A jövő öröksége címmel indított programot a MOME

Date:
Kinek a nyomában járunk, amikor belépünk a MOME campusára? Kik alakították a MOME-t évtizedeken át, mit viszünk tovább örökségként? A MOME Jövő öröksége programjának keretében ezekre a kérdésekre kaphat választ bárki, legyen akár évtizedek óta itt dolgozó munkatárs, vagy egy frissen csatlakozó hallgató. Közös történetünkbe pillanthatunk bele azokon az örökségünket manifesztáló műtárgyakon, installációkon keresztül, amelyek közül mától több is megtekinthető szerte a Campuson. A szobrokat, jeleket szemlélve néhány kivételes, az iskola életét, a magyar és a közép-európai designéletben betöltött szerepét alakító személyiséget ismerhetünk meg.

Elsőként a Moholy-Nagy-lépcsőt avatták fel, melyet fokról fokra végigjárva névadónk nyomdokain haladva ismerhetjük meg Moholy-Nagy-díjasainkat. Az elismerést 2006 óta minden év novemberében adják át olyan személyiségeknek, akiknek kiemelkedő alkotói tevékenysége az egyetemmel és névadójával azonos értékeken alapul. Moholy-Nagy-díjas többek között Stefan Lengyel, magyar származású világhírű designer, Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója, Dieter Rams, korunk egyik legnagyobb formatervezője, aki a Braun vezető tervezőjeként vált világszerte ismertté, Passuth Krisztina, művészettörténész, és Barabási Albert-László hálózatkutató, valamint Csomay Zsófia építész, oktatónk is.

A nagy elődökre, építésztanárainkra az épület mellett a kertben elhelyezett kisméretű beton kubusokkal, és szobrokkal is emlékezünk. Emlékkockát kapott többek közt Reimholz Péter, aki több mint negyven éven át tanított a MOME-n, Szrogh György, aki 1966-tól húsz éven át vezette az akkori Építészeti Tanszéket. A campuspark különböző pontjain találkozhatunk újra a korábban szintén a kertben elhelyezett szobrokkal, közülük most került reprezentatív helyre az 1951-ben készült Beck András alkotással, az Olvasó munkás, 2024 tavaszán pedig méltó helyre kerül majd Pogány Frigyes építész, művészettörténész, a Magyar Iparművészeti Főiskola egyik legismertebb tanára, majd rektora mellszobra is.

 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121