Artist-talk MOME /// Anthony Marchetti

2021. május 26., 18:00 Online

2021. május 25-én nyílik meg Anthony Paul Marchetti fotográfus első egyéni kiállítása a TOBE Galleryben. Az Artist-talk MOME keretében a PAUL című kiállításról, készítésének körülményeiről és a művész egyéb projektjeiről beszélget Kudász Gábor Arionnal, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia mesterképzésének vezetőjével. Az előadás utólag is nézhető itt.

A kiállítás címét adó Paul című projekt arra tesz kísérletet, hogy megjelenítsen és rekonstruáljon egy múltat és egy olyan világot, amely ma már nem létezik, leszámítva néhány megmarad helyszínt, illetve megőrzött tárgyakat és emlékeket. 1945-ben kezdődött a történet, ami Marchetti művészetében meghatározó nyomot hagyott. A fotográfus anyai nagymamája a dédanyjával menekült a szovjet csapatok elől Szegedről nyugat felé. Két hónap után, gyalog jutottak el Németországba. A müncheni menekülttáborban 1951-ig élt a nagymama és itt ismerte meg Pault, vagyis Pált, a fogorvos hallgatót, akivel szerelembe estek. Már jegyesek voltak, amikor lehetőség adódott, hogy Amerikába költözzön a család, ahova azonban a férfi még nem tarthatott velük. Végül eldöntötték, hogy Paul nem sokkal később követi majd, így a nagymama nyugodt szívvel szállt hajóra Amerika felé. Ekkor még nem is tudta, hogy már a közös gyermeküket, Marchetti édesanyját hordja a szíve alatt, de a férfival már soha többé nem találkozik.

Anthony Paul Marchetti Paul című projektje a múlt egy szeletét hivatott rekonstruálni annak tökéletes tudatában, hogy mindez nem lehetséges. Egy hiányos családtörténetet, vagy még inkább egy családtörténeti hiányt fogalmaz meg a művészet eszközeivel. Eredetileg a sosem látott nagypapa alakját szerette volna megidézni képeivel, időközben viszont mindez új jelentésréteggel gazdagodott: a hiányt próbálta a fényképezés segítségével betölteni úgy, hogy Pault egy fiktív alakként maga teremti meg újra, a saját narratívái szerint. Marchetti bejárta a nagymamája fél évszázaddal ezelőtti történetének útvonalát, aminek eredményeként egy olyan képgyűjtemény jött létre, amiben tájképek, tárgy- és portréfotók is helyet kaptak. Mindegyik kép központja a hiány, amin keresztül megközelíti a nagypapa alakját. Idővel a hiány pedig átalakul: a művészete által az életének egy nagyon is jelentős entitásává válik és saját identitásának részévé is. Paul már nemcsak a hiányt megtestesítő nagypapát jelenti, hanem egyben a fotósorozat címe és Marchetti második keresztneve is, tehát identitásának meghatározó része.

Marchetti 2013 óta dolgozik a Paul című projektjén. 2016 és 2017 között hat hónapot töltött Magyarországon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vendégelőadójaként Fulbright ösztöndíjjal, de ezt megelőzően is végigjárta már a nagymamája történetének Szegedtől Münchenig tartó útvonalát és annak legfontosabb állomásait. Anthony Paul Marchetti jelenleg Minneapolisban él és dolgozik, 2020-tól képviseli a TOBE Gallery.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, számos esemény kíséri és a Műtárgyak Éjszakája 2021 és a Gallery Weekend Budapest 2021 hivatalos programjának is része. Az esemény angol nyelvű és online is követhető.

Facebook esemény | Az előadás utólag itt megtekinthető

Publikálva: 2021-05-21 14:58:00

Hírek