A MOME nyerte 2024 első Cumulus konferenciájának rendezési jogát

Date:
A világ legjelentősebb design és művészeti oktatási szakmai szervezete, a Cumulus Association Budapesten, a MOME Campuson tartja majd 2024-es tavaszi konferenciáját. A rendezői jogokat a MOME nyerte el, a többnapos, 300-500 főt vendégül látó rangos szakmai eseményre a világ minden pontjáról érkeznek majd az érdeklődők.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nemzetközi pályázaton vívta ki a jogot, hogy a 2024 első felében megvalósuló Cumulus konferencia szervezője és házigazdája legyen. A világszervezet 66 ország 357 intézményét tömöríti, számtalan legendás egyetemet és tudásközpontot tudhat a soraiban, ezzel az akadémiai terület ezzel a terület legjelentősebb szakmai hálózata, melynek tagjai évente több jelentős konferencián vehetnek részt, hiánypótló szakmai események, munkacsoportok keretében oszthatják meg egymással tudásukat, kutatási eredményeiket és vitathatják meg a design, az innováció, az oktatás és kutatás területének legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseit. Minden évben két nagyobb konferenciát szerveznek, Budapest lesz a helyszíne a tavaszi, európai csúcstalálkozónak. 

Az idei tavaszi konferenciát áprilisban Antwerpenben rendezték Connectivity and Creativity in times of Conflict címmel, ezen ezen több kutató is előadást tartott a MOME képviseletében, nagy sikerrel. A sokszínű szakmai közösség célja a designerek a fenntartható fejlődésben játszott pozitív szerepének hangsúlyozása és támogatása a design és művészeti oktatás folyamatos megújításán keresztül. Platformot teremtenek a világszínvonalú tapasztalatcserére: nem csak a design különböző területei, de különböző országok és generációk közt is hidat képeznek. 

A 3-500 fős, többnapos konferencia kulturális eseményeket, szakmai és közösségépítő programokat, kerekasztal beszélgetéseket és workshopokat sorakoztat fel, egy- egy téma, narratíva köré szervezve az eseményt. Hagyománynak számít, hogy a házigazda az esemény keretében mélyebben is bemutatkozik, így 2024 tavaszán a MOME is lehetőséget kap arra, hogy szakmai célkitűzéseit és az utóbbi évek legfontosabb eredményeit bemutassa a partnerintézmények képviselőinek és a szakma nemzetközi kiválóságainak. 

More news

A Pilsenben rendezett CEE Animation Forum a régió kiemelt jelentőségű animációs szakmai pitchfóruma, ahol animációs szakemberek mutathatják be ötleteiket és bővíthetik networkjüket. A MOME Animáció szakos hallgatói évről évre jelen vannak az eseményen – idén Diószeghy Dániel és Nagy Zoé prezentálták diplomaprojektjeiket, mellettük pedig a szak egy külön előadással és kiállítással is jelentkezett.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) rendszeresen vetítik filmjeit, amelyek minden generációt képesek a filmvászon elé szögezni, hiszen a rendszerváltás előtti Magyarországról ezekből lehet hiteles képet alkotni. Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője, akit 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választottak. 2023-tól pedig Moholy-Nagy-díjas is, az elismerést iskolateremtő pedagógiai tevékenységéért veheti át november 30-án Fülöp József rektortól.

Párizs novemberben a fotográfia fellegvára, ekkor rendezik meg a Paris Photo-t, mely a világ legnagyobb fotográfiai eseménye. A sok tízezer helyi és nemzetközi érdeklődőt vonzó vásárral azonos időben a Concorde Atlantique nevű hajó ad helyet a Polycopies nevű, kifejezetten a fotókönyvekre fókuszáló vásárnak. A Fotográfia szak 2023 november 8-12 között először vett részt saját standdal a Polycopies-on.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121