Rehearsal for the Robot Revolution: színpadon a robotok

Milyen előadás születik, ha a mesterséges intelligencia, a robotok színpadra lépnek? Milyen félelmeket, archaikus szorongásokat hoznak felszínre az így született produkciók, és mit tanulhat mindebből a tervező? A MOME őszi előadássorozatának fókuszában a művészetkutatás, a tudomány és a művészet kapcsolata áll, elsőként pedig a robotok kortárs előadóművészetben betöltött lehetséges szerepéről lesz szó.

Október 18-ám Elizabeth Jochum, a dán Aalborg University professzora, a RELATE Research Laboratory for Art and Technology vezetője tart előadást, akit egyébként a Robohub nemrég a világ ötven legfontosabb robotikával foglalkozó női szakembere közé választott. Kutatásaiban a vizuális és előadóművészet területén vizsgálja a robotok és más segédtechnológiák, az ember-robot interakció működését, munkája érinti az egészségügy és a mérnöki tudományok transzdiszciplináris együttműködését is. 

A Rehearsal for the Robot Revolution című előadás a mesterséges intelligencia és a robotok kortárs előadóművészeti vonatkozásairól szól. Ahogy a gépi tanulás átalakítja az ipart, az egészségügyet és az oktatást, úgy egyre többször szerepel az előadóművészetek területén is. Mi áll a robotok és a mesterséges intelligencia iránti művészi érdeklődés jelenlegi hulláma mögött?  Az előadás olyan élvonalbeli kutatásokon keresztül tárja fel az előadóművészet területén elért friss kutatási eredményeket, amelyek a mesterséges intelligencia és a robotok lehetséges kreatív színpadi alkalmazásait vizsgálják.  A művészet, a kultúra és a technológia mélyen összefonódik. Az ember által létrehozott technológiák tükrözik a társadalom feltételezéseit, értékeit és félelmeit, és visszahatnak arra, hogy milyen szerepet szánunk a technológiának. A színpadon megjelenő robot nem csak az ember és a gép kapcsolatának archaikus és kortárs szorongásait hozza felszínre, de felgyorsítja a hibrid-jövők újragondolását, és segít az ember-technológia viszony átértelmezésében is. 

A MOME új őszi előadássorozatának fókuszában a művészetkutatás, közreműködésében és a MOME Global Voices támogatásával megvalósuló mesterkurzusok nemzetközi előadói rangos európai egyetemekről érkeznek a MOME-ra, és különböző nézőpontokból tárják fel a tudomány és a művészet kortárs kapcsolatát. Mindhárom előadó az ERASMUS+ ABRA (Artificial Biology, Robotics, and Art) konzorciumának koordinátora, az együttműködés célja, hogy elősegítse a felsőoktatásban az innovációt a képzéseket tudományterületeken átívelő, művészetet és tudományt összekapcsoló módszerek fejlesztésével revitalizálja, és olyan témák közt építsen hidat, mint például a robotika, a biotechnológia és a művészet. A további előadók közt lesz novemberben Laura Beloff, művész, a finn Aalto Egyetem kutatója és Dr. Martin M. Hanczyc amerikai kutató, a trentói egyetem Center for Integrative Biology intézetének docense és az Új Mexikói Chemical and Biological Engineering intézet tanára.  

Az eseményt a Global Voices, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány programja támogatja. 

Event information

Időpont: 2023.10.18. 16 óra
Helyszín: Gond-űző, MOME

Az esemény nyelve angol.

Az esemény ingyenes és mindenki számára nyitott, de regisztrációköteles.

More events

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121