A MOME Ugrás a jövőbe! pályázatának idei továbbjutó csapatai

Date:
Az UGRÁS A JÖVŐBE! verseny célja, hogy megmutassa: csak egy jó gondolat kérdése, és bárkiből lehet designer vagy jövőkutató.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2022-ben is meghirdette a tavalyi, nagy sikerű kreatív pályázatát a 7-10. osztályos korosztály számára, arra biztatva őket, hogy álljanak össze 2-5 fős csapatokká, képzeljék el, milyen lesz a jövő, és tervezzenek együtt tárgyat, szolgáltatást. Az UGRÁS A JÖVŐBE! verseny célja, hogy megmutassa: csak egy jó gondolat kérdése, és bárkiből lehet designer vagy jövőkutató.
A pályázat május végén a következő fázisába ért: a jelentkezők közül az előzsűri kiválasztotta a 10 továbbjutó csapatot, akik MOME-mentorok - MOME Doktori Iskolába járó kutatók, tervezők, teoretikusok és BA és MA tervezőszakos hallgatók - iránymutatásával fejleszthetik tovább terveiket június folyamán. A verseny az ötfős szakmai zsűri döntésével ér véget július 2-án, amikor kihirdetik az első három helyezett csapatot.

Az UGRÁS A JÖVŐBE! pályázat idei zsűritagjai:
Koós Pál, MOME egyetemi tanár, általános rektorhelyettes
Bényei Judit, MOME egyetemi docens, a Design- és vizuálisművészet-tanár képzést irányító Elméleti Intézet szakvezetője
● Lāsma Ivaska, MOME Innovációs Központ igazgató
Winkler Nóra, rádiós és televíziós műsorvezető, művészeti újságíró
Hollósi Jázmin, MOME Média design szakos hallgató

De hogyan is képzelik el a jövőt a mai tizenévesek? 
Bemutatjuk a 10 továbbjutó csapat pályázatát.

A Fawaris csapat egy autómentes jövőt álmodott meg és egy napelempark tervével pályázott, melyeknek köszönhetően 2042-re a zajszennyezés és a szén-dioxid kibocsátás jócskán lecsökken, a városlakók mentális egészsége javul, valamint új munkahelyek jönnek létre. 
Iskola: Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium
MOME-mentorok: Szentandrási Dóra építész, oktató és Gunther Júlia építész hallgató.

A Future Perfect csapat BÜG bogarai mesterséges intelligenciával
működő robotok; feladatuk a kártékony vagy invazív rovarok összegyűjtése, továbbá a kerti ökoszisztémák megfigyelése és koordinálása. 
Iskola: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, Győr
MOME-mentorok: Wunderlich Péter szemiotikus és Kristóffi Róbert formatervező hallgató.

A Wetess csapat egy olyan kooperatív társasjáték fejlesztésén dolgozik, amelyben a játékosok egy várost védenek meg közösen a természeti katasztrófáktól. A játék inkluzív, interaktív tábla és intelligens kiegészítők révén segíti a fogyatékkal élők részvételét.
Iskola: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet, Eger
MOME-mentorok: Csernák Janka social design kutató és Szilágyi Nóra formatervező hallgató.

A Wonder Women csapat egy kisméretű hulladék újrahasznosító gépet terveztek. Az Ubul-X a beleépített érintőképernyőnek köszönhetően könnyen kezelhető, és az újrahasznosított masszát egy 3D-nyomtató segítségével újraönti a kívánt alakba.
Iskola: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta
MOME-mentorok: Csernák Janka social design kutató és Bencsics Dorina kerámiatervező hallgató.

A Cickányok csapat a víztisztítás problémájára kínál megoldást. A távirányítható Undinébot szenzorai mérik a víz pH értékét és szennyezettségi szintjét. A sellőrobot uszonya elraktározza az összeszedett szemetet, az ujjai közt nyíló szikék segítségével pedig vízi állatokat szabadít ki a rájuk gabalyodott hálóktól. 
Iskola: Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum
MOME-mentorok: Póczos Valéria vizuális tanár, textiltervező és Doktor Melinda kerámiatervező hallgató.

A Palotapincsi csapat intelligens gázmaszkja a légszennyezés elleni védelmet emeli új szintre. Vastag, pajzsszerű anyaga egy aprócska műszert rejt, ami a szmog mértékét méri, halk sípjellel jelezve a kritikus érték átlépését.
Iskola: Bornemisza Péter Gimnázium, Budapest
MOME-mentorok: Póczos Valéria vizuális tanár, textiltervező és Szabolcs Erzsébet textiltervező hallgató.

A Stílus Mentalisták csapat Év Munkája pályázata a jövő új foglalkozásainak népszerűsítését tűzte ki célul. Megismerhetjük az internetet „megtisztító” DARK-Web Cleaner, az űrben való növénytermesztésen dolgozó Space Planter, az alvást segítő Dreamer Therapist vagy az új fajokat kutató Animal Explorer munkáját.
Iskola: Baár Madas Református Gimnázium és Általános Iskola, Budapest
MOME-mentorok: Traub Viktória média doktoranda és Pataki Zsolt média design hallgató

A Raven csapata a közlekedésben is kritikussá váló energiaválságra kínál megoldást egy olyan, teljes egészében környezetbarát, hatkerekű autó formájában, mely a beáramló menetszélből, propellerek segítségével nyeri az energiát. 
Iskola: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kreatív Technikum
MOME-mentorok: Wunderlich Péter szemiotikus és Berzsák Bulcsú formatervező hallgató.

A Hetes-csapat az infláció hatására egyre növekvő társadalmi különbségekkel foglalkozik projektjében. A diákok által tervezett fiktív plakátok erre a törésre irányítják rá a figyelmet: míg a szegénynegyed hirdetésén laktató ételport és álláshirdetéseket népszerűsítenek, addig a gazdagoknak “cipőesernyőt” kínálnak.
Iskola: Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest
MOME-mentorok: Traub Viktória média doktoranda és Tajti Virág média design hallgató

A Zigma csapat pályázata egy kizárólag tiszta energiát fogyasztó, fenntartható főváros, az Europa City felépítésére készített többlépcsős tervet.
Iskola: Lauder Javne iskola, Budapest
MOME-mentorok: Szentandrási Dóra építész, oktató és Juhász Janka építész hallgató.
 

A főtámogató Varinex díja az 1. helyezettnek:  MakerBot SKETCH 3D nyomtató az induláshoz szükséges alap csomaggal +  FabLab workshop

A FreeDee Printing Solution díja a 2. helyezettnek: Mayku FormBox vákuumformázó gép, innovatív makettező technológia + FreeDee  3D Akadémia tanfolyam +  FabLab workshop

A FabLAb Budapest díja a 3. helyezettnek: Micro:bit programozható készlet + FabLab CNC, lézervágás és Micro:bit speciális tanfolyam.

A zsűri különdíja a frissen megnyílt MOME Mobility Design Lab oktatóinak mentorálása, ami hozzájárulhat a csapat tervének továbbfejlesztéséhez.

Az UGRÁS A JÖVŐBE! pályázat támogatói a Varinex Zrt, a FreeDee Printing Solutions, a Pagony Könyvkiadó és a FabLab Budapest.

UGRÁS A JÖVŐBE!

Weboldal: https://ugrasajovobe.mome.hu/
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/ugrasajovobe
Instagram-oldal: https://www.instagram.com/ugrasajovobe/
TikTok-oldal: https://www.tiktok.com/@ugrasajovobe
Borítókép:BÜG robot / Future Perfect (c) Ugrás a jövőbe! 2022, MOME

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121