A finn kortárs fotográfus, Elina Brotherus tanította önkifejezésre a MOME hallgatóit a kurzushéten

Date:

A pályafutását az 1990-es években kezdő Elina Brotherus a Helsinki School meghatározó alakja. Munkái a legjelentősebb nemzetközi kortárs gyűjteményekben is megtalálhatóak, kiállításról kiállításra utazik és világszerte tart előadásokat. Angyali üdvözlet című sorozata legutóbb a budapesti Ludwig Múzeumban is látható volt a Vigyázat törékeny (Handle with Care) című kiállításon. Brotherus gyakorlatának védjegye saját alakjának játékos, néha önéletrajzi ihletésű, néha kölcsönzött szerepet magára öltő megjelenítése. Jellegzetes hangulatú képein hol a méretarány szemléltetéseként, hol geometriai formaként, hol pedig az emberi jelenlét érzékeltetésére helyezi el önmagát gondosan megválasztott terekben. Elképzelt karakterei sajátos élettel töltik meg az építészet absztrakt formáit.  

Budapesti programjának részeként szokatlanul személyes hangvételű előadást tartott a MOME Filmstúdiójában. Amellett, hogy betekintést nyújtott művészetének következetes építkezésébe a művészeti oktatásban eltöltött évektől egészen a nemzetközi sikerig, életének kiszolgáltatott pillanatait is megosztotta. Személyiségének nyíltsága és szerénysége mélyen megérintette a filmstúdióban összegyűlt népes hallgatóságot. Az előadást követő fogadáson Elina Brotherus képei által ihletett ételkompozíciók fölött nyílt alkalom a kötetlen beszélgetésre. 

Brotherus az artist talk mellett Staging the Self címmel kurzusheti workshopot tartott fotográfus hallgatók számára, mely során önarcképhez köthető helyzetgyakorlatokkal dolgoztak a résztvevők. A hallgatók az egyéni megközelítés és a csoportmunka ötvözésével gondolkodtak az idő, a kép és a történet összefüggéseiről. Minden nap új feladatot kölcsönzött Marina Abramovictól, Erwin Wurmtól vagy John Baldessaritól, melyek egyszerre voltak az önkifejezés eszközei és a fotográfiákon megjelenő érzések forrásai. A délutánok során egyéni konzultációkat folytatott hallgatókkal, beszélgetéseikben érintve a nemzetközi érvényesülés lehetőségeit, a pályázás buktatóit, a műkereskedelem tapasztalatait, az egyetem befejezése utáni terveket és a hivatásos művészpálya hétköznapjait. A workshopon készült munkákat péntek este a Master épület második emeletén rendezett pop-up kiállításon mutatták be a hallgatók. 

 

Sponsored by the Foundation for Moholy-Nagy University of Art and Design as part of the Global Voices initiative. / A program a MOME Alapítvány támogatásával, a “Global Voices at MOME” kezdeményezés részeként valósult meg. 

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121