Alfa-érzékeny podcast. Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjas kutatásból nő ki Fehér Zsófia MA diplomaprojektje

Date:
Fehér Zsófia 2022-ben diplomázik a MOME Design-és művészetmenedzsment MA szakán. 2021 őszén nyerte el az egyetem Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíját A szociális érzékenyítés fontossága című projektjével.

Ennek alapja a MOME Animáció szakon a Török Tamás és Orosz Szilárd rendezőpárossal való közös munka kapcsán született animációs kisfilm, a Mégis boldogan, amelynek a célja az érzékenyítés, egymás kölcsönös elfogadása. 

Nagy problémának tartom az alfa-generáció részben digitális platformokon való szocializációját, mely által valódi közösségi értékek, kapcsolatok ki sem alakulnak. Ennek kezelésére foglalkozás-tervezetet ajánlok, mely szakmai tanácsokat, instrukciókat és minőségi anyagokat biztosít” – tűzte ki célul Fehér Zsófia a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj pályázatában. 

Diplomamunkájában a foglalkozás-tervezet megvalósításaként önálló podcast adásokat hozott létre a témában jártas szakértők és vendégek közreműködésével, amely segítséget nyújthat az alfa-generációval szorosan érintkező szülőknek, nevelőknek, tanároknak, gondozóknak.  

A 2022. április közepén, Neveltető címmel indult új podcast sorozatban a társadalmunkat meghatározó és mindennapjainkat befolyásoló jelenségekről beszélgetnek, s a digitális technológiáknak az alfa-generáció mentális, szociális fejlődésére tett hatását vizsgálják. 

Az első epizódban Laczay Zoltán, a Neveltető podcast műsorvezetője Bolczár Szabolcs pszichológussal és családapával beszélget az alfa-generáció internethasználatáról. Az epizód fő célkitűzése a téma komplexitásának bemutatása, egyes rétegeinek, vonatkozásainak és hatásainak feltárásával.  

A második epizódban a beszélgetéshez csatlakozik Nagy Benedek (BENIIPOWA) digitális tartalomgyártó, Youtuber és Streamer, akivel közösen a gaming világát elemzik közelebbről.

Neveltető podcast a Spotify-on:

More news

Egyre fontosabb szerepet játszanak a hétköznapokban a különböző társadalmi problémák, melyekre mindenképp megoldást kell találnunk – a kérdés azonban az, hogy milyen módon.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?

A FRUSKA oktatási program az egyik legsérülékenyebb korosztálynak, tizenéves hátrányos helyzetű lányoknak nyújt többszintű tanulási élményt, foglalkozásain nem csak a dekopírfűrésszel tanulnak meg bánni, de az itt készített tárgyak alkotási folyamatán keresztül tervezői készségeket, önbizalmat szereznek. A MOME Innovációs Központ Social Design Hubjának módszertana mostantól mindenki számára elérhető.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121