A MOME állíthat ki az Ars Electronica 2024-es Campus-kiállításán

Date:
A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

A szeptember 4–8. között rendezett FUTURESENSE kiállítás célja, hogy reflektáljon a jelen anomáliáira és kihívásaira, gyakran már a jövő felé tekintve, lehetséges megoldásokat mutatva. Az installációkat, animációkat, hanginstallációkat, grafikákat és hibrid munkákat tömörítő anyagban a médiumok széles körével találkozhatunk. 

Minden egyes mű egyedi perspektívát kínál, amellyel bejárhatjuk korunk komplex társadalmi-kulturális környezetét. Pilbák Petra Tervezőgrafika MA-mestermunkája Don DeLillo Fehér zaj című regényének újragondolt, kísérleti kiadása, amelynek célja az olvasás élményének az újradefiniálása. Doktor Melinda Kerámiatervezés MA-mestermunkája a jövő étkezéséhez kapcsolódva az algára mint superfoodra fókuszált egy kompakt termesztőegység megtervezésével. Madarász Rita Divat- és textiltervezés MA-mestermunkája a textilhez való kapcsolódásunk újfajta megközelítési lehetőségeit vizsgálja egy olyan, kézzel szövött installáción keresztül, amely érintés nélkül lép reakcióba környezetével. Varga Viktor Média design MA- mestermunkája egy olyan kinetikus installáció, amely előzetesen száz, gépi tanulással töltött óra során igyekezett egy online videóchat nézőinek a figyelmét maximalizálni. Halák László András Média design MA-mestermunkája egy három állomást magában foglaló installáció, amely a görög sorsistennők, a moirák hatalmába helyez egy mesterséges intelligenciát. Salamon Dávid Formatervező-művész MA-mestermunkája egy collectible design lámpa, amely a természet erőit modellezve született: a szél, a nehézségi erő és az anyag molekulái közötti kölcsönhatás formálta a 3D nyomtatás segítségével. 

A diplomamunkák mellett olyan alkotói munkákkal is találkozhatunk majd, amelyek kutatási folyamatokat mutatnak be. Zagyva Sári Kirándulás című, a DLA-kutatásához kapcsolódó experimentális fotósorozata a táj, illetve a botanikai képek gyakran felismerhetetlenségig fókuszált részleteit dolgozza fel, absztrakt kompozíciókká alakítva őket. A Dung-Dkar Cloak faliszőnyeget pedig Kárpáti Judit Eszter DLA és Esteban de la Torre Magyarországon, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központja kutatói multiszenzoros textilinnovációs vizsgálatának az eredményeként készítették el; ennek puha felületét megérintve intuitív, újszerű zenei élményben lehet részünk, melyet az ujjaink vándorlása alakít a textilfelületen. Az alkotást 2023 júniusában a Sound Scene fesztiválon, a Smithsonian’s Hirshhorn Museum and Sculpture Gardenben, Washingtonban láthatta először a közönség. 

→ További információ: https://ars.electronica.art/hope/en/highlights/#exhibitions 

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.

Átadták a Pogány Frigyes-teraszt a MOME Campuson, ahol új otthonra talált az Iparművészeti Főiskola egykori kiemelkedő rektorának mellszobra. Az Ybl Miklós- és állami díjas építész, művészettörténész, urbanista, esztéta, díszlettervező, a budapesti műemlékvédelem és műemlék-nyilvántartás egyik megszervezője 1964 és 1974 között volt az Iparművészeti Főiskola meghatározó rektora.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121