A pragmatista esztétikáról I Interjú Stefano Marinóval

Date:
Az olasz esztétikai gondolkodás kiemelkedő alakjával Veres Bálint beszélgetett.

Stefano Marino, a Bolognai Egyetem oktatójának fűződőjéről többek között a Radiohead vagy Frank Zappa filozófiájáról, a populáris kultúráról és a divat filozófiai perspektíváiról megjelent kötetek, valamint Adorno, Gadamer és Richard Shusterman műveinek olasz fordítása és interpretálása. 

A filozófussal Veres Bálint esztéta, a MOME habilitált egyetemi docense és DLA programjának vezetője készített interjút, melyben Shusterman Pragmatista esztétikájához való viszonyáról is kérdezte. 

A teljes interjú a Műút oldalán olvasható: http://www.muut.hu/archivum/38334 

Marino hamarosan Magyarországra látogat, hogy a világ számos neves esztétájával közösen vesznek részt a MOME Doktori Iskolájának éves konferenciáján. A 2022. május 25–28. között megrendezésre kerülő esemény díszvendége Richard Shusterman lesz, aki 1992-ben megjelent alapművével valósággal revitalizálta az esztétikai gondolkodást. Az első kiadás harmincadik évfordulója alkalmából a pragmatista esztétika és a szómaesztétika önfejlesztő megközelítését, szerteágazó formáját és hatását vizsgáljuk. 

A nemzetközi konferencia (The Promise of Pragmatist Aesthetics: Looking Forward after 30 Years) részletei:

https://mome.hu/hu/esemeny/222/a-pragmatista-esztétika-ígérete-30-év-konferencia-előretekintve 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121