A beton és az ékszer találkozása Milánóban

Date:
Mázsi Boglárka, a PreMOME formatervezés szakirányának oktatója a Milánói Design Héten mutatja be munkáit. A keramikus háttérrel formatervező szakon a MOME-n végzett alkotó az OBAIKO Art márka alapítója.

A betonalapú tárgyakkal a művészeti tanulmányai alatt kezdett el foglalkozni a tervező, aki 2016-ban A’Design Awardot is nyert ebből készült lámpájával. Most a Milánói Design Héten láthatjuk munkáit a ’Concrete Dialog’ című kiállításon. 

Az anyag, amelyet az Archivio Negroni mutat be, a Gigi Mariani aranyműves és Mázsi Boglárka formatervező között született együttműködés eredményeit tárja fel. A két tervező tárgyai közt a kölcsönös tapasztalatcsere és az egymás munkáira való reakciónak köszönhetően egyfajta szimbiózis jött létre. Mázsi beton tárgyai ott lépnek színre, ahol Mariani ékszerei a mindennapi használat után megpihennek. 

A kísérleti ékszer és a formatervezés közötti párbeszédet a Gioielli In Fermento-díj indította el bennük, itt találkoztak néhány éve. Az Olaszországban évente megrendezett Gioielli In Fermento nemzetközi kortárs ékszerszemlén többszáz tervező állított már ki, köztük Mázsi is, aki 2020/21-ben 114 tervező közül nyerte el második díjat. Az Emléktöredékek az akkori témára, az öregedésre egy szokatlan tárggyal, egy váll-lap ékszerrel reflektált. Ahogy egy korábbi interjúban elmondta, projektje arra utal, hogy az idő nem csak az eltelt évek számát jelenti, hanem a megtörtént események minőségét is.  

A kiállítás április 17–23. között tekinthető meg az Archivio Negroni kiállítóterében. 
Fotó kredit: Angela Petrarelli 

Archivio Negroni: https://www.archivionegroni.it/ 
Gigi Mariani: https://www.gigimariani.it/ 
Mázsi Boglárka: https://obaiko.art/ 

A projekt az NKA utazási támogatásával valósult meg.

More news

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121