Alfa-érzékeny podcast. Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjas kutatásból nő ki Fehér Zsófia MA diplomaprojektje

Date:
Fehér Zsófia 2022-ben diplomázik a MOME Design-és művészetmenedzsment MA szakán. 2021 őszén nyerte el az egyetem Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíját A szociális érzékenyítés fontossága című projektjével.

Ennek alapja a MOME Animáció szakon a Török Tamás és Orosz Szilárd rendezőpárossal való közös munka kapcsán született animációs kisfilm, a Mégis boldogan, amelynek a célja az érzékenyítés, egymás kölcsönös elfogadása. 

Nagy problémának tartom az alfa-generáció részben digitális platformokon való szocializációját, mely által valódi közösségi értékek, kapcsolatok ki sem alakulnak. Ennek kezelésére foglalkozás-tervezetet ajánlok, mely szakmai tanácsokat, instrukciókat és minőségi anyagokat biztosít” – tűzte ki célul Fehér Zsófia a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj pályázatában. 

Diplomamunkájában a foglalkozás-tervezet megvalósításaként önálló podcast adásokat hozott létre a témában jártas szakértők és vendégek közreműködésével, amely segítséget nyújthat az alfa-generációval szorosan érintkező szülőknek, nevelőknek, tanároknak, gondozóknak.  

A 2022. április közepén, Neveltető címmel indult új podcast sorozatban a társadalmunkat meghatározó és mindennapjainkat befolyásoló jelenségekről beszélgetnek, s a digitális technológiáknak az alfa-generáció mentális, szociális fejlődésére tett hatását vizsgálják. 

Az első epizódban Laczay Zoltán, a Neveltető podcast műsorvezetője Bolczár Szabolcs pszichológussal és családapával beszélget az alfa-generáció internethasználatáról. Az epizód fő célkitűzése a téma komplexitásának bemutatása, egyes rétegeinek, vonatkozásainak és hatásainak feltárásával.  

A második epizódban a beszélgetéshez csatlakozik Nagy Benedek (BENIIPOWA) digitális tartalomgyártó, Youtuber és Streamer, akivel közösen a gaming világát elemzik közelebbről.

Neveltető podcast a Spotify-on:

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121