A MOME nyerte 2024 első Cumulus konferenciájának rendezési jogát

Date:
A világ legjelentősebb design és művészeti oktatási szakmai szervezete, a Cumulus Association Budapesten, a MOME Campuson tartja majd 2024-es tavaszi konferenciáját. A rendezői jogokat a MOME nyerte el, a többnapos, 300-500 főt vendégül látó rangos szakmai eseményre a világ minden pontjáról érkeznek majd az érdeklődők.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nemzetközi pályázaton vívta ki a jogot, hogy a 2024 első felében megvalósuló Cumulus konferencia szervezője és házigazdája legyen. A világszervezet 66 ország 357 intézményét tömöríti, számtalan legendás egyetemet és tudásközpontot tudhat a soraiban, ezzel az akadémiai terület ezzel a terület legjelentősebb szakmai hálózata, melynek tagjai évente több jelentős konferencián vehetnek részt, hiánypótló szakmai események, munkacsoportok keretében oszthatják meg egymással tudásukat, kutatási eredményeiket és vitathatják meg a design, az innováció, az oktatás és kutatás területének legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseit. Minden évben két nagyobb konferenciát szerveznek, Budapest lesz a helyszíne a tavaszi, európai csúcstalálkozónak. 

Az idei tavaszi konferenciát áprilisban Antwerpenben rendezték Connectivity and Creativity in times of Conflict címmel, ezen ezen több kutató is előadást tartott a MOME képviseletében, nagy sikerrel. A sokszínű szakmai közösség célja a designerek a fenntartható fejlődésben játszott pozitív szerepének hangsúlyozása és támogatása a design és művészeti oktatás folyamatos megújításán keresztül. Platformot teremtenek a világszínvonalú tapasztalatcserére: nem csak a design különböző területei, de különböző országok és generációk közt is hidat képeznek. 

A 3-500 fős, többnapos konferencia kulturális eseményeket, szakmai és közösségépítő programokat, kerekasztal beszélgetéseket és workshopokat sorakoztat fel, egy- egy téma, narratíva köré szervezve az eseményt. Hagyománynak számít, hogy a házigazda az esemény keretében mélyebben is bemutatkozik, így 2024 tavaszán a MOME is lehetőséget kap arra, hogy szakmai célkitűzéseit és az utóbbi évek legfontosabb eredményeit bemutassa a partnerintézmények képviselőinek és a szakma nemzetközi kiválóságainak. 

More news

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Budapest lendületét, hangulatát ismerhetjük meg a MOME Anim műhelyében készített, az ÉnBudapestem app népszerűsítésére készített animációkból. Számos ikonikus helyszínt – köztük a Trafót, a Toldi Mozit, a Gellért-hegyet, a fürdőket – mutatják be a hallgatók saját, a helyszínekhez kapcsolódó élményeiken keresztül.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121