A nemzetközi designszakma fókuszába került a MOME

Date:
A számtalan legendás egyetemet és tudásközpontot tömörítő, 66 országban jelen lévő Cumulus Association konferenciája Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezésében valósult meg idén májusban. A P/References of Design című eseményen több mint 50 ország – az Egyesült Államoktól Finnországig, Mexikótól Kínáig, Olaszországtól Szingapúrig – közel 550 résztvevője találkozott. Az inspiráló előadások, a gazdag program izgalmas szellemi teret hozott létre, a különböző tudományágak és kultúrák képviselői együtt gondolkodtak a 21. század design- és művészeti oktatással kapcsolatos kérdéseiről, kihívásairól.

Május 15–17. között a MOME campusán zajlott egy világszinten kiemelkedő szakmai esemény, a Cumulus konferencia, amely többek között a stratégiai tervezés, a rendszergondolkodás, a közösségi tervezés, az emberi és gépi kreativitás különböző aspektusaival foglalkozott, megmozgatva több száz, a design és a művészeti oktatás területén tevékenykedő akadémikust,egyetemi tanárt. A konferencia 3 napja alatt 5 teremben párhuzamosan 140 előadás folyt, amit közel 40 workshop, számos munkacsoport-találkozó, kulturális esemény, valamint gasztronómiai és közösségépítő program egészített ki. A több mint 200 előadó szak- és kutatási területe fontos inspirációként szolgált a résztvevők, valamint a ma diákjai, a jövő formálói számára. A konferencia a zugligeti campus határain is túlnyúlt: Európától az Egyesült Államokon és Dél-Afrikán át egészen Indiáig követték az érdeklődők az online streamet.

 

Az előadások problémafelvetései a szakma és a mindennapi élet különböző aspektusaira terjedtek ki: a világunkat sújtó ökológiai és geopolitikai krízisek mellett szó volt többek között ember és technológia kapcsolatáról, mentális és fizikai egészségről, hagyományőrzés és innováció viszonyáról, valamint az együttélés kihívásairól, és arról, hogyan adhat mindezekre reziliens válaszokat a design. Az elhangzott designp/referenciák alapján a résztvevők bőven találtak közös pontokat és gondolkodási alapot, a különböző perspektívák és kritikus meglátások pedig csak hozzátettek ahhoz, hogy még komplexebb és inkluzívabb megoldásokra bukkanhassunk.

 

Lorenzo Imbesi, a Cumulus Association elnöke a több mint 30 éves szervezetet a tudás nemzetközi tereként, a designkultúrát pedig a béke eszközeként látja. Köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy ha a szervezet a konkrét határokat nem is tudja lebontani, a cél, hogy olyan gyümölcsöző kontaktterületeket hozzon létre, mint ez az esemény, amelyen egy sokszínű közösség ad teret a tudásmegosztás különböző dimenzióinak. Mint elmondta, a jövő oktatásában az egyik legfontosabb kihívás, hogy miként tudjuk megosztani a tudást, és hogyan tudunk olyan oktatási rendszereket, programokat kialakítani, amelyekben mindenki részt vehet, amelyek között van átjárhatóság. A MOME-t olyan tökéletes helyszínként értékelte, amelyet a saját diákjainak is jó szívvel ajánlana Erasmus-desztinációként.

 

A konferencia lehetőséget nyújtott arra is, hogy a MOME bemutatkozzon a nemzetközi szakmának és közönségnek. Bujdosó Attila, az Innovációs Központ stratégiai design vezetője elmondta, hogy a P/References of Design fontos mérföldkő az egyetem nemzetközi víziójához vezető úton, s egyben alkalom is a 2019-ben nyílt új campus megünneplésére, ahol Moholy-Nagy és a Bauhaus szellemisége találkozik a 21. századi innovációval. Ezzel összhangban Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME Alapítvány elnöke úgy fogalmazott, hogy az egyetem egyik legnagyobb erőssége abban rejlik, hogy két típusú designoktatás ér össze a falai között: az egyetem hallgatói mindennap tanulják és gazdagítják a hagyományos szakmakultúrákat, miközben szabadon kísérleteznek a legújabb technológiákkal, és tevékenyen foglalkoznak a század meghatározó kérdéseivel.

 

A konferencia első keynote előadója, Eric Zimmerman amerikai game designer és játékelmélet-kutató tökéletesen bebizonyította, hogy ezúttal nem egy hagyományos, hanem a szó legjobb értelmében vett kreatív konferencia vette kezdetét. Lehengerlő prezentációjában önmagához hűen játékokkal rázta fel a közönséget. A különböző országok résztvevői így a szokásos networkformulákon túl léptek kapcsolatba egymással. Zimmerman szerint a játék az emberi tapasztalás egyik legősibb formája, míg a design annak a folyamata, hogy megtanuljunk kritikusak lenni és problémákat megoldani. A kettő metszetében pedig izgalmas szemszögből lehet felülvizsgálni a rendszereinket játékokon innen és túl.

 

Más szempontok alapján, de ugyanezt a kritikus attitűdöt hangsúlyozták a szerdai keynote előadók, például Vladan Joler, aki magát designeszközökkel operáló detektívként definiálja. Kutatásaiban, adatvizualizációs térképeivel az olyan „fekete dobozok” működését igyekszik feltárni, mint a mesterséges intelligencia vagy a közösségi média.

 

Dr. Aczél Petra kommunikációkutató, a MOME professzora az oktatási rendszerek tervezéséről osztotta meg a gondolatait az AI (MI) korában, amikor is szerinte a tudás megszerzése helyett a bölcsesség elsajátítására kell törekednünk. Somlai-Fischer Ádám, a Prezi alapítója a nem konvencionális gondolkodásról tartott előadást, valamint arról, hogyan lehet erre alapozva tervezni, de mesélt rendhagyó szakmai útjáról is, amely az építészettől a Prezi fejlesztésén át a zenéig ívelt.

 

Robin Schuldenfrei, a modern építészet és design elismert kutatója arról beszélt, hogyan vezetett új kontextusokhoz és formabontó ideák továbbgondolásához a 20. századi alkotók kényszerű migrációja. Előadásában kiemelte a magyar származású Breuer Marcellt és Moholy-Nagy Lászlót, akik talpra állva egy számukra új környezetben is maradandót alkottak. Schuldenfrei a konferencia 0. napi networking eseményén az új, Objects in Exile: Modern Art and Design across Borders, 1930–1960 című könyvét is bemutatta.

 

A konferencia utolsó napján dr. Barcza Dániel stratégiai és kutatási rektorhelyettes mutatta be a MOME Jövő Egyetemének koncepcióját, amely mindazt a tudást és attitűdöt integrálja, amit az intézmény a jövő generációinak design- és művészeti oktatásáról gondol. Az implementációs fázisban lévő flexibilis oktatási struktúrában szintén a múlt, a jelen és a jövő organikus együttélése kerül a központba.

 

Az élményekben és tapasztalatokban gazdag 3 nap után a MOME zárásképp átadta a stafétát a következő Cumulus konferenciák szervezőinek: ősszel a mexikói Monterrey, jövő tavasszal pedig a franciaországi Nantes látja vendégül a Cumulus Association találkozóját.

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121