A 'Nagy Tamás: Tanító Építész' kiállítás részeként készült pad elnyerte méltó helyét a MOME Campuson

Date:
A MOME Építészeti Intézet egyik legmeghatározóbb tanárának emlékére egyetemünk polgársága egy köztéri bútort avatott fel.

Nagy Tamás (1951-2020) a rendszerváltás utáni magyar építészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt, egyetemünk tavaly egy életmű-kiállítással tisztelgett emléke előtt ‘Nagy Tamás: Tanító Építész’ címmel.

A tavalyi esemény részeként a látogatók egy-egy darab téglát helyeztek a zsaluba, melyet még a helyszínen kiöntöttek és hagytak megszilárdulni. Ez a köztéri pad nyerte el méltó helyét a MOME Campuson.

A padot egykori diákok közösen helyezték a talapzatba a Master épület mögötti és a Gondűzővel körbe zárt réten.

A megemlékezés felidézett számos olyan újítást, melyet Nagy Tamás vezetett be, ebből több ma is meghatározza a képzést. Ilyen például az építőtáborok hagyományának újraélesztése és professzionális szintre emelése, a "kétkeziség" beemelése az oktatásba.

Nézd meg videónkat a MOME Budapest YouTube csatornáján! → 

More news

A körforgásos gazdaság talajra gyakorolt hatását mutatta be az Engage4BIO a Pápai Expo és Agrárpikniken. A csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve egy interaktív adatvizualizációs táblával vett részt május közepén a kétnapos agrárszakmai eseményen. A program célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a talajminőség fenntartásának és javításának kiemelt jelentőségére, valamint a körforgásos biomassza-alapú gazdálkodás talajra gyakorolt pozitív hatására.

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121