A MOME is csatlakozik a Tanítsunk Magyarországért programhoz!

Date:
Saját hallgatóival kapcsolódik be a MOME a Tanítsunk Magyarországért programba az ITM és az egyetem közt most aláírt megállapodás alapján. A több mint 1000 mentor részvételével zajló kezdeményezés célja, hogy hátrányos helyzetű kistelepüléseken élő általános iskolai tanulóknak nyújtson segítséget a pályaorientációban és a továbbtanulásban.

Saját hallgatóival kapcsolódik be a MOME a Tanítsunk Magyarországért programba az ITM és az egyetem közt most aláírt megállapodás alapján. A több mint 1000 mentor részvételével zajló kezdeményezés célja, hogy hátrányos helyzetű kistelepüléseken élő általános iskolai tanulóknak nyújtson segítséget a pályaorientációban és a továbbtanulásban. 

A Tanítsunk Magyarországért program a kortárs mentorálási tevékenységekre alapul, célja a nehezebb körülmények között élő általános iskolások támogatása, és a kölcsönös tanulás, a közösségek megerősítése. A programban résztvevő általános iskolás tanulók mellé társuló mentorok feladata, hogy megmutassák a gyerekeknek a településükön túli világ lehetőségeit, hogy lássák, hányféle foglalkozásból, hányféle jövőből választhatnak. Céljuk, hogy segítsék őket abban, hogy hogy kihozhassák magukból a legtöbbet, és később elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon.

A MOME és az ITM együttműködése értelmében, mostantól a MOME diákjai is csatlakozhatnak a programhoz, és mentorként segíthetik a tanulók fejlődését. Egy-egy hallgató négy-öt kisdiákkal foglalkozik majd, és elsősorban abban segíti őket, hogy sikeresen befejezzék az általános iskolát, belépjenek a középfokú oktatásba, majd szakmát válasszanak.

Az aláíráson az egyetem vezetői mellett részt vett Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke és György László, a program alapítója és az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke a megállapodás kapcsán elmondta: “Minden hazai egyetem érdeke, hogy egyetlen tehetséges gyermek se vesszen el a felsőoktatás számára csak azért, mert nehezebb sorba született. Ezzel a szerepvállalással a MOME nem gesztust gyakorol, csupán a kötelességét teljesíti.”

Dr. György László államtitkár a Tanítsunk Magyarországért program folyamatosan bővülő közösségében köszöntötte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet: a MOME-val együtt már 16 partneregyetem hallgatói segítik kistelepülésen élő diákok pályaorientációját és élményszerzését. 2022 tavaszától 1028 egyetemista mentor kezdi meg a közös munkát 107 általános iskola 4040 tanulójával.

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121