A MOME Segítő Pakk is megjelenik a Design Világnapja alkalmából rendezett pop-up kiállításon

2021. június 29., 10:00 FISE Galéria, 1054, Kálmán Imre u. 16.

A MOME több ponton is bekapcsolódik a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) és a Budapest Design Week (BDW) által közösen rendezett Design Világnapi eseménybe: a pop-up kiállításon nem csak a MOME Segítő Pakk lesz látható, de számos MOME Alumni design projekt is szerepel majd, többek között az itthon. is. Emellett izgalmas kerekasztalbeszélgetésre is sor kerül, melynek vezérfonalát az Európai Bizottság által meghirdetett New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés adja. Mivel a MOME is az új Bauhaus kezdeményezés partnere, a beszélgetés résztvevője Matheidesz Réka, a Pályázati Iroda vezetője is. Mindez a FISE Galériában június 29-én 10 órától.

A világnap középpontjában idén a diverzitás áll, a World Industrial Design Day vagyis a Design Világnap a World Design Organization (WDO) kezdeményezésére jött létre. Célja az ipari formatervezésről szóló párbeszéd elősegítése, a téma iránti nyitottság növelése és a szakterület sokféleségének bemutatása - olvasható a szervezők közleményében. Mint írják, a világnap témájának ötletadója a WDO, amelyhez a tagszervezetek csatlakozhatnak. Az idei rendezvény fókuszában a diverzitás áll, a közreműködő designerek és szervezetek munkájuk, a társadalmi sokféleség és az inkluzivitás közötti kapcsolatokat vizsgálják.

A budapesti programsorozat együttműködő partnere a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesülete (FISE), a rendezvénynek galériájuk ad otthont. A Design Világnapon több, a társadalom és a design viszonyára reflektáló rendezvényen lehet részt venni. A FISE galériában egynapos pop-up kiállítás mutatja be hazai alkotók, stúdiók a témában készült munkáit.

A pop-up kiállításon a MOME Segítő Pakk mellett a MOME alumni is izgalmas projektekkel képviselteti magát: Lányi Anna Borbála, tárgyalkotó művész vak és gyengénlátó gyerekeknek készít fejlesztő sporteszközöket; Miklósi Ádám, tervező saját készítésű arcpajzsát, a Simple-t mutatja be. Pázmány Lili kerekesszékeseknek tervezett ruhakollekcióval érkezik, amelyet édesanyja inspirált a tervezésben. Bemutatkozik Szalai Bálint itthon. című projektje is, amely szülővárosa, a vajdasági Ada kisipari hagyományaira támaszkodva az ott élő mesteremberek lehetőségeit kívánja szélesíteni. Kiss Bence olyan kártyajátékokat mutat be, amelyeket a jelnyelv elsajátításának segítésre alkotott meg. Vatány Szabolcs Focus Ex digitális szövegolvasást segítő újítását is bemutatják, amely elsősorban az ADHD-val diagnosztizáltakat segíti. Láthatók lesznek a Romani Design egyedi táskái is, amelyek impresszionista festményeket idéznek. A Perceptual Thinkers az autizmussal élők különleges érzékelési és öltözködési szokásaiból táplálkozó divattermékeket mutat be.

 

Program

10:00–18:00
Design másképp – pop-up kiállítás
Az egynapos exkluzív tárlat hazai tervezők munkáin keresztül mutatja be a terméktervezés, diverzitás valamint inkluzivitás kapcsolódását, a design előrevivő szerepét a társadalmi kérdések megoldásában. A kiállításon ismert hazai tervezők és a fiatalabb generáció alkotói legújabb koncepcióikat mutatják be a témában, valamint beszélnek róla kötetlenül – akár személyesen veled is.

10:00–16:00
Budapest Design Week nyílt nap
Részt szeretnél venni a Budapest Design Week 2021-en, de nem tudod, mivel és milyen formában? Láthatóbbá szeretnéd tenni a fesztiválra szervezett programodat? Új közönséget szeretnél a részvételeddel megcélozni? A Budapest Design Week stábja most személyesen áll rendelkezésedre – nincs rossz kérdés!

16:00–17:00
Kerekasztal-beszélgetés
A beszélgetés vezérfonalát az Európai Bizottság által meghirdetett New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés adja, melynek célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai standardokra épülő, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságon alapuló európai életforma közös megteremtése, mozgalommá fejlesztése. Hogyan valósulhat meg mindez, és hogyan vehetünk részt ennek megteremtésében, akár mikro-, akár makroszinten? A New European Bauhaus hazai koordinálása a The Bureau of European Design Associations magyarországi tagja, a Magyar Formatervezési Tanács közreműködésével történik.

Résztvevők:
Prof. Dr. Bachmann Bálint rektor, egyetemi tanár, Budapesti Metropolitan Egyetem
Matheidesz Réka, Pályázati Iroda vezető, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Osvárt Judit kurátor, Budapest Design Week
Sebestény Ferenc, DLA tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

17:00–18:00
A tervező válaszol
– kötetlen beszélgetési lehetőség a pop-up tárlaton kiállított termékek tervezőivel

Tovább a Facebook eseményre

Publikálva: 2021-06-28 11:41:00