32 bravúros design-válasz korunk kihívásaira a legjobb MOME hallgatóktól

Date:
Fiatal tervezők ötleteivel helyezhetjük friss perspektívába közös jövőnk kihívásait a Design Curves: Vectors for the Future című, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyertes hallgatóinak munkáiból nyílt kiállításon.

A Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjban részesült MOME hallgatók szellemiségükben Moholy-Nagy gondolatát követve fejlesztették koncepcióikat, projektjeiket, miszerint a designnak a találékony és újszerű hozzáállást kell jelölnie, amely lehetővé teszi, hogy a projekteket ne elszigetelten nézzük, hanem az egyén és a közösség szükségleteivel való összefüggésben. 

Nincs olyan kérdés, amelyet egyszerűen ki lehetne emelni az élet egészéből, és mint önálló egységet lehetne kezelni – vallotta az egyetem névadója. Ez a gondolat napjainkban mintha érvényesebb lenne, mint valaha: komplex, kölcsönhatásokra épülő, globális világunkban minden mindenre hat, így a problémákat sem lehet csupán egy irányból megközelíteni. 

Viski Noémi, a kiállítás kurátora a projektek közötti tartalmi kapcsolódást néhol egymást erősítő projektek párosításával, máskor az adott témakör pro és kontra oldalait kiemelve mutatja be. Rendezőelve szerint az egymást követő projekteket egy-egy kifejezés köti össze, a vonulat pedig együttesen a fiatal tervezőket foglalkoztató, legfontosabbaknak aktuális társadalmi, ökológiai és kulturális témákat rajzolja ki. A bemutatott ösztöndíjas projektek olyan kísérleti koncepciók, kutatások és prototípusok, amelyek még különböző utakon fejlődhetnek tovább.

A 32 díjazott hallgatóban közös, hogy maguk sem egy szerepben dolgoznak: munkáikban hol kutatóként, hol aktivistaként vagy menedzserként vannak jelen, hogy a lehető legjobban tudjanak reagálni a jelen kihívásaira. Ezekből pedig akad bőven, a projektek olyan kérdésekre válaszolnak, mint, hogy milyen egy igazán biztonságos város, vagy hogyan valósulhat meg az inkluzív tervezés, hogyan közelítsünk a tabutémákhoz vagy, hogy mi vár még ránk az ember-gép interakciót illetően, és mindeközben hogyan őrizzük meg kulturális örökségünket? 

A biztonságos városok alapvető eleme a biztonságos közlekedés. Illés Eszter, Interaction Design mesterszakos hallgató például gesztuskontrollal és hangvezérléssel rendelkező autókban látja ennek egyik lehetséges megoldását. A várostervezés a mikromobilitás és a jóllét határán helyezkedik el Sárközi Tamás Colligo nevű elektromos, háromkerekű városkarbantartó járműve, amely az utca teljes körű tisztán tartásáért felel.  

Pallós Anna Lídia, Design- és művészetmenedzsment MA hallgató NONA Projekt / Ways of Patterns című kutatásalapú projektje a textilen keresztül vizsgálja a női sorsokat, ezen belül az ageizmus és feminizmus közös, mindennapi problémájának reprezentációját, keresve a nőiség megőrzésének tárgyi lehetőségeit. Kortárs tabutémának tekinthető a halál és az elmúlás kérdései, melyekkel Nagy Dorottya Tervezőgrafika szakos hallgató Az idő minden, minden idő című munkája és Nagy Fanni, Ékszer- és fémművesség tervező hallgató Egyszer majd.... című kollekciója foglalkozott. Míg az előbbi azt vizsgálta, hogyan lehet a halált övező tabut a vizuális kultúra segítségével, irányítottan, a szavak által feloldani, utóbbi egy száraz növények kristályosításával létrehozott brosskollekció, mely az élet törékenységét és az elmúlás természetességét szimbolizálja.

A Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2020 őszén hívta életre azzal a céllal, hogy teljesítményalapú szakmai támogatásban részesítse a kiemelkedő ötleteket felmutató hallgatókat. Az említett hallgatói munkákon túl még számos elgondolkodtató, inspiráló projekttel ismerkedhetnek meg a látogatók a MOME zugligeti úti Campusán, illetve ízelítőként a kiállítás Facebook-oldalán posztolt bemutatkozó videókból: https://www.facebook.com/events/6041456149290393/?active_tab=discussion 

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2023. november 4-24. között a MOME GROUND terében, 9 és 18 óra között.  
További információ: https://mome.hu/hu/stefan-lengyel-kivalosagi-osztondij 
 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121