A beton és az ékszer találkozása Milánóban

Date:
Mázsi Boglárka, a PreMOME formatervezés szakirányának oktatója a Milánói Design Héten mutatja be munkáit. A keramikus háttérrel formatervező szakon a MOME-n végzett alkotó az OBAIKO Art márka alapítója.

A betonalapú tárgyakkal a művészeti tanulmányai alatt kezdett el foglalkozni a tervező, aki 2016-ban A’Design Awardot is nyert ebből készült lámpájával. Most a Milánói Design Héten láthatjuk munkáit a ’Concrete Dialog’ című kiállításon. 

Az anyag, amelyet az Archivio Negroni mutat be, a Gigi Mariani aranyműves és Mázsi Boglárka formatervező között született együttműködés eredményeit tárja fel. A két tervező tárgyai közt a kölcsönös tapasztalatcsere és az egymás munkáira való reakciónak köszönhetően egyfajta szimbiózis jött létre. Mázsi beton tárgyai ott lépnek színre, ahol Mariani ékszerei a mindennapi használat után megpihennek. 

A kísérleti ékszer és a formatervezés közötti párbeszédet a Gioielli In Fermento-díj indította el bennük, itt találkoztak néhány éve. Az Olaszországban évente megrendezett Gioielli In Fermento nemzetközi kortárs ékszerszemlén többszáz tervező állított már ki, köztük Mázsi is, aki 2020/21-ben 114 tervező közül nyerte el második díjat. Az Emléktöredékek az akkori témára, az öregedésre egy szokatlan tárggyal, egy váll-lap ékszerrel reflektált. Ahogy egy korábbi interjúban elmondta, projektje arra utal, hogy az idő nem csak az eltelt évek számát jelenti, hanem a megtörtént események minőségét is.  

A kiállítás április 17–23. között tekinthető meg az Archivio Negroni kiállítóterében. 
Fotó kredit: Angela Petrarelli 

Archivio Negroni: https://www.archivionegroni.it/ 
Gigi Mariani: https://www.gigimariani.it/ 
Mázsi Boglárka: https://obaiko.art/ 

A projekt az NKA utazási támogatásával valósult meg.

More news

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121