A pragmatista esztétikáról I Interjú Stefano Marinóval

Date:
Az olasz esztétikai gondolkodás kiemelkedő alakjával Veres Bálint beszélgetett.

Stefano Marino, a Bolognai Egyetem oktatójának fűződőjéről többek között a Radiohead vagy Frank Zappa filozófiájáról, a populáris kultúráról és a divat filozófiai perspektíváiról megjelent kötetek, valamint Adorno, Gadamer és Richard Shusterman műveinek olasz fordítása és interpretálása. 

A filozófussal Veres Bálint esztéta, a MOME habilitált egyetemi docense és DLA programjának vezetője készített interjút, melyben Shusterman Pragmatista esztétikájához való viszonyáról is kérdezte. 

A teljes interjú a Műút oldalán olvasható: http://www.muut.hu/archivum/38334 

Marino hamarosan Magyarországra látogat, hogy a világ számos neves esztétájával közösen vesznek részt a MOME Doktori Iskolájának éves konferenciáján. A 2022. május 25–28. között megrendezésre kerülő esemény díszvendége Richard Shusterman lesz, aki 1992-ben megjelent alapművével valósággal revitalizálta az esztétikai gondolkodást. Az első kiadás harmincadik évfordulója alkalmából a pragmatista esztétika és a szómaesztétika önfejlesztő megközelítését, szerteágazó formáját és hatását vizsgáljuk. 

A nemzetközi konferencia (The Promise of Pragmatist Aesthetics: Looking Forward after 30 Years) részletei:

https://mome.hu/hu/esemeny/222/a-pragmatista-esztétika-ígérete-30-év-konferencia-előretekintve 

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121