ADAPTIVE REUSE - A MOME építész hallgatóinak kiállítása

A MOME Építészeti Intézet mesterszakos hallgatói minden tanévben egy kiemelt témával foglalkoznak: a 2022/2023-as év fókuszában az adaptív újjáépítés, az 'adaptive reuse' állt.

Az adaptív újjáépítés egy olyan építészeti folyamat, amely az épületeket új funkcionális célokra alakítja át, miközben megőrzi azok történelmi jellegzetességeit, így a városi területek fenntartható történelmi és kulturális fejlődésének előmozdítását segíthetik. A szóösszetételt magyarul alkalmazkodó/rugalmas újrahasznosításnak, újjáépítésnek lehetne fordítani, és egy olyan hatékony stratégiai megközelítést jelent, amely során a meglévő épített örökséget mind társadalmi-kulturális, mind gazdasági szempontból az új építések alternatívájaként alkalmazhatjuk.
A most nyíló tárlat az elsőéves mesterszakos építőművész hallgatók elmúlt két félévét mutatja be a közönség számára.

Az őszi félévben az újpalotai lakótelep közepén álló, használaton kívüli iskolaépület újragondolása, városi környezetbe való re-integrálása volt a feladatuk. A tavaszi félévben az Árkay Pályázat keretében a zugligeti volt Istenszeme panzió fejlesztése a program a MOME mellett a MATE Tájépítészet és Kertművészet MA szakos hallgatóinak közreműködésével.

A kiállítást 2023. május 31-én Erő Zoltán, Budapest főépítésze nyitja meg a FUGA - Budapesti Építészeti Központban.
A megnyitó után a kiállítás 2023. június 25-ig látogatható.

Kiállítók a MOME részéről:
Dózsa Bercel, Fehér Lili Hanna, Fogarassy Réka, Gulyás Janka Eszter, Huiber Vencel, Kardos Orsolya Gabriella, Martina Ľachká, Majnár Rebeka Anna, Mocselini Balázs, Novák Adrienn, Pálinkás-Szűcs Tilla, Puskár Dóra, Skrabák Julianna, Szatmári Réka, Szöllősi Fanni, Veres Dóra, Winkler Rebeka Johanna

Oktatók:
Csomay Zsófia, Marián Balázs DLA, Tihanyi Dominika, Varga Imre Zoltán

Projektmenedzser:
Jóföldi Laura

Event information

KiálIításmegnyitó időpont: 2023. május 31., 18:00
Helyszín: FUGA - Budapesti Építészeti Központ

A kiállítás megtekinthető: 2023. június 25-ig.

Az esemény nyelve magyar.

More events

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121