Az egyetem jövője, a jövő egyeteme

Date:
Hogyan tanulhatunk a MOME-en tíz, vagy éppen húsz év múlva? Milyen képzésekkel, kurzusokkal maradhat az egyetem naprakész, és adhat hiteles válaszokat a jövő társadalmi, piaci és hallgatói igényeire? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány a modellváltás részeként kérte fel az egyetem közösségét, hogy dolgozza ki az intézmény új korszakához, nemzetközi ambícióihoz illeszkedő, 21. századi képzési modellt, azaz a "Jövő Egyeteme 2025-2045" programot. A MOME december eleji szenátusi ülésén a programot tartózkodás és ellenszavazat nélkül, százszázalékos szavazataránnyal biztosította támogatásáról az egyetem szenátusa - ilyen támogatottságú reformra még sosem volt példa az intézmény történetében.

Az egyetemen belül életre hívott Jövő Egyeteme műhely szakértői az elmúlt két évben közelről megvizsgálták a világ számos vezető intézményét, majd a példák értékelését követően, a munkába számtalan kiemelkedő külföldi szakértőt is bevonva, megtervezték azt a sajátos, karakteres művészeti és designegyetemet, amely csak Budapesten létezik majd, idecsábítva Közép-Európa tehetségeit. A modell megalkotásának célja, hogy a MOME képzése ne csak időtálló maradjon, de az itt végző hallgatók egy lépéssel a jelenünk előtt járva cselekvőképes művészekké, tervezőkké váljanak, akik a minket körülvevő komplex világ kihívásaira releváns módon tudnak reagálni. 

„Az, amit az új program keretében a következő években létrehozunk, példátlan legitimációval bír, így lehetőséget ad arra, hogy az elmúlt években a modellváltással megkezdett folyamat — a bérek és az ösztöndíjak jelentős emelésével, a hátrányos helyzetű tehetségek felkarolásával, évente félszáz külföldi előadónkkal, a nemzetközi szinten egyedülálló fenntarthatósági szerepvállalással, többi eredményünkkel—a képzés megújításában is kiteljesedjen” – fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

Számos új modullal gazdagodik, és erősödik majd az alapképzés, amelyek keretében a hallgatók egyetemi tanulmányaik kezdetén szakoktól függetlenül együtt tanulnak majd; a közös kurzusok lényege, hogy megtanuljanak tanulni, gondolkodni, párbeszédet folytatni és csapatban dolgozni. A szakválasztást megelőző képzések visszatérve az első európai egyetemek hagyományaihoz feladatuknak tekintik, hogy olyan alapvető filozófiai és művészeti tudást adjanak át, amellyel az idejárók világképe szélesedik, stabil értékrendjükön keresztül pedig a világ bonyolult összefüggéseit is értelmezni tudó, szellemi önrendelkezésre képes polgárokká válhatnak. A mesterképzések dinamizálásában fontos szerepet kapnak majd a hallgatói közösségi kihívások, a csapat- és projektmunka. A hallgatók a Homo sapiens előtt álló társadalmi és ökológiai problémák megoldásán dolgoznak majd a művészetek, a design és az innováció eszközeivel. 

A MOME megújuló felnőttképzésein keresztül pedig további - akár távoli - szakterületekről érkezők, fiatalok és idősebbek számára is elérhetővé teszik az intézményben felhalmozott tudást. Mindezek elengedhetetlen képességek a jövő kihívásainak leküzdéséhez, a komplex problémák vizsgálatához. A Jövő Egyeteme program keretén belül három új iskola jön létre, egy a klasszikus tudás átadására, egy a jövő feltérképezésére, egy a tanulni és továbbfejlődni vágyó diplomásoknak —miközben a MOME közösségének, oktatóinak, kutatóinak szakmai fejlődésére, előmenetelük támogatására is kiemelt figyelmet fordít az intézmény. 

More news

Minden évben megismétlődik, mégis mindig különleges, egyedi a MOME diplomaidőszaka, amikor is számos izgalmas tárgy- és koncepciótervvel, művészeti alkotással találkozhatunk. Ismét lesznek nyilvános diplomavédések, ezekre június 3–20. között kerül sor. Jó hír, hogy a mestermunkákból nyíló MOME- diplomakiállítás idén tovább, június 15–21. között tekinthető meg a Campus több pontján, de az is újdonság, hogy az első angol nyelven indított szakok hallgatói is most diplomáznak majd.

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években?

Friss, valódi, esettanulmányokban bővelkedő tananyagból készülhetnek a B2D kurzuson tanulók a kreatívipar piaci kihívásaira: nemcsak a vendégként meghívott kiemelkedő kreatív szakemberektől, de nemsokára egy, a folyamatos fejlesztés eredményeként létrejött videósorozatból is tanulhatnak, melyben többek közt a DE_FORM, az YKRA és a Flying Objects alapítói is megszólalnak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121