A magyar animáció meghatározó alakjai a MOME Anim mesterkurzusán

Date:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció szak a tavaszi félévben három, nemzetközileg elismert filmes szakembert lát vendégül mesterkurzus-sorozatának keretében. A vetítéssel egybekötött eseményeken a résztvevők egy-egy beszélgetés, előadás keretében ismerhetik meg a magyar animáció meghatározó alakjainak életútját.

A március 8-i alkalom vendége Mikulás Ferenc animációs producer, a Kecskeméti Stúdió és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál vezetője volt, akivel az egyetem oktatói, Kollarik Tamás és Gorka-Focht Máté beszélgettek több mint ötvenéves stúdióvezetői és produceri pályájáról. A telt házas kétórás beszélgetésen a résztvevők produceri szempontból ismerhették meg az olyan klasszikus magyar rajzfilm-sorozatok készítésének történetét, mint a Leó és Fred vagy a Magyar népmesék. Mikulás Ferenc és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió nevéhez emellett olyan animációs klasszikusok fűződnek, mint a Vízipók-csodapók, a Mesék Mátyás királyról. A stúdió legfrissebb munkája a tavaly mozikba került Toldi animációs film.  

Az április 12-ei esemény vendége Szilágyi Varga Zoltán Balázs Béla-díjas animációs filmrendező és grafikusművész lesz, aki szerzői rajzfilmek írása és rendezése mellett különleges montázsairól és virtuóz rajztechnikájáról ismert. 

A sorozat utolsó, május 3-ai beszélgetésén az érdeklődők Ternovszky Bélával, a Macskafogó rendezőjével találkozhatnak. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész nevéhez fűződik még – többek között – a Mézga család sorozat, a Pumukli kalandjai, a Gusztáv, a Macskamesék és a Tüskeböki és pajtásai rajzfilmek. 

Az eseménysorozat ötletgazdája a magyar filmdíjas és Bánffy Miklós-díjas Kollarik Tamás egyetemi oktató, producer, aki a beszélgetéseket Gorka-Focht Máté doktorandusz-oktatóval moderálja. Az előadások április 12-én, és a május 3-án 17 órától MOME Auditóriumában hallhatók, az eseményeken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Tavaszi félév mesterkurzusai: 

I. MEGÍVOTT: Mikulás Ferenc 
A Balázs Béla-díjjal, Magyar Örökség-díjjal és Prima Primissima díjjal kitüntetett Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) igazgatója. Több, mint 50 éves stúdióvezetői és produceri tevékenységének köszönhetően olyan közismert alkotásokkal gazdagodott a hazai és nemzetközi animációs szcéna, mint a 2020-ban Hungarikumnak nyilvánított, 100 epizódot megért Magyar népmesék sorozat, a Vízipók-csodapók, a Mesék Mátyás királyról vagy a Leo és Fred

IDŐPONT: 2023. március 8. (szerda) 17 óra  
HELYSZÍN: MOME Auditórium   
(cím: 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25. MASTER épület, I. emelet)  
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött (csak személyes jelenlét, nem lesz streamelve). 

II. MEGHÍVOTT: Szilágyi Varga Zoltán, erdélyi magyar grafikusművész, rajzfilmrendező 
IDŐPONT: 2023. április 12. (szerda) 17 óra  
HELYSZÍN: MOME Auditórium   
(cím: 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25. MASTER épület, I. emelet) 

III. MEGHÍVOTT: Ternovszky Béla, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész 
IDŐPONT: 2023. május 3. (szerda) 17 óra  
HELYSZÍN: MOME Auditórium   
(cím: 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25. MASTER épület, I. emelet) 

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121