A MOME Ugrás a jövőbe! pályázatának idei továbbjutó csapatai

Date:
Az UGRÁS A JÖVŐBE! verseny célja, hogy megmutassa: csak egy jó gondolat kérdése, és bárkiből lehet designer vagy jövőkutató.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2022-ben is meghirdette a tavalyi, nagy sikerű kreatív pályázatát a 7-10. osztályos korosztály számára, arra biztatva őket, hogy álljanak össze 2-5 fős csapatokká, képzeljék el, milyen lesz a jövő, és tervezzenek együtt tárgyat, szolgáltatást. Az UGRÁS A JÖVŐBE! verseny célja, hogy megmutassa: csak egy jó gondolat kérdése, és bárkiből lehet designer vagy jövőkutató.
A pályázat május végén a következő fázisába ért: a jelentkezők közül az előzsűri kiválasztotta a 10 továbbjutó csapatot, akik MOME-mentorok - MOME Doktori Iskolába járó kutatók, tervezők, teoretikusok és BA és MA tervezőszakos hallgatók - iránymutatásával fejleszthetik tovább terveiket június folyamán. A verseny az ötfős szakmai zsűri döntésével ér véget július 2-án, amikor kihirdetik az első három helyezett csapatot.

Az UGRÁS A JÖVŐBE! pályázat idei zsűritagjai:
Koós Pál, MOME egyetemi tanár, általános rektorhelyettes
Bényei Judit, MOME egyetemi docens, a Design- és vizuálisművészet-tanár képzést irányító Elméleti Intézet szakvezetője
● Lāsma Ivaska, MOME Innovációs Központ igazgató
Winkler Nóra, rádiós és televíziós műsorvezető, művészeti újságíró
Hollósi Jázmin, MOME Média design szakos hallgató

De hogyan is képzelik el a jövőt a mai tizenévesek? 
Bemutatjuk a 10 továbbjutó csapat pályázatát.

A Fawaris csapat egy autómentes jövőt álmodott meg és egy napelempark tervével pályázott, melyeknek köszönhetően 2042-re a zajszennyezés és a szén-dioxid kibocsátás jócskán lecsökken, a városlakók mentális egészsége javul, valamint új munkahelyek jönnek létre. 
Iskola: Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium
MOME-mentorok: Szentandrási Dóra építész, oktató és Gunther Júlia építész hallgató.

A Future Perfect csapat BÜG bogarai mesterséges intelligenciával
működő robotok; feladatuk a kártékony vagy invazív rovarok összegyűjtése, továbbá a kerti ökoszisztémák megfigyelése és koordinálása. 
Iskola: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, Győr
MOME-mentorok: Wunderlich Péter szemiotikus és Kristóffi Róbert formatervező hallgató.

A Wetess csapat egy olyan kooperatív társasjáték fejlesztésén dolgozik, amelyben a játékosok egy várost védenek meg közösen a természeti katasztrófáktól. A játék inkluzív, interaktív tábla és intelligens kiegészítők révén segíti a fogyatékkal élők részvételét.
Iskola: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet, Eger
MOME-mentorok: Csernák Janka social design kutató és Szilágyi Nóra formatervező hallgató.

A Wonder Women csapat egy kisméretű hulladék újrahasznosító gépet terveztek. Az Ubul-X a beleépített érintőképernyőnek köszönhetően könnyen kezelhető, és az újrahasznosított masszát egy 3D-nyomtató segítségével újraönti a kívánt alakba.
Iskola: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta
MOME-mentorok: Csernák Janka social design kutató és Bencsics Dorina kerámiatervező hallgató.

A Cickányok csapat a víztisztítás problémájára kínál megoldást. A távirányítható Undinébot szenzorai mérik a víz pH értékét és szennyezettségi szintjét. A sellőrobot uszonya elraktározza az összeszedett szemetet, az ujjai közt nyíló szikék segítségével pedig vízi állatokat szabadít ki a rájuk gabalyodott hálóktól. 
Iskola: Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum
MOME-mentorok: Póczos Valéria vizuális tanár, textiltervező és Doktor Melinda kerámiatervező hallgató.

A Palotapincsi csapat intelligens gázmaszkja a légszennyezés elleni védelmet emeli új szintre. Vastag, pajzsszerű anyaga egy aprócska műszert rejt, ami a szmog mértékét méri, halk sípjellel jelezve a kritikus érték átlépését.
Iskola: Bornemisza Péter Gimnázium, Budapest
MOME-mentorok: Póczos Valéria vizuális tanár, textiltervező és Szabolcs Erzsébet textiltervező hallgató.

A Stílus Mentalisták csapat Év Munkája pályázata a jövő új foglalkozásainak népszerűsítését tűzte ki célul. Megismerhetjük az internetet „megtisztító” DARK-Web Cleaner, az űrben való növénytermesztésen dolgozó Space Planter, az alvást segítő Dreamer Therapist vagy az új fajokat kutató Animal Explorer munkáját.
Iskola: Baár Madas Református Gimnázium és Általános Iskola, Budapest
MOME-mentorok: Traub Viktória média doktoranda és Pataki Zsolt média design hallgató

A Raven csapata a közlekedésben is kritikussá váló energiaválságra kínál megoldást egy olyan, teljes egészében környezetbarát, hatkerekű autó formájában, mely a beáramló menetszélből, propellerek segítségével nyeri az energiát. 
Iskola: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kreatív Technikum
MOME-mentorok: Wunderlich Péter szemiotikus és Berzsák Bulcsú formatervező hallgató.

A Hetes-csapat az infláció hatására egyre növekvő társadalmi különbségekkel foglalkozik projektjében. A diákok által tervezett fiktív plakátok erre a törésre irányítják rá a figyelmet: míg a szegénynegyed hirdetésén laktató ételport és álláshirdetéseket népszerűsítenek, addig a gazdagoknak “cipőesernyőt” kínálnak.
Iskola: Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest
MOME-mentorok: Traub Viktória média doktoranda és Tajti Virág média design hallgató

A Zigma csapat pályázata egy kizárólag tiszta energiát fogyasztó, fenntartható főváros, az Europa City felépítésére készített többlépcsős tervet.
Iskola: Lauder Javne iskola, Budapest
MOME-mentorok: Szentandrási Dóra építész, oktató és Juhász Janka építész hallgató.
 

A főtámogató Varinex díja az 1. helyezettnek:  MakerBot SKETCH 3D nyomtató az induláshoz szükséges alap csomaggal +  FabLab workshop

A FreeDee Printing Solution díja a 2. helyezettnek: Mayku FormBox vákuumformázó gép, innovatív makettező technológia + FreeDee  3D Akadémia tanfolyam +  FabLab workshop

A FabLAb Budapest díja a 3. helyezettnek: Micro:bit programozható készlet + FabLab CNC, lézervágás és Micro:bit speciális tanfolyam.

A zsűri különdíja a frissen megnyílt MOME Mobility Design Lab oktatóinak mentorálása, ami hozzájárulhat a csapat tervének továbbfejlesztéséhez.

Az UGRÁS A JÖVŐBE! pályázat támogatói a Varinex Zrt, a FreeDee Printing Solutions, a Pagony Könyvkiadó és a FabLab Budapest.

UGRÁS A JÖVŐBE!

Weboldal: https://ugrasajovobe.mome.hu/
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/ugrasajovobe
Instagram-oldal: https://www.instagram.com/ugrasajovobe/
TikTok-oldal: https://www.tiktok.com/@ugrasajovobe
Borítókép:BÜG robot / Future Perfect (c) Ugrás a jövőbe! 2022, MOME

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121