A MOME végzősei mostantól a Jövő öröksége jelet is hazavihetik

Date:
Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.

2024-től valamennyi képzési szint végzősei átvehetik az elért fokozatuknak (BA, MA, DLA, PhD) megfelelő diplomával együtt a kör alakú bronz jelképet, amely az egységet, a közösséghez tartozást szimbolizálja, és azt, hogy diplomásaink ettől fogva a MOME-alumni közösségének tagjai. Az „O” alakú jeltárgy az oklevél része, annak kiegészítője, egy kisebb méretű szorítóelem segítségével simul a diplomára. Az oklevél kötésével harmonizáló, kék színű fonott zsinór fűzi át, s egyben hordható ékszerként is funkcionál, amely sokféleképpen teremthet kapcsolatot az emberi testtel, öltözékkel. Viselése a közösséghez tartozás látványos attribútuma. A tárgy egyik lapján a MOME emblémája, az elért fokozat és a diploma megszerzésének az évszáma szerepel. 

More news

Átadták a Pogány Frigyes-teraszt a MOME Campuson, ahol új otthonra talált az Iparművészeti Főiskola egykori kiemelkedő rektorának mellszobra. Az Ybl Miklós- és állami díjas építész, művészettörténész, urbanista, esztéta, díszlettervező, a budapesti műemlékvédelem és műemlék-nyilvántartás egyik megszervezője 1964 és 1974 között volt az Iparművészeti Főiskola meghatározó rektora.

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121