A designszakma Oscarján, a Red Doton arattak sikert a MOME-hallgatói

Date:
A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

A MOME Design Kompetencia Központ (DKK) 2023-ban hirdette meg pályázatát, amellyel az egyetemen zajló üzleti, illetve egyéb kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) tevékenységet kívánta ösztönözni. A szempontok Húnfalvi András oktató inkubációs beadványában találkoztak: nyertes pályázata azt tűzte ki célul, hogy támogatást és felkészítést nyújtson az olyan rangos nemzetközi designpályázatokra való jelentkezéshez, mint a Red Dot vagy az iF Design Student Award. A kiválasztott munkák alkotóinak azután felkészítő oktatók segítenek megtalálni a megfelelő díj megfelelő kategóriáját, emellett pedig mentori támogatást adnak nekik a pályázati anyagok elkészítése során. 

A program népszerű lett, ötvenkét koncepciót nyújtottak be, az egyetem ezek közül tizenkettőt választott ki felkészítésre, amelyek közül a Red Doton most ötöt díjaztak. A szingapúri díjátadó októberben lesz. 

A Red Dot Best of the Best díját Kiss Botond Levente Flytram nevű hibrid tömegközlekedési járműve nyerte, amely forradalmasíthatja a tömegközlekedést. A tervező diplomamunkájában a meglévő kötöttpályás rendszert felhasználva, ahhoz új kötélpályás rendszert fűzve olyan járművet álmodott meg, amely egy váltóállomáson másodpercek alatt kerül a sínről a kötélpályára, és fordítva. Az önvezető, hibrid vasúttal csökkenthetők a költségek és az átszállások, mivel a kocsik mind a sínekhez, mind a kötélpályához csatlakoztathatók. A Kiss által nyert díj a „Mobilitás” kategória legjobbja, az összes nevező mindössze 1%-a kapja meg. 

Red Dot-díjat nyert Guthy Máté, Kristóffy Róbert, Szilágyi Nóra az At Least edzőpaddal, amely az Innovációs Központ inkubált projektjeként indult. A letisztult formavilágú, minőségi anyagok felhasználásával készült edzőpad az otthoni sportolásra nyújt alternatívát. 

Egy Sporteszköz-tervezésen kiadott feladat egyik megoldásából nőtte ki magát Ócsai Sebestyén szintén díjazott Spirit AR headsetje, egy otthoni sporthoz használható VR-szemüveg, amelynek összetett megfigyelőrendszere „látja” a felhasználója testét és állapotát, és mint egy igazi edző, az összegyűjtött adatok alapján személyre szabja az edzést.

Termékeny volt a Mikromobilitás kurzus is, amelyből több rendkívül innovatív, most díjazott koncepció született. Bárdi Dorina, Lengyel Márton, Dobosi Dorottya Grow On nevű moduláris babakocsija nemcsak a használat, de a fenntarthatóság problémájára is reflektál: az elektromos meghajtású moduláris babakocsi platformját később tároló-, szállítóegységként, sőt játék autóként is lehet használni, elkerülve azt, hogy a már kinőtt gyerekhordozó a hulladéktelepre kerüljön.

Az ORMS nehéz terepre tervezett hordágy, Lelkes Mátyás és Orbán Balázs munkája is ezen a kurzuson indult, termékük lényege, hogy külső terepen, katasztrófahelyzetben növeli a mentőműveletek hatékonyságát, mivel az önbeálló, félautomata szerkezet folyamatosan monitorozza a beteget. 

Mindez természetesen nem csupán az alkotóknak, de a felkészítő tanároknak, Csernátony Fanninak, Húnfalvi Andrásnak, Juhász Istvánnak, Kerékgyártó Andrásnak, Molnár Péternek és Ruppert Dánielnek, valamint a külsős szakemberként becsatlakozó MOME-alumna Huszár Juditnak is elismerést jelent. 

Egyetemünk számára fontos, hogy a kiemelkedő munkát végző hallgatóink projektjeikkel nemzetközi szinten is megmérettethessenek – fogalmazott Húnfalvi András projektvezető, a Mobility Lab vezetője az újszerű programmal kapcsolatban. Hozzátette: egy-egy nemzetközi mezőnyben szerzett díj, mint a Red Dot, emeli az egyetem presztízsét, növeli nemzetközi láthatóságát, mindemellett komoly kezdőlöketet ad egy tervező karrierjéhez, elhivatottságához, megalapozza szakmai önbizalmát. „Az első Red Dot elnyerésekor a Flying Objectsszel mi is tapasztaltuk ezt, és szeretnénk mindezt átadni a hallgatóinknak, s kialakítani bennük az igényt arra, hogy időről időre megmérettessék magukat különböző szinteken.” 

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121