A pragmatista esztétikáról I Interjú Stefano Marinóval

Date:
Az olasz esztétikai gondolkodás kiemelkedő alakjával Veres Bálint beszélgetett.

Stefano Marino, a Bolognai Egyetem oktatójának fűződőjéről többek között a Radiohead vagy Frank Zappa filozófiájáról, a populáris kultúráról és a divat filozófiai perspektíváiról megjelent kötetek, valamint Adorno, Gadamer és Richard Shusterman műveinek olasz fordítása és interpretálása. 

A filozófussal Veres Bálint esztéta, a MOME habilitált egyetemi docense és DLA programjának vezetője készített interjút, melyben Shusterman Pragmatista esztétikájához való viszonyáról is kérdezte. 

A teljes interjú a Műút oldalán olvasható: http://www.muut.hu/archivum/38334 

Marino hamarosan Magyarországra látogat, hogy a világ számos neves esztétájával közösen vesznek részt a MOME Doktori Iskolájának éves konferenciáján. A 2022. május 25–28. között megrendezésre kerülő esemény díszvendége Richard Shusterman lesz, aki 1992-ben megjelent alapművével valósággal revitalizálta az esztétikai gondolkodást. Az első kiadás harmincadik évfordulója alkalmából a pragmatista esztétika és a szómaesztétika önfejlesztő megközelítését, szerteágazó formáját és hatását vizsgáljuk. 

A nemzetközi konferencia (The Promise of Pragmatist Aesthetics: Looking Forward after 30 Years) részletei:

https://mome.hu/hu/esemeny/222/a-pragmatista-esztétika-ígérete-30-év-konferencia-előretekintve 

More news

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121