A MOME nyerte 2024 első Cumulus konferenciájának rendezési jogát

Date:
A világ legjelentősebb design és művészeti oktatási szakmai szervezete, a Cumulus Association Budapesten, a MOME Campuson tartja majd 2024-es tavaszi konferenciáját. A rendezői jogokat a MOME nyerte el, a többnapos, 300-500 főt vendégül látó rangos szakmai eseményre a világ minden pontjáról érkeznek majd az érdeklődők.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nemzetközi pályázaton vívta ki a jogot, hogy a 2024 első felében megvalósuló Cumulus konferencia szervezője és házigazdája legyen. A világszervezet 66 ország 357 intézményét tömöríti, számtalan legendás egyetemet és tudásközpontot tudhat a soraiban, ezzel az akadémiai terület ezzel a terület legjelentősebb szakmai hálózata, melynek tagjai évente több jelentős konferencián vehetnek részt, hiánypótló szakmai események, munkacsoportok keretében oszthatják meg egymással tudásukat, kutatási eredményeiket és vitathatják meg a design, az innováció, az oktatás és kutatás területének legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseit. Minden évben két nagyobb konferenciát szerveznek, Budapest lesz a helyszíne a tavaszi, európai csúcstalálkozónak. 

Az idei tavaszi konferenciát áprilisban Antwerpenben rendezték Connectivity and Creativity in times of Conflict címmel, ezen ezen több kutató is előadást tartott a MOME képviseletében, nagy sikerrel. A sokszínű szakmai közösség célja a designerek a fenntartható fejlődésben játszott pozitív szerepének hangsúlyozása és támogatása a design és művészeti oktatás folyamatos megújításán keresztül. Platformot teremtenek a világszínvonalú tapasztalatcserére: nem csak a design különböző területei, de különböző országok és generációk közt is hidat képeznek. 

A 3-500 fős, többnapos konferencia kulturális eseményeket, szakmai és közösségépítő programokat, kerekasztal beszélgetéseket és workshopokat sorakoztat fel, egy- egy téma, narratíva köré szervezve az eseményt. Hagyománynak számít, hogy a házigazda az esemény keretében mélyebben is bemutatkozik, így 2024 tavaszán a MOME is lehetőséget kap arra, hogy szakmai célkitűzéseit és az utóbbi évek legfontosabb eredményeit bemutassa a partnerintézmények képviselőinek és a szakma nemzetközi kiválóságainak. 

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121