“A természet érintetlenségét hazudó filmek kora leáldozott” – Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország című filmje mutatkozott be a MOME-n

Date:
Halkutató, természetfilmes, zeneszerző, aki ráadásul jazz basszusgitárosnak indult – Szendőfi Balázs hátterét tekintve nem meglepő, hogy legutóbbi filmje, a Volt egyszer egy vadvízország is izgalmas alkotás. A filmet május 30-án vetítették a MOME mozitermében, melyet követően a rendezővel Barcza Dániel, az egyetem rektorhelyettese beszélgetett.

Békén hagyni a természetet, vagy beavatkozni és a saját mércénk szerint optimalizálni? Ez az egyik fő kérdése Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország című filmjének, melynek nem csak rendezője, hanem részben operatőre, teljes egészben pedig zeneszerzője, producere és vágója is egy személyben. A Kőrösök jelenlegi élővilágát bemutató 87 perces alkotás kiindulópontja, hogy Széchenyi István folyószabályozása óta a folyók összesen 546 km-t rövidültek – így elég régóta csak egy illúzió, hogy a természet érintetlen lenne. Szendőfi Balázs filmje mégis a lehető legnaturalistább módon mutatja be: a 22 hónapon át készült filmben a hangok több, mint fele a kamera natív hangja, a képeket pedig előfordult, hogy nyakig a folyóba merülve vette fel az alkotó. Ugyanakkor a film meghatározó eleme a zenei aláfestés is, mely szintén a rendező munkája. Szendőfi a vágás közben is a zenét helyezte előtérbe, a kép csak ezt követően áll össze (így dolgozik David Lynch is). 

A filmművészeti szempontból is izgalmas alkotás olyan aktuális és fontos környezetvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet, mint a vízgazdálkodás elhibázott döntései (folyóvízzel locsolás), vagy a rövidtávú gondolkodás az agrárgazdálkodásban.  

A vetítést követő beszélgetés során Barcza Dániel kérdésére Szendőfi Balázs elmondta, szerinte radikális módon kellene megváltoztatni az ökológiai döntéshozási folyamatokat. A rektorhelyettes a hallgatók szempontjából azt a releváns kérdést is feltette, mennyire volt nehéz a különböző szakmák között váltania az alkotónak, aki szerint az életpálya organikusan tud alakulni. Barcza Dániel kiemelte, hogy “a magyar közoktatásnak óriási szerepe van abban, hogy képezze a hallgatókat a természetvédelemre és a MOME-nak is fontos, hogy komplex rendszerekben való gondolkodásra és felelősségvállalásra tanítsa a hallgatóit.” 

A Volt egyszer egy vadvízország júniustól a YouTube-on is megtekinthető lesz. 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121