A magyar animáció meghatározó alakjai a MOME Anim mesterkurzusán

Date:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció szak a tavaszi félévben három, nemzetközileg elismert filmes szakembert lát vendégül mesterkurzus-sorozatának keretében. A vetítéssel egybekötött eseményeken a résztvevők egy-egy beszélgetés, előadás keretében ismerhetik meg a magyar animáció meghatározó alakjainak életútját.

A március 8-i alkalom vendége Mikulás Ferenc animációs producer, a Kecskeméti Stúdió és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál vezetője volt, akivel az egyetem oktatói, Kollarik Tamás és Gorka-Focht Máté beszélgettek több mint ötvenéves stúdióvezetői és produceri pályájáról. A telt házas kétórás beszélgetésen a résztvevők produceri szempontból ismerhették meg az olyan klasszikus magyar rajzfilm-sorozatok készítésének történetét, mint a Leó és Fred vagy a Magyar népmesék. Mikulás Ferenc és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió nevéhez emellett olyan animációs klasszikusok fűződnek, mint a Vízipók-csodapók, a Mesék Mátyás királyról. A stúdió legfrissebb munkája a tavaly mozikba került Toldi animációs film.  

Az április 12-ei esemény vendége Szilágyi Varga Zoltán Balázs Béla-díjas animációs filmrendező és grafikusművész lesz, aki szerzői rajzfilmek írása és rendezése mellett különleges montázsairól és virtuóz rajztechnikájáról ismert. 

A sorozat utolsó, május 3-ai beszélgetésén az érdeklődők Ternovszky Bélával, a Macskafogó rendezőjével találkozhatnak. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész nevéhez fűződik még – többek között – a Mézga család sorozat, a Pumukli kalandjai, a Gusztáv, a Macskamesék és a Tüskeböki és pajtásai rajzfilmek. 

Az eseménysorozat ötletgazdája a magyar filmdíjas és Bánffy Miklós-díjas Kollarik Tamás egyetemi oktató, producer, aki a beszélgetéseket Gorka-Focht Máté doktorandusz-oktatóval moderálja. Az előadások április 12-én, és a május 3-án 17 órától MOME Auditóriumában hallhatók, az eseményeken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Tavaszi félév mesterkurzusai: 

I. MEGÍVOTT: Mikulás Ferenc 
A Balázs Béla-díjjal, Magyar Örökség-díjjal és Prima Primissima díjjal kitüntetett Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) igazgatója. Több, mint 50 éves stúdióvezetői és produceri tevékenységének köszönhetően olyan közismert alkotásokkal gazdagodott a hazai és nemzetközi animációs szcéna, mint a 2020-ban Hungarikumnak nyilvánított, 100 epizódot megért Magyar népmesék sorozat, a Vízipók-csodapók, a Mesék Mátyás királyról vagy a Leo és Fred

IDŐPONT: 2023. március 8. (szerda) 17 óra  
HELYSZÍN: MOME Auditórium   
(cím: 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25. MASTER épület, I. emelet)  
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött (csak személyes jelenlét, nem lesz streamelve). 

II. MEGHÍVOTT: Szilágyi Varga Zoltán, erdélyi magyar grafikusművész, rajzfilmrendező 
IDŐPONT: 2023. április 12. (szerda) 17 óra  
HELYSZÍN: MOME Auditórium   
(cím: 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25. MASTER épület, I. emelet) 

III. MEGHÍVOTT: Ternovszky Béla, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész 
IDŐPONT: 2023. május 3. (szerda) 17 óra  
HELYSZÍN: MOME Auditórium   
(cím: 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25. MASTER épület, I. emelet) 

More news

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121