • Free University of Bozen-Bolzano, IT
  • Hadassah Academic College, Jeruzsálem, ISR
  • Hamburg University of Applied Sciences, Hamburg, D
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest, HU
  • Royal College of Art, London, UK
  • Universität Der Künste, Berlin, D
  • Willem de Kooning Academy, Rotterdam, NL

 

Az október 14-én 10.00-17.00 között megrendezendő, angol nyelvű Social Design Network Szimpóziumot a diszciplína új útjainak keresése hívta életre. A különböző európai egyetemek szociális design szakértői a COVID 19  járvány miatt megváltozott paradigmákról és a szociális design új gyakorlatairól számolnak be. Az elmúlt évek globális változásaira, a megkérdőjelezett működési mechanizmusokra a hálózatban résztvevő felsőoktatási intézmények eltérő válaszokat adnak, amelyeket most izgalmas előadások, kerekasztal-beszélgetések formájában osztanak meg a szakmai és a nagyközönséggel. A szimpóziumon regisztrációt követően lehet részt venni, az esemény ingyenes.

A Social Futures kiállítás átfogó képet ad a Social Design Network partnerintézmények hallgatói projektjeiből és koncepcióiból. A showcase négy alapvető területre fókuszál, amelyek egyben fontos értéket is képviselnek, ezek a digitális valóság, a fenntarthatóság és környezet, a közösség ereje, és az emberi kapcsolatok.

A projektek elsősorban a szociális design lehetőségeire reflektálnak, valamint annak fontosságára hívják fel a figyelmet, hogy a design eszközrendszerével innovatívan oldhatók meg a jelen és a jövő társadalmi kihívásai. A projektek gyakorlataiban kirajzolódik a szociális design egyik fő karakterisztikája, hogy a szociális designban a kutatási és a tervezési folyamatok is a közösségekkel együtt történnek. A nemzetközi válogatás olyan projekteket tartalmaz, amelyek szélesebb társadalmi kérdésekre reagálnak, alkalmazhatók a globális világjárvány idején és azt követően is.

A Social Futures kiállítás megnyitójának időpontja: október 13-án 19.00 h
Helyszíne: a MOME Auditórium előtere

A kiállítás október 14-22. között a Campus nyitvatartási idejében külsős vendégek számára kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható!

Bővebb információk az esemény Facebook-oldalán érhetők el.

A program a Budapest Design Week 2021 fesztivál hivatalos programja. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

További információ

Publikálva: 2021-10-15 11:03:00