A beton és az ékszer találkozása Milánóban

Date:
Mázsi Boglárka, a PreMOME formatervezés szakirányának oktatója a Milánói Design Héten mutatja be munkáit. A keramikus háttérrel formatervező szakon a MOME-n végzett alkotó az OBAIKO Art márka alapítója.

A betonalapú tárgyakkal a művészeti tanulmányai alatt kezdett el foglalkozni a tervező, aki 2016-ban A’Design Awardot is nyert ebből készült lámpájával. Most a Milánói Design Héten láthatjuk munkáit a ’Concrete Dialog’ című kiállításon. 

Az anyag, amelyet az Archivio Negroni mutat be, a Gigi Mariani aranyműves és Mázsi Boglárka formatervező között született együttműködés eredményeit tárja fel. A két tervező tárgyai közt a kölcsönös tapasztalatcsere és az egymás munkáira való reakciónak köszönhetően egyfajta szimbiózis jött létre. Mázsi beton tárgyai ott lépnek színre, ahol Mariani ékszerei a mindennapi használat után megpihennek. 

A kísérleti ékszer és a formatervezés közötti párbeszédet a Gioielli In Fermento-díj indította el bennük, itt találkoztak néhány éve. Az Olaszországban évente megrendezett Gioielli In Fermento nemzetközi kortárs ékszerszemlén többszáz tervező állított már ki, köztük Mázsi is, aki 2020/21-ben 114 tervező közül nyerte el második díjat. Az Emléktöredékek az akkori témára, az öregedésre egy szokatlan tárggyal, egy váll-lap ékszerrel reflektált. Ahogy egy korábbi interjúban elmondta, projektje arra utal, hogy az idő nem csak az eltelt évek számát jelenti, hanem a megtörtént események minőségét is.  

A kiállítás április 17–23. között tekinthető meg az Archivio Negroni kiállítóterében. 
Fotó kredit: Angela Petrarelli 

Archivio Negroni: https://www.archivionegroni.it/ 
Gigi Mariani: https://www.gigimariani.it/ 
Mázsi Boglárka: https://obaiko.art/ 

A projekt az NKA utazási támogatásával valósult meg.

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121