A beton és az ékszer találkozása Milánóban

Date:
Mázsi Boglárka, a PreMOME formatervezés szakirányának oktatója a Milánói Design Héten mutatja be munkáit. A keramikus háttérrel formatervező szakon a MOME-n végzett alkotó az OBAIKO Art márka alapítója.

A betonalapú tárgyakkal a művészeti tanulmányai alatt kezdett el foglalkozni a tervező, aki 2016-ban A’Design Awardot is nyert ebből készült lámpájával. Most a Milánói Design Héten láthatjuk munkáit a ’Concrete Dialog’ című kiállításon. 

Az anyag, amelyet az Archivio Negroni mutat be, a Gigi Mariani aranyműves és Mázsi Boglárka formatervező között született együttműködés eredményeit tárja fel. A két tervező tárgyai közt a kölcsönös tapasztalatcsere és az egymás munkáira való reakciónak köszönhetően egyfajta szimbiózis jött létre. Mázsi beton tárgyai ott lépnek színre, ahol Mariani ékszerei a mindennapi használat után megpihennek. 

A kísérleti ékszer és a formatervezés közötti párbeszédet a Gioielli In Fermento-díj indította el bennük, itt találkoztak néhány éve. Az Olaszországban évente megrendezett Gioielli In Fermento nemzetközi kortárs ékszerszemlén többszáz tervező állított már ki, köztük Mázsi is, aki 2020/21-ben 114 tervező közül nyerte el második díjat. Az Emléktöredékek az akkori témára, az öregedésre egy szokatlan tárggyal, egy váll-lap ékszerrel reflektált. Ahogy egy korábbi interjúban elmondta, projektje arra utal, hogy az idő nem csak az eltelt évek számát jelenti, hanem a megtörtént események minőségét is.  

A kiállítás április 17–23. között tekinthető meg az Archivio Negroni kiállítóterében. 
Fotó kredit: Angela Petrarelli 

Archivio Negroni: https://www.archivionegroni.it/ 
Gigi Mariani: https://www.gigimariani.it/ 
Mázsi Boglárka: https://obaiko.art/ 

A projekt az NKA utazási támogatásával valósult meg.

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121