A MOME Nemzetközi Tanácsadó Testületének látogatása

Date:
Egyetemünkre látogattak a MOME munkáját 2022 szeptembere óta segítő, Nemzetközi Tanácsadó Testület tagjai. Az öt szakember a budapesti látogatás alkalmával közelebbről megismerte az intézmény működését, szereplőit, és bepillantást nyerhettek abba is, hogy hogyan hasznosítjuk a gyakorlatban Moholy-Nagy László szellemi örökségét, hogyan szervezzük újra alap- és mesterképzéseinket.

Az elismert szakemberek tevékenyen részt vesznek a MOME képzési modelljének megújításában, élő kapcsolatot alakítanak ki egyetemünk szakmai műhelyeivel és hallgatóival, ennek volt első lépése a találkozó. A MOME munkáját a jövőben rendszeresen segítik majd visszajelzésekkel és tanácsaikkal. 

A MOME Alapítvány a testület vezetésére Szántó András kulturális stratégát kérte fel, aki tanácsadóként kezdettől segíti az egyetem megújítását. Szántó évtizedek óta az Egyesült Államokban élő szakember, olyan intézmények és márkák újragondolása fűződik a nevéhez, mint az Art Basel és a The Metropolitan Museum of Art, New York, a Stanford University vagy a Rolls-Royce Motor Cars

Résztvesz a munkában továbbá Ulrich Weinberg professzor, a potsdami Hasso-Plattner-Institut igazgatója, Zuzanna Skalska, a varsói School of Form Uniwersytetu SWPS társalapítója, egy igazán sokoldalú kreatívipari vállalkozó és Aric Chen, a sanghaji Tongji University design és innovációs karának professzora, a rotterdami Het Nieuwe Instituut művészeti igazgatója is.  

Fontos volt, hogy a MOME alumni közössége is képviseltesse magát a testületben, amit Gálik Györgyi jelenléte biztosított, aki a Dark Matter Labs Város Programjáért felelős vezetője, és a Stratégiai Partnerkapcsolatokért volt felelős vezető a University College London Institute for Innovation and Public Purpose egyetemi kutató intézetében. A MOME-n végzett két mesterszak után doktori fokozatot szerzett a Royal College of Art Innováció Mérnök szakán. 

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121