A MOME is csatlakozik a Tanítsunk Magyarországért programhoz!

Date:
Saját hallgatóival kapcsolódik be a MOME a Tanítsunk Magyarországért programba az ITM és az egyetem közt most aláírt megállapodás alapján. A több mint 1000 mentor részvételével zajló kezdeményezés célja, hogy hátrányos helyzetű kistelepüléseken élő általános iskolai tanulóknak nyújtson segítséget a pályaorientációban és a továbbtanulásban.

Saját hallgatóival kapcsolódik be a MOME a Tanítsunk Magyarországért programba az ITM és az egyetem közt most aláírt megállapodás alapján. A több mint 1000 mentor részvételével zajló kezdeményezés célja, hogy hátrányos helyzetű kistelepüléseken élő általános iskolai tanulóknak nyújtson segítséget a pályaorientációban és a továbbtanulásban. 

A Tanítsunk Magyarországért program a kortárs mentorálási tevékenységekre alapul, célja a nehezebb körülmények között élő általános iskolások támogatása, és a kölcsönös tanulás, a közösségek megerősítése. A programban résztvevő általános iskolás tanulók mellé társuló mentorok feladata, hogy megmutassák a gyerekeknek a településükön túli világ lehetőségeit, hogy lássák, hányféle foglalkozásból, hányféle jövőből választhatnak. Céljuk, hogy segítsék őket abban, hogy hogy kihozhassák magukból a legtöbbet, és később elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon.

A MOME és az ITM együttműködése értelmében, mostantól a MOME diákjai is csatlakozhatnak a programhoz, és mentorként segíthetik a tanulók fejlődését. Egy-egy hallgató négy-öt kisdiákkal foglalkozik majd, és elsősorban abban segíti őket, hogy sikeresen befejezzék az általános iskolát, belépjenek a középfokú oktatásba, majd szakmát válasszanak.

Az aláíráson az egyetem vezetői mellett részt vett Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke és György László, a program alapítója és az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke a megállapodás kapcsán elmondta: “Minden hazai egyetem érdeke, hogy egyetlen tehetséges gyermek se vesszen el a felsőoktatás számára csak azért, mert nehezebb sorba született. Ezzel a szerepvállalással a MOME nem gesztust gyakorol, csupán a kötelességét teljesíti.”

Dr. György László államtitkár a Tanítsunk Magyarországért program folyamatosan bővülő közösségében köszöntötte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet: a MOME-val együtt már 16 partneregyetem hallgatói segítik kistelepülésen élő diákok pályaorientációját és élményszerzését. 2022 tavaszától 1028 egyetemista mentor kezdi meg a közös munkát 107 általános iskola 4040 tanulójával.

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121