A világhírű filozófus, Byung-Chul Han előadása a MOME-n

Date:
A MOME hallgatói számára tartott előadást a dél-koreai származású német filozófus, Byung-Chul Han. Az eseményen A szép megmentése című műve kapcsán beszélgetett a hallgatókkal.

Az előadáson Han többek közt arról beszélt, hogy a világnak egy élő, eleven filozófiára van szüksége, a válságokra a válaszokat pedig nem a technokraták, hanem a gondolkodók adják. Ő maga a filozófiát elsősorban művészetként gyakorolja: munkásságával egy új világot, új narratívát kíván létrehozni, és mint tervező tevékenységet ezt tartja a designerek feladatának is.


Az eseményen Han a digitalizáció fogyasztásnak alárendelt formáját, valamint a közösségi médiát is bírálta – úgy véli, a művészetnek egyfajta kommunikációként kellene működnie, melyet nem a like-ok motiválnak. „A Facebookon nincsenek valódi történetek, csak darabokra szétesett idő, kiragadott és feldíszített pillanatok. Mindent gyorsan akarunk, ez a gyorsaság pedig megbetegít minket. Életünk stabilizáló elemei a rituálék. Az ego azonban magányossághoz vezet.” – mondta.


Művei hazai és nemzetközi népszerűsége kapcsán úgy látja, ott van rájuk a legnagyobb igény, ahol sok a szenvedés: míg például Brazíliában és Chilében milliók fogynak a köteteiből, addig Norvégiában vagy Finnországban nem keresik őket. Jövőbeli tervei között szerepel egy nemzetközi filozófiai egyetem és ösztöndíj létrehozása is.
A moderátori szerepet is vállaló, beszélgetést vezető German Kinga egyetemi docens kiemelte, hogy Han legfontosabb üzenetei közé tartozik a szép melletti elköteleződés. “Byung-Chul Han ráirányítja figyelmünket a szépség valódi tartalmára, mélyebb dimenzióira, amely nem elsősorban a másodperces reakciók kérdése, nem is a mindennapok egyre esztétikusabbá tétele, hanem a felületesség elfedte igazság feltűnése.”

BA-s végzőseink ugyancsak életre szóló gondolatokat vihetnek magukkal útravalóul Han professzortól, aki június 30-án, csütörtökön alapszakos diplomaosztónkon mond beszédet. Az eseményen készült felvételt később a nagyközönség is megtekintheti intézményünk YouTube-csatornáján.

Byung-Chul Han filozófus és kultúrteoretikus a neoliberalizmus, a posztmodern korszellem és a digitális eszközökre épülő életmód kérlelhetetlen kritikusa. Olyan nemzetközi bestsellerek szerzője, mint A kiégés társadalma, A szép megmentése és a Pszichopolitika. Művei filozófiai bestsellerek, magyarul 2019 óta olvashatók.
 

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121