Angol nyelvű lesz a MOME Fotográfia mesterképzése

A MOME-n végzett hallgatók itthon és a nemzetközi porondon is sikert sikerre halmoznak, látható a régió több felsőfokú fotográfus képzésével összehasonlításban. Mi lehet a Fotográfia szak titka, amely 2022 szeptemberétől angol nyelven érhető el, méghozzá államilag támogatott formában, a régió egyik legkorszerűbb technikai háttérrel rendelkező egyetemi campusán? Erről kérdeztük Kudász Gábor Arion Capa-nagydíjas fotográfust, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatóját, a Fotográfia MA szak vezetőjét.

Kudász Gábor Arion

Szombat Éva MOME alumna és doktoranda, az egyetem oktatója nemrég Capa-nagydíjat nyert; Sivák Zsófi alumna első díjas lett a 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton, Somorjai Balázs diploma projektjével elnyerte a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. A tavaly végzett Rédling Hanna a Deák Erika Galériával szerepelt az amszterdami UNSEEN PHOTO FAIR-re, a szintén frissdiplomás Bede Kincső pedig a TOBE galériával a kurátori szelekcióban debütálhatott a világ legjelentősebb fotóművészeti vásárán, a Paris Photo-n, hogy csak néhány példát említsünk az itt végzett fotográfusok közül.

Mi a siker titka, hogyan összegezhető a MOME Fotográfia szak missziója, hitvallása?

A MOME Fotográfia szakán nagyon fontos a személyes megközelítés mind az oktatók, mind a hallgatók részéről. Hallgatóinkkal általában hosszú távú projektekben gondolkodunk, az itt töltött évek alatt kialakul saját alkotói látásmódjuk, mellyel képesek társadalmi problémákra, jelenségekre reflektálni. Gyakran foglalkozunk olyan témákkal, amelyeknek a feldolgozása során társadalmi és személyes traumák kerülhetnek felszínre. A fotográfiának inkább a dokumentarista narratív területei vannak fókuszban, a kísérletezés is erre irányul. Azok a kiemelkedő diplomamunkák, hallgatói vagy alumni sikerek, amiket most beérni látunk, szinte mindegyike ebben az összefüggésben értelmezhető. Szeretnénk átadni azt a markánsan közép-európai  látásmódot, amelynek jegyeit a magyar és a régió fotográfiájában is felfedezzük.

A korszerűség minden szempontból jellemző a szakra, hogyan tud mégis a névadó Moholy-Nagy Lászlóhoz és a nagy elődökhöz kapcsolódni az oktatás?

Számunkra Moholy-Nagy világlátása, kísérletező attitűdje mindig is irányadó marad. A háború előtti nagy fotográfus generáció - akik óriási pályát futottak be Európában és a tengerentúlon - Kertész, Capa, Brassaï és a többiek mindenképpen fontos hivatkozási pontot jelentenek számunkra, ugyanakkor  azóta rengeteget változott a mai magyar és közép-európai fotóművészet. A Work in Context Szimpózium, amelyet évente rendezünk meg az egyetemen, pont arra keres választ, mik lehetnek a posztszocialista országokat összekötő jegyek a fotóművészetben, amelyek mentén közép-európai fotográfiáról beszélhetünk, hova kapcsolhatók kortárs alkotóink. 

Mindeközben idén hatalmas váltásra készül a szak. Mi változik és miért?

Valóban megújulunk 2022-ben, hiszen az oktatás nyelve jövő szeptembertől az angol lesz a MOME Fotográfia MA szakán. Fel kell ismerni, hogy a siker feltétele az angol nyelv ismerete, hiszen ez a fotográfiai szakma nyelve is. Hallgatóinknak a váltással újabb és gazdagabb lehetőségeket teremtünk, jobban tudunk hálózatosodni, az egyetem ténylegesen felkerülhet a felsőfokú fotográfiai oktatás világtérképére. Eddig is voltak külföldi hallgatóink minden évben, de mostantól államilag támogatott képzés keretében tudunk fogadni a közép-európai régióból és azon túlról érkező jelentkezőket is. Szép számmal vannak, akik kifejezetten a MOME Fotográfia szakán elsajátítható látásmód miatt érdeklődnek a MOME iránt.

Különös vonzerőt jelenthet emellett az új campuson elérhető legmodernebb technológiai háttér is.

Igen, az egyetem megújult világszínvonalú infrastruktúrája és a szakon tanító tapasztalt szakemberek együttesen olyan potenciált jelentenek, amelyből régiónkban kevés van. A MOME TechParkjában található laborok, stúdiók sokrétű technikai lehetőséget adnak a kísérletezésre és a társmédiumokkal való találkozásra is. Jelen pillanatban világszerte reneszánszukat élik a hagyományos, analóg technikák, ugyanakkor ezek elsajátításához kevés intézmény rendelkezik a régióban megfelelő háttérrel, a MOME-n azonban a professzionális laborokban és műtermekben megtanulhatók. A TechParkban párhuzamosan többféle technológiával lehet dolgozni, egyre gazdagabb a szakok és a műtermek közötti átjárhatóság, ami inspiráló közeget teremt. Persze, hozzá kell tennem, hogy a technika csak egy eszköz.  Igazán jó fotográfus alkotó abból lesz, akiknek széleskörű a műveltsége, érdeklik a világban zajló változások, akinek véleménye is van ezekről, éppen ezért a Fotográfia MA képzésbe nem csak fotós BA végzettséggel lehet bekerülni. Akkor a legizgalmasabb az alkotás, kísérletezés, tanulás, ha a szakon a legkülönbözőbb hátterű tehetséges hallgatók gyűlnek össze. Meggyőződésem, hogy a fotográfia akkor a legérdekesebb, ha nem önmagával, hanem a világgal foglalkozik.

 

Bővebben a MOME Photography MA szakról

További információ a MOME új angol nyelvű művészeti képzéseiről

 

Publikálva: 2022-01-03 15:29:00