Artist Talk /// Jörg Colberg /// Joan Fontcuberta

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Jörg Colberg és Joan Fontcuberta nyilvános előadására a MOME TWO_Filmstúdióba.

Program:
17.00-17.10 Introduction by Judit Gellér
17.10-18.00 Artist Talk - Jörg Colberg 
18.00-19.00 Artist Talk - Joan Fontcuberta

Jörg Colberg, író, fotográfus, a Massachusetts College of Art and Design, a Rhode Island College of Design, a Hartfordi Egyetem és a Neue Schule für Fotografie Berlin oktatója. Könyvei, melyek a kortárs fotográfia elméleti megalapozásának fontos dokumentumai, a fotográfiai realizmus aktuális lehetőségeit keresik napjainkban. A Photography’s Neoliberal Realism (MACK 2020) és a Understanding Photobooks (Focal Press 2016) című könyvek szerzője . Első fotókönyve, a Vaterland, a Kehrer Verlag gondozásában jelent meg 2020-ban.

A Vaterland egy hosszabb sorozat első része, melynek célja, hogy megvizsgálja, hogyan vált Németország olyan bizonytalan országgá napjainkban, mely inkább felkarolja régi rituáléit, minthogy nagyobb kihívásokat vállalva szembenézzen múltjával és annak jelenre gyakorolt hatásaival. Az előadás folyamán Colberg bemutatja a művet, annak párhuzamait saját életrajzának állomásaival, különös tekintettel gyermekkorára az 1970-es évek Nyugat-Németországában.

Joan Fontcuberta világhírű katalán konceptuális művész, író, szerkesztő, kurátor. Munkássága megkerülhetetlen a posztfotografikus állapot értelmezéséhez. Sorozatai a fotografikus kép igazságtartalmára kérdeznek rá. A barcelonai Pompeu Fabra Egyetem professzora számos egyetem, köztük a Harvard Egyetem vendégoktatója is volt. A nagyközönség olyan nemzetközi szinten elismert intézményekben találkozhatott már munkáival, mint a göteborgi Hasselblad Alapítvány Központja (2013) és a párizsi La Maison Européenne de la Photographie (2014).

A fotográfiák kimerevített pillanatai halhatatlanságot ígértek nekünk, örökké kellett volna tartaniuk. Ez az ígéret azonban nem teljesült, az idő vasfoga a fényképek állagát, minőségét is kikezdte. Az emlékek megőrzésére szánt fotók paradox módon amnéziássá váltak. A nedvesség és a penészgombák felemészetették az ezüstsókat, elporlasztották a felületeket. A porrá válás Duchamp ikonikus munkájára, a Le Grand Verre-re (1915-1923) is utal, melynek ismertebb neve, „Élevage de poussière” és melyet Man Ray 1920-ban örökített meg. Joan Fontcuberta előadásában a por iránti érdeklődését eleveníti fel és történeti archívumok sérült fotódokumentumainak fragmentumait osztja meg velünk, illetve bemutatja azon emlékeket „faló”, kicsiny organizmusok mikroszkopikus portréit is, melyek az emlékeket elenyészik.

Az angol nyelvű esemény nyilvános, a belépés díjtalan.

Az eseményt a Global Voices at MOME, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány támogatja. 
Köszönjük a Cervantes Intézet, Budapest támogatását.

Event information

Időpont: 2023.05.11. 17:00-19:00
Helyszín: MOME TWO_ Filmstúdió

Az esemény nyelve angol.

More events

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121