A MOME nyerte 2024 első Cumulus konferenciájának rendezési jogát

Date:
A világ legjelentősebb design és művészeti oktatási szakmai szervezete, a Cumulus Assotiation Budapesten, a MOME Campuson tartja majd 2024-es tavaszi konferenciáját. A rendezői jogokat a MOME nyerte el, a többnapos, 300-500 főt vendégül látó rangos szakmai eseményre a világ minden pontjáról érkeznek majd az érdeklődők.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nemzetközi pályázaton vívta ki a jogot, hogy a 2024 első felében megvalósuló Cumulus konferencia szervezője és házigazdája legyen. A világszervezet 66 ország 357 intézményét tömöríti, számtalan legendás egyetemet és tudásközpontot tudhat a soraiban, ezzel az akadémiai terület ezzel a terület legjelentősebb szakmai hálózata, melynek tagjai évente több jelentős konferencián vehetnek részt, hiánypótló szakmai események, munkacsoportok keretében oszthatják meg egymással tudásukat, kutatási eredményeiket és vitathatják meg a design, az innováció, az oktatás és kutatás területének legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseit. Minden évben két nagyobb konferenciát szerveznek, Budapest lesz a helyszíne a tavaszi, európai csúcstalálkozónak. 

Az idei tavaszi konferenciát áprilisban Antwerpenben rendezték Connectivity and Creativity in times of Conflict címmel, ezen ezen több kutató is előadást tartott a MOME képviseletében, nagy sikerrel. A sokszínű szakmai közösség célja a designerek a fenntartható fejlődésben játszott pozitív szerepének hangsúlyozása és támogatása a design és művészeti oktatás folyamatos megújításán keresztül. Platformot teremtenek a világszínvonalú tapasztalatcserére: nem csak a design különböző területei, de különböző országok és generációk közt is hidat képeznek. 

A 3-500 fős, többnapos konferencia kulturális eseményeket, szakmai és közösségépítő programokat, kerekasztal beszélgetéseket és workshopokat sorakoztat fel, egy- egy téma, narratíva köré szervezve az eseményt. Hagyománynak számít, hogy a házigazda az esemény keretében mélyebben is bemutatkozik, így 2024 tavaszán a MOME is lehetőséget kap arra, hogy szakmai célkitűzéseit és az utóbbi évek legfontosabb eredményeit bemutassa a partnerintézmények képviselőinek és a szakma nemzetközi kiválóságainak. 

More news

Közel 250 hallgató életének egyik legfontosabb eseménye zajlik hamarosan, ahogy korábban, 2023-ban is számos diplomavédés lesz nyilvános, melyekre június 5-21. között kerül sor. A mestermunkákból nyíló Diplomakiállítás június 17-18. között látogatható majd a Campus több pontján. A MOME ünnepélyes diplomaosztójának vendégeként ismét világhírű alkotók érkeznek Budapestre, olyanok, akiknek pályája, életútja példa lehet a hallgatók számára.

Mit hoz a jövő 20 év múlva az oktatás, az egészségügy vagy a közlekedés terén? Milyen lesz az élet 2043-ban? Ezeken a kérdéseken gondolkodhatnak közösen az Ugrás a jövőbe! kreatív pályázat résztvevői a MOME oktatóival. A résztvevők a második fordulóban az egyetem tanárainak segítségével fejleszthetik tervüket egy többhetes intenzív mentorációs folyamat keretében.

A MOME tanárképzésében mindig kiemelt helyet kap az iskolai tanítási gyakorlat, hiszen a tanári pályára készülők számára a valós iskolai környezet biztosítja a legjobb felkészülési terepet. A MOME Design és vizuálisművészet tanárszakjain évente 10-en végeznek, a szakok országos szinten is az egyik legnépszerűbb képzési területhez, a pedagógusképzéshez tartoznak, ahová évente kiemelten sokan jelentkeznek.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121